ΟΤΕ: με τα σημάδια της πανδημίας τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου

ΟΤΕ: με τα σημάδια της πανδημίας τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 06.08.2020

Τα σημάδια της πανδημίας φέρουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, με τα έσοδα του Ομίλου να καταγράφουν μείωσης 3% και να διαμορφώνονται στα 918 εκατομμύρια. Όμως, παρά τις συνέπειες της πανδημίας που έπληξαν ορισμένες γραμμές εσόδων ο ΟΤΕ κατάφερε να καταγράψει αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 0,8%, επίδοση, που όπως σημειώνει και η σχετική ανακοίνωση οφείλεται στη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου.

Όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα, η εξάπλωση του κορωνοϊού έπληξε περισσότερο τη δραστηριότητα του Ομίλου στην Ελλάδα, όπου η μείωση των εσόδων έφθασε το 3,8%. Ειδικότερα, το lock down οδήγησε σε μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 8,8%, το 50% της οποίας αφορά τις υπηρεσίες roaming. Από την άλλη πλευρά, στη σταθερή είχαμε μια μείωση εσόδων κατά 0,9%, με την ανακοίνωση να προσθέτει ότι παρουσιάζεται συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Στη Ρουμανία η μείωση των εσόδων ήταν μόλις 1%, με τον ΟΤΕ να παρουσιάζει ανάπτυξη εσόδων ICT αλλά και σημαντική αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 25,7%. 

Οι προσαρμοσμένες ταμειακές ροές του Ομίλου έφθασαν τα 185 εκατομμύρια στη διάρκεια του β τριμήνου, αυξημένες κατά 7%, με τον ΟΤΕ να διατηρεί το στόχο για ελεύθερες ταμειακές ροές στο σύνολο του 2020 στα επίπεδα των 350 εκατομμυρίων.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές η ανακοίνωση αναφέρει ότι η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Ομίλου σε Ελλάδα και Ρουμανία στο δεύτερο εξάμηνο, επηρεάζοντας τους τομείς των εταιρικών πωλήσεων, τις υπηρεσίες κινητής, τις πωλήσεις συσκευών και το roaming.