Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν οι online πλατφόρμες

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν οι online πλατφόρμες

Συντάκτης: Deasy @ 03.06.2020

Η επίσημη φρασεολογία της Κομισιόν απαιτεί να έχεις υπομονή για να διαβάσεις κάθε ανακοίνωση ως το τέλος και μετά να κοιτάς προσεκτικά λέξεις και εκφράσεις για να βρεις πού βρίσκεται η είδηση.

Με αυτόν τον κανόνα διαβάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία δημόσια διαβούλευση σχετικά με ένα νέο εργαλείο επιτήρησης του ανταγωνισμού, όπου ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα κάνει λόγο για επίβλεψη και ρύθμιση επί των εταιρειών που λειτουργούν τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Θα πεις τώρα πως αυτά είναι δουλειές για τους δικηγόρους και για όσους ασχολούνται με τα περί ανταγωνισμού και τα τοιαύτα αλλά δεν θα έχεις δίκιο.

Οι νέοι κανόνες που θέλει να θεσπίσει η Ευρώπη περιλαμβάνουν μερικά ζητήματα που αφορούν και την online καθημερινότητα όλων μας, όπως είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης αλλά και το ποιος είναι νομικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο που παράγει ο καθένας μας. Ναι, φυσικά είμαστε υπεύθυνοι εμείς, αλλά μήπως υπάρχει ευθύνη και για τις ψηφιακές πλατφόρμες που δέχονται τη δημοσίευση;

Στον απόηχο και του καβγά μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Twitter το ζήτημα αποκτά εξέχουσα σημασία, όπως μεγάλη σημασία έχει τι θα πράξει η Ε.Ε. για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου.

Ο Τιερί Μπρετόν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τον επικεφαλής και ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώ το θέμα της φορολόγησης περιλαμβάνεται και στο πακέτο των συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του μεγάλου προγράμματος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αν ο ΟΟΣΑ δεν καταλήξει σε πρόταση για το θέμα της φορολόγησης έως τα μέσα του φθινοπώρου, η Ε.Ε. θα προχωρήσει μονομερώς και υπολογίζει πως μπορεί να εισπράττει από εταιρείες όπως to Facebook, το Twitter,  η Google και η Amazon, περίπου 1,1 δισ. δολάρια τον χρόνο.

«Οι online πλατφόρμες παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή μας την οικονομία μας και τη δημοκρατία μας. Αυτος ο ρόλος συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη» σχολίασε ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν.  Η διαβούλευση για το νέο πλαίσιο ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ώστε να ξεκινήσει μετά η σύνταξη του νέου πλαισίου κανόνων. Μια διαδικασία που μας θυμίζει το κλασικό «οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα, δεν θέλεις να ξέρεις πώς φτιάχνονται» αλλά ας μην είμαστε αρνητικοί από τώρα…