Επίθεση με ransomware στην εταιρεία κρουαζιέρας Carnival

Επίθεση με ransomware στην εταιρεία κρουαζιέρας Carnival

Συντάκτης: Deasy @ 18.08.2020

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα από τον κορονοϊό, η εταιρεία Carnival Cruises που (υπό κανονικές συνθήκες) πραγματοποιεί κρουαζιέρες σε διάφορα σημεία του κόσμου, ανάμεσά τους και στις ελληνικές θάλασσες, έπεσε θύμα επίθεσης με ransomware.

Η εταιρεία ανακοίνωσε το συμβάν γνωστοποιώντας πως οι επιτιθέμενοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα εργαζομένων και πελατών.

Η Carnival δεν έδωσε πληροφορίες για τη χρονική στιγμή της επίθεσης και περιορίστηκε να αναφέρει πως τη διαπίστωσε στις 15 Αυγούστου. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η επίθεση -στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε και η υποκλοπή αρχείων-  ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν αναμένει επιπτώσεις από την επίθεση στη λειτουργία της, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι πελάτες ή εργαζόμενοι να κινηθούν νομικά εναντίον της διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Βεβαίως, όταν λέμε για επίθεση με ransomware αυτό κατά βάση σημαίνει πως κάποιοι υπολογιστές της εταιρείας «κλειδώθηκαν» με κακόβουλο λογισμικό μέχρι την καταβολή λύτρων. Για αυτή τη διάσταση της υπόθεσης η Carnival δεν λέει τίποτα και δεν διευκρινίζει αν κατόρθωσε να απενεργοποιήσει το ransomware ή αν υποχρεώθηκε να πληρώσει λύτρα στους δράστες.