Στο μικροσκόπιο της Ευρώπης η εξαγορά της Fitbit από τη Google

Στο μικροσκόπιο της Ευρώπης η εξαγορά της Fitbit από τη Google

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 21.02.2020

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών βρίσκεται πλέον και επίσημα η πρόσφατη εξαγορά της Fitbit από τη Google, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Μία κίνηση το τίμημα της οποίας ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια, αποτελώντας μια επιθετική ενέργεια του τεχνολογικού κολοσσού, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα στην κατηγορία των wearables, όπως τα smartbands και τα έξυπνα ρολόγια.

Όμως αυτή η κίνηση δείχνει να απειλείται, καθώς το συμβουλευτικό όργανο για θέματα ιδιωτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, European Data Protection Board, εξέφρασε επίσημα τις ανησυχίες του για τη συμφωνία και τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνει η Google.

Ενδεικτικά, όπως διαβάζουμε στο TechCrunch η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συσσώρευση τόσο μεγάλου όγκου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών από μία μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας δημιουργεί ανησυχίες και θα μπορούσε να συνεπάγεται υψηλό επίπεδο κινδύνου για τα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων». Για να συνεχίσει, σημειώνοντας ότι το EDPB “υπενθυμίζει στα συμβαλλόμενα μέρη τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR)», παροτρύνοντάς τα να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους, πριν την κοινοποίηση της συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχολιάζοντας τη γνωμάτευση του EDPB, εκπρόσωπος της Google ανέφερε στο Business Insider ότι η εξαγορά της Fitbit θα βοηθήσει τον αμερικανικό κολοσσό να αναπτύξει συσκευές σε μια πολύ ανταγωνιστική κατηγορία και η συμφωνία υπόκεινται στον συνήθη έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών. Πρόσθεσε ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητας της εταιρείας, η οποία θα εργαστεί εποικοδομητικά με τις ρυθμιστικές αρχές για την έγκριση της συμφωνίας.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο η Ευρώπη που ερευνά τη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς σε αντίστοιχη διαδικασία βρίσκονται και οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.