Ψηφιακό ευρώ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ψηφιακό ευρώ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 03.10.2020

Ένα ευρώ σε ψηφιακή μορφή, προσβάσιμο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.

«Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος της κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις -όπως τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή- για να πραγματοποιούν τις καθημερινές πληρωμές τους με γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το νέο e-euro, αν και όταν κυκλοφορήσει, «θα συμπληρώσει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαταστήσει. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να εκδίδει μετρητά σε κάθε περίπτωση».

Η ιδέα της δημιουργίας του ψηφιακού ευρώ δεν είναι καινούρια με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της ΕΚΤ να είναι υπέρμαχος μιας τέτοιας προοπτικής. «Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και η αποστολή μας είναι να είμαστε ο θεματοφύλακας», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι έρχονται όλο και πιο κοντά με την ψηφιακή τεχνολογία στον τρόπο που καταναλώνουν, αποταμιεύουν και επενδύουν. Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη στο νόμισμα. Αυτό σημαίνει να βεβαιωθούμε ότι το ευρώ είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να εκδώσουμε ένα ψηφιακό ευρώ, εφόσον προκύψει ανάγκη."

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ειδικοί εμπειρογνώμονες από την ίδια την ΕΚΤ αλλά και 19 κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης έχουν εντοπίσει πιθανά σενάρια, που θα απαιτούσαν την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ:

-          H διαρκής αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών στη ζώνη του ευρώ, που θα έκανε απαιτητό και ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής χωρίς κίνδυνο,

-          Την εισαγωγή ενός (ή και περισσότερων) ιδιωτικού παγκόσμιου μέσου πληρωμής, που θα μπορούσε να εγείρει κανονιστικές ανησυχίες και να δημιουργήσει κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Libra, το ψηφιακό νόμισμα του Facebook, στην ανακοίνωση του οποίου αντέδρασε από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-          Μία ευρεία αφομοίωση ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από ξένες κεντρικές τράπεζες.

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ.