Ο κορωνοϊός χτυπάει τις γραμμές παραγωγής smartphone της Κίνας

Ο κορωνοϊός χτυπάει τις γραμμές παραγωγής smartphone της Κίνας

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 03.02.2020

Μετά τις αεροπορικές (που έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους για την Κίνα), τις ναυτιλιακές (πολλά από τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους) και πολλές ακόμα εταιρείες, μάλλον έχει έρθει η ώρα και των κατασκευαστών ηλεκτρονικών προϊόντων να δεχθούν τα χτυπήματα από την έξαρση του κορωνοϊού.

Με την Κίνα να αποτελεί «τη μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής» του πλανήτη, εξυπηρετώντας κατασκευάστριες εταιρείες από όλο τον κόσμο, η παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων  δέχεται ένα σημαντικό χτύπημα, καθώς πολλά εργοστάσια έχουν προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικεντρώνεται στη Foxconn, το μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρονικών προϊόντων (έχει συμβόλαια με αρκετές γνωστές εταιρείες), η εταιρεία έχει σταματήσει τη λειτουργία όλων σχεδόν των μονάδων της στην Κίνα, με χρονικό ορίζοντα έως τις 10 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος ότι στην περίπτωση της Foxconn οι επιπτώσεις είναι προς το παρόν μικρές, καθώς η εταιρεία μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες μονάδες εκτός Κίνας, όπως στην Ινδία, το Μεξικό και το Βιετνάμ, προσθέτοντας ότι αν οι γραμμές αυτές δουλέψουν υπερωριακά θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις καθυστερήσεις.

Όμως η αναστολή των μονάδων παραγωγής δεν περιορίζεται στην Foxconn αλλά αφορά και άλλους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα, είναι άγνωστο ακόμα αν η αναστολή της λειτουργίας θα περιοριστεί χρονικά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου ή αν θα επεκταθεί και μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού κάτι τέτοιο εξαρτάται από την εξάπλωση του ιού και είναι απόφαση που λαμβάνεται είτε από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας είτε από τις αρχές της επαρχίας στην οποία είναι εγκατεστημένη κάθε μονάδα.

Κρίσιμη παράμετρος για τις επιπτώσεις αποτελεί η περίπτωση της επαρχίας Κουανγκτούνγκ, που έχει το προσωνύμιο «το εργοστάσιο του κόσμου», στη γεωγραφική επικράτεια της οποίας εκτιμάται ότι λειτουργούν περισσότερα από 6000 εργοστάσια. Αν επεκταθεί η αναστολή της λειτουργίας στη συγκεκριμένη επαρχία τότε η παραγωγή θα έχει δεχθεί ένα ακόμα πιο σημαντικό πλήγμα.

Ειδικά για τον τομέα των smartphones αξίζει να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε και σε μια χρονική περίοδο, λίγο πριν την ανακοίνωση πολλών νέων μοντέλων. Ανακοινώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην έκθεση Mobile World Congress, από την οποία απέχουμε μόλις 20 περίπου ημέρες. Κατά συνέπεια στο προσεχές χρονικό διάστημα οι γραμμές παραγωγής θα πρέπει να εξυπηρετήσουν στο επόμενο διάστημα και τις ανάγκες αυτών των συσκευών και τους στόχους που έχουν θέσει οι εταιρείες για την κυκλοφορία τους στην αγορά.    

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, όπως έκανε γνωστό η Huawei, οι δικές της γραμμές παραγωγής λειτουργούν κανονικά.