Η ΕΕ απειλεί τις ΗΠΑ με ψηφιακό φόρο

Η ΕΕ απειλεί τις ΗΠΑ με ψηφιακό φόρο

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 19.06.2020

Δεν έχεις κανέναν λόγο να παρακολουθείς την υπόθεση του ψηφιακού φόρου, οπότε θα στα πούμε επί τροχάδην.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με πιο γνωστή τη Γαλλία, έχουν κινηθεί στην κατεύθυνση να επιβάλουν φόρο στις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, δηλαδή τις Facebook, Google, Apple, Amazon κτλ, διότι οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν σημαντικά έσοδα στην Ευρώπη που χάρη σε διάφορα παραθυράκια (και μπαλκονόπορτες) της νομοθεσίας τα περνάνε από χίλια μύρια κύματα για να φορολογηθούν όπου τις βολεύει περισσότερο.

Η υπόθεση της φορολόγησης είχε μπει στον πάγο καθώς διεξάγονταν συνομιλίες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, όμως την Πέμπτη οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πάρουν το καπελάκι τους και να φύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι προφανής, αφού το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εταιρειών του ψηφιακού μας κόσμου προέρχεται από εκεί. Η συζήτηση δεν αφορά μόνο τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών αλλά είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης στην οποία μετέχουν 140 χώρες και αφορούν στη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου.

Την αποχώρηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, ο Στίβεν Μνούτσιν και οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν με την αναμενόμενη οργή. Η επιστολή αποχώρηση «αποτελεί πρόκληση σε όλους τους εταίρους του ΟΟΣΑ τη στιγμή που ήμασταν λίγα μόλις εκατοστά από μια συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι έσπευσε να κάνει τις δέουσες προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ. «Η Κομισιόν θέλει μία παγκόσμια λύση… Αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό φέτος θα καταθέσουμε μία πρόταση σε επίπεδο Ε.Ε.» τόνισε. Βεβαίως ένας ευρωπαϊκός φόρος θα συναντήσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ που έχουν απειλήσει τους Γάλλους με τιμωρητικούς δασμούς σε μια σειρά προϊόντων (όπως η σαμπάνια και οι τσάντες) στην περίπτωση που προχωρήσει μονομερώς στη φορολόγηση των «ψηφιακών γιγάντων».  Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι περιορισμένο στις επιχειρήσεις του ψηφιακού κόσμου, αλλά εκτείνεται περαιτέρω. Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στους αμερικανικούς αστακούς έκαναν τον Τραμπ να κοκκινήσει (σαν αστακός, ίσως) και να απειλήσει με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Νομίζουμε πως έχουμε να δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον σίριαλ να εξελίσσεται μπροστά μας στο προσεχές διάστημα και μην ξεχνάς πως τον Νοέμβριο έχουν εκλογές στις ΗΠΑ.