ΕΕ: 20% του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία θα κατευθυνθεί σε ψηφιακά έργα

ΕΕ: 20% του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία θα κατευθυνθεί σε ψηφιακά έργα

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 16.09.2020

Κεφάλαια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 750 δισεκατομμύρια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση ψηφιακών έργων, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει οι έξι τελευταίες μήνες επιτάχυναν αυτό τον μετασχηματισμό» ανέφερε στις δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρήσει την ψηφιακή στρατηγική της και μαζί με αυτή και το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τους κανόνες του ανταγωνισμού, συμβαδίζοντας με τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Ανάμεσα στα σχέδια της ΕΕ που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν, είναι το πλάνο να προβλεφθεί δαπάνη 8 δισ. ευρώ για την επόμενη γενιά των υπερ-υπολογιστών. «Θέλουμε να ηγηθούμε στη νέα ψηφιακή εποχή, βασισμένοι πάντοτε στις αξίες μας, στις δυνάμεις αλλά και στις προσδοκίες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως σήμερα το 40% των Ευρωπαίων που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ευρυζωνικές υποδομές υψηλών ταχυτήτων. Περιέγραψε την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών ως θέμα βασικής προτεραιότητας, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι στην πρωτοπορία τόσο του 5G και των οπτικών ινών όσο και του... 6G.

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε αναφορά και στην ανάγκη για ίσων κανόνων στο πεδίο της φορολόγησης των ψηφιακών γιγάντων (κυρίως αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ – Facebook, Google κ.α.), επαναλαμβάνοντας τη διάθεση της Ευρώπης να επιτευχθεί μια τέτοια, καθολική, συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και της G20. Όμως, όπως πρόσθεσε κανείς «δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι αν μια τέτοια κατάληξη δεν επιτευχθεί η ΕΕ θα προχωρήσει μόνη της στην εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα λειτουργεί ως εγγυητής μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Μια τέτοια πρόταση θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2021 κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με πληροφορίες από το Reuters.