Ν26: οι Έλληνες αλλάζουν τις οικονομικές τους προτεραιότητες λόγω του κορωνοϊού

Ν26: οι Έλληνες αλλάζουν τις οικονομικές τους προτεραιότητες λόγω του κορωνοϊού

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 23.04.2020

Στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων αμέσως μετά την υγεία βρίσκονται οι οικονομικές ανησυχίες των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ηλεκτρονική τράπεζα Ν26, στην οποία το 81% των ενηλίκων Ελλήνων δηλώνει ότι έχει αλλάξει τις οικονομικές του προτεραιότητες.

Οι φόβοι γύρω από την οικονομία αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία τους με σχεδόν του μισούς από όσους συμμετείχαν στην έρευνα (45%) να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του κόστους διαβίωσης και το 31% να έχουν άγχος για την εργασιακή τους ασφάλεια. Σύμφωνα με την έρευνα, ο βαθμός ανησυχίας αυξάνει στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι περίπου ίδιος μεταξύ ανδρών και γυναικών.  Υπό το πρίσμα της οικονομικής αβεβαιότητας, το 59% των Ελλήνων δήλωσε ότι πλέον αποταμιεύει περισσότερα χρήματα από ότι πριν την κρίση – βάζοντας στην άκρη περίπου 140 ευρώ επιπλέον τον μήνα. 

Το οικονομικό στρες των Ελλήνων εκφράζεται και από την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες, όπου εκτός του σούπερ μάρκετ που παραμένει το μεγαλύτερο έξοδο πριν και μετά την εξάπλωση της πανδημίας στη δεύτερη θέση ως προς τη δαπάνη έχουν ανέλθει πλέον οι συνδρομές σε υπηρεσίες, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες delivery. Πριν την κρίση του κορωνοϊού τις αντίστοιχες θέσεις καταλάμβαναν η μόδα και οι αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η ίδια έρευνα της Ν26 καταγράφει επίσης τη στροφή προς τις ανέπαφες συναλλαγές, με το 73% των Ελλήνων να δηλώνει ότι τις προτιμά και απομακρύνεται από τη χρήση μετρητών για λόγους υγιεινής.

Η Ν26 είναι ηλεκτρονική τράπεζα με έδρα τη Γερμανία και προσφέρει την ευχέρεια ανοίγματος λογαριασμού μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, με το χαρακτηριστικό του instant banking, οι νέοι καταναλωτές μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αμέσως τον λογαριασμό τους χωρίς να περιμένουν να παραλάβουν τη φυσική τους κάρτα. Έτσι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επιλογές digital banking σε μία περίοδο που η επιβάρυνση των ταχυδρομικών υπηρεσιών μπορεί να επηρεάσει τις αποστολές των φυσικών καρτών. 

Ως μία ακόμα απάντηση στην κρίση, η N26 σήμερα ανακοίνωσε το “26 Hours of Giving”, μία νέα πρωτοβουλία για την υποστήριξη της διεθνούς μάχης απέναντι στον COVID19. Στις 26 Απριλίου και για 26 ώρες, η N26 θα συμβάλλει με 1€ για κάθε δωρεά που θα πραγματοποιηθεί από τους 5 εκατομμύρια πελάτες της στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF).