Στην επίδειξη της δεύτερης γενιάς της τεχνολογίας Neuralink προχώρησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο Elon Musk, παρουσιάζοντας ένα λειτουργικό πρωτότυπο, το οποίο η εταιρεία έχει ήδη δοκιμάσει σε εγκεφάλους ζώων. Ο μεγάλος βέβαια στόχος είναι αυτού του είδους τα εμφυτεύματα/chips να τοποθετούνται σε μεταγενέστερο χρόνο στους εγκεφάλους ανθρώπων, με ανθρώπους για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, του αλτσχάιμερ, της άνοιας ή ακόμα και παθήσεων στο νωτιαίο μυελό, θολώνοντας τα όρια μεταξύ της ανθρωπότητας με της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο το Elon Musk ένα τέτοιο εμφύτευμα μπορεί να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα, αναφέροντας ενδεικτικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, παθήσεις, όπως απώλεια μνήμης, απώλεια ακοής, κατάθλιψη και αϋπνία.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Elon Musk ανέφερε ότι τέτοιου είδους εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί ήδη σε εγκέφαλους ζώων, όπως ποντίκια ή πιθήκους, ενώ κατά τη διάρκεια ενός live demo εμφανίστηκαν τρία γουρούνια, στα δύο εκ των οποίων είχε τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Στο ένα εξ’ αυτών είχε ήδη αφαιρεθεί, προκειμένου να δείξει η εταιρεία ότι η εγχείρηση τοποθέτησης και αφαίρεσης είναι εύκολη και ανώδυνη, ενώ στο άλλο όσοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση διαπίστωσαν την άμεση μετάδοση των σημάτων που έστελνε ο εγκέφαλος.
Το εμφύτευμα, μεγέθους ενός νομίσματος, τοποθετείται στον εγκέφαλο με τη χρήση ρομποτικού μηχανήματος, που ολοκληρώνει την επέμβαση σε μία περίπου ώρα, χωρίς ολική αναισθησία και με τη δυνατότητα ο «ασθενής» να αποχωρήσει από την κλινική άμεσα. Το εμφύτευμα διαθέτει έως και 1024 ηλεκτρόδια, πάχους μόλις 0,5 micron και μπορεί να μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες σε υψηλή ταχύτητα και σε απόσταση έως 10 μέτρα. Η φόρτισή του γίνεται επαγωγικά, διαθέτοντας αυτονομία μία ημέρας και επιτρέποντας την επαναφόρτισή του κατά τη διάρκεια του ύπνου του χρήστη.
Στην παρούσα φάση η τεχνολογία της Neuralink δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, όμως η εταιρεία έχει πάρει ήδη την άδεια από την αρμόδια αρχή (FDA - Food & Drug Administration) για να ξεκινήσει τις δοκιμές σε εθελοντές.