Τα μετρητά εξακολούθησαν να αποτελούν τον «βασιλιά» στις πληρωμές όμως ολοένα και αυξάνεται το μερίδιο των άλλων μεθόδων πληρωμής.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, οι καταναλωτές στην ευρωζώνη προτιμούν σταδιακά τις κάρτες για πληρωμές μικρής αξίας στα καταστήματα σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Οι ενήλικες καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ χρησιμοποίησαν μετρητά για το 73% των συναλλαγών μικρής αξίας σε φυσικά σημεία πώλησης (και 48% σε όρους αξίας). Σε έρευνα του 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%, οπότε για την τριετία 2016-2019 μιλάμε για πτώση της τάξης του 8%.
Η χρήση καρτών για τη διενέργεια πληρωμών μικρής αξίας σε φυσικά καταστήματα αυξήθηκε κατά 5 μονάδες κατά την ίδια τριετία, από 19% σε 24% (41% σε όρους αξίας). Το 2019, σχεδόν 4 στις 10 συναλλαγές με κάρτα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ανέπαφης τεχνολογίας.
Για τις ηλεκτρονικές τους αγορές, οι ενήλικες καταναλωτές στην ευρωζώνη πλήρωσαν κυρίως με κάρτα (49% των συναλλαγών) και 1 στις 4 ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκε με τη χρήση λύσεων ηλεκτρονικής πληρωμής. 4 στις 10 πληρωμές λογαριασμών έγιναν μέσω άμεσης χρέωσης και 2 στις 10 μέσω μεταφοράς πιστώσεων.
Βεβαίως το 2020 είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ήταν αναμενόμενο να επηρεάσουν τη χρήση των μετρητών. Σε έρευνα της ΕΚΤ που έγινε τον περασμένο Ιούλιο 4 στους 10 απάντησαν ότι από την έναρξη της πανδημίας χρησιμοποίησαν μετρητά με πολύ μικρότερη συχνότητα. Αν και η πλειονότητα όσων εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με αυτόν τον τρόπο και μετά την πανδημία, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη συμπεριφορά πληρωμών είναι ακόμα αβέβαιες.