3000 σχολεία στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Internet με ταχύτητες 50Mbps

3000 σχολεία στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Internet με ταχύτητες 50Mbps

Συντάκτης: Deasy @ 20.02.2020

Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί όλο το πρόγραμμα αναβάθμισης των συνδέσεων των ελληνικών σχολείων για την  πρόσβασή τους στο Internet, όπως ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους Τύπου. Ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συνδέσεων σε ταχύτητες των 50Mbps σε περίπου 3000 σχολεία, με τη διαδικασία να συνεχίζεται στους ίδιους ρυθμούς προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Εκτός του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, στη συνάντηση με τον κ. Τζωρτζακάκη συζητήθηκαν επιπλέον τα παρακάτω θέματα:

112: Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός για την ενημέρωση του κοινού σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, υπάρχει διαθέσιμος και εφεδρικός μηχανισμός.

ENISA: Κυρώθηκε η συμφωνία με την οποία η έδρα του ENISA παραμένει στην Ελλάδα.

ΕΛΤΑ: Υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη, για το οποίο θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα. Η αναδιοργάνωση του ομίλου είναι θέμα υπουργείου Οικονομικών και Υπερταμείου. Ο ρόλος της ΓΓΤΤ περιορίζεται στα θέματα της καθολικής υπηρεσίας και σε θέματα προσωπικού.

Κεραίες: Νομοθετήθηκε τον Οκτώβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

DESI: Η ελληνική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της λανθασμένης αποτύπωσης της κατάστασης στη χώρα μας όσον αφορά τον δείκτη 1d1 για τη συνδεσιμότητα. Αυτή τη στιγμή και όσον αφορά στη διαθεσιμότητα υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), όμως ο δείκτης DESI μετρά μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH). Υπέρ των παρατηρήσεών μας έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο “NGA Overall” για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης. Σημειώνεται επίσης, πως στη χώρα μας η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps είναι μικρή.

Digital Dividend II: Η περιοχή των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την τηλεόραση εκτιμάται ότι θα απελευθερωθεί στο 3ο τρίμηνο 2021.

Διάστημα: Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον τόσο στα υποχρεωτικά όσο και στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος με 21 εκατ. ευρώ / έτος (10 εκατ. τα υποχρεωτικά και 11 τα προαιρετικά). Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς διαστήματος φτάνει τα 66,5 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται σε 180 εκατ.  Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες όπως η Airbus, η Thales και η OHB να συμπεριλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Όσον αφορά στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Κυβερνοασφάλεια: Οι πρόσφατες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με τη στόχευση κρατικών και κυβερνητικών sites αντιμετωπίστηκαν σε μόλις 1,5 ώρα. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας βρίσκεται στη διαδικασία της στελέχωσης.

Mobile data: Υπάρχει η εκτίμηση ότι η αγορά έχει μπει σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών, κάτι που θα αποτυπωθεί και στους δείκτες του DESI. Ο Γενικός Γραμματείας και το Υπουργείο συνολικά τάχθηκε υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές.

Superfast Broadband: Η Γενική Γραμματεία επιδιώκει την αλλαγή της δράσης ώστε να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps. Ήδη υπεγράφη η υπουργική απόφαση που συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις στους δικαιούχους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200.000 – 230.000 εγκατεστημένες οπτικές ίνες (σε υλοποιήσεις FTTB, FTTH) και ο αριθμός θα φτάσει τις 500.000 σε ένα έτος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα, προϋπολογισμού  50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.

5G: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη διαγωνιστική διαδικασία. Σκοπός είναι να προχωρήσει μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις.

Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ενσωμάτωση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες. Πρόκειται για διατάξεις που ενθαρρύνουν τις συνεργασίες και τις συνεπενδύσεις και αντιμετωπίζουν επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των αρχών (ΕΕΤΤ, ΑΔΑΕ, κ.τ.λ).