Νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνει τον έλεγχο των αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέρασε σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο, όπως διαβάζουμε στο Euronews, μία ακόμα κίνηση, που έχει ως στόχο να περιορίσει την ελεύθερη έκφραση στη γειτονική μας χώρα.
Άλλωστε, αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν οι σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με τα social media δεν ήταν ποτέ φιλικές, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να καταφέρεται εναντίον του Facebook και του Twitter ήδη από το 2013 και την περίοδο της «αραβικής άνοιξης».
Οι επιθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζονταν περιοδικά όλα τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τη σημερινή ενέργεια, σύμφωνα με την οποία εταιρείες, όπως το Facebook και το Twitter, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην χώρα και να υπακούν στις αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων, υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων. Επίσημη θέση του κυβερνώντος κόμματος είναι «να σταματήσουν οι προσβολές μέσω Internet”, κάτι για το οποίο είχε διαμαρτυρηθεί και ο Τούρκος πρόεδρος προσωπικά πριν από μερικές ημέρες, όταν ο γαμπρός και η κόρη του έγιναν αντικείμενο υβριστικών σχολίων στο Twitter.
Με την κίνηση αυτή είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να λογοκρίνει τα social media, ίσως το μοναδικό χώρο που ήταν μέχρι σήμερα ανοικτός για την έκφραση επικριτικών απόψεων. Στο δημοσίευμά του το Euronews μας υπενθυμίζει ότι περισσότεροι από 408.000 sites έχουν μπλοκαριστεί στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον σύνδεσμο The Freedom of Expression Association.