Είναι επίσημο, η Apple εγκαταλείπει τους επεξεργαστές της Intel

Είναι επίσημο, η Apple εγκαταλείπει τους επεξεργαστές της Intel

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 23.06.2020

Πολύ καλύτερες επιδόσεις, διαχείριση ισχύος και ενέργειας στους επόμενους Mac υπολογιστές υποσχέθηκε χθες ο επικεφαλής της Apple, Tim Cook, αποτέλεσμα της επίσημης πλέον μετάβασης της αμερικανικής εταιρείας από τους επεξεργαστές της Intel στους δικούς της που θα στηρίζονται στην ARM αρχιτεκτονική.

Η μετάβαση θα είναι σταδιακή και θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια προκειμένου η Apple να είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη από τους δικούς της πόρους και βεβαίως αποτελεί τη συνέχεια της πορείας που έχει χαράξει στις φορητές συσκευές, iPhone, iPad αλλά και το Apple Watch.

Τι θα πρέπει να περιμένουν οι χρήστες; Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία τα επόμενα μοντέλα Mac, που θα φέρουν τους νέους επεξεργαστές θα έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις και αυτονομία, αφού πρακτικά τα chipsets θα είναι tailor-made για τα προϊόντα της. Επιπρόσθετα, η Apple υπόσχεται εντελώς νέες και εξαιρετικές λειτουργίες σε ολόκληρο το οικοσύστημα των προϊόντων της.

Η αρχή είναι το «ήμισυ του παντός», οπότε και το νέο macOS, με την ονομασία Big Sur που ανακοινώθηκε χθες, θα υποστηρίζει πλήρως τους νέους επεξεργαστές, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι επόμενες εκδόσεις των Final Cut Pro, Office, Creative Cloud κ.α.

Αντίστοιχα, η κοινότητα των προγραμματιστών θα έχουν την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις εφαρμογές και τα παιχνίδια τους προκειμένου να τρέχουν απρόσκοπτα σε επόμενα προϊόντα της Apple, ενώ εφαρμογές που ήδη τρέχουν σε iOS και iPad δεν χρειάζονται αλλαγές στον κώδικα προκειμένου να είναι συμβατά με τα νέα συστήματα.

Τα πρώτα μοντέλα της Apple με τους νέους επεξεργαστές Apple Silicon θα εμφανιστούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.