Τον περασμένο Μάιο οι Spice Girls έδιναν μία συναυλία κάπου στη Βρετανία, αδιάφορο το πού. Εξω από τον χώρο της συναυλίας η αστυνομία είχε τοποθετήσει κάμερες που “σάρωναν” τους προσερχόμενους θεατές ψάχνοντας για πρόσωπα τα οποία ήταν σε “μαύρες λίστες” για επεισόδια που είχαν προκαλέσει στο παρελθόν ή ήταν καταζητούμενοι για διάφορα αδικήματα.
Οι κάμερες ήταν συνδεδεμένες με ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου και στη διάρκεια εκείνης της επιχείρησης συνελήφθησαν έξι καταζητούμενοι. Συμπαθητική επίδοση έτσι; Μόνο που μαζί οι αρχές προσήγαγαν άλλα εννέα άτομα, τα πρόσωπα των οποίων φαίνεται πως για τους αλγορίθμους ήταν παρόμοια με εκείνα άλλων υπόπτων. Εννέα άτομα λοιπόν δεν απόλαυσαν τη συναυλία και αντί αυτής βρέθηκαν ίσως σε ένα κρατητήριο ή ένα φορτηγάκι της αστυνομίας προσπαθώντας (επιτυχώς μεν αλλά μετά από αρκετή ώρα) να πείσουν πως δεν είναι ελέφαντες.
Ερχόμαστε πιο κοντά στο σήμερα, όταν πριν από λίγες ημέρες η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο σύστημα γύρω από ένα γήπεδο στο Κάρντιφ αναζητώντας σεσημασμένους χούλιγκαν που, αψηφώντας τον σχετικό περιορισμό, θα επιχειρούσαν να δουν το ματς.
Η Βρετανία -που σε λίγες ημέρες θα μας κουνήσει το μαντίλι ξεκινώντας τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.- είναι μία από τις χώρες της Δύσης που έσπευσε να χρησιμοποιήσει κάθε νέα τεχνολογία στην επιτήρηση. Για πολλά χρόνια το Λονδίνο ήταν η… πρωτεύουσα της κάμερας με δεκάδες από αυτές εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία της πόλης. Τώρα σειρά έχει η αναγνώριση προσώπων όμως οι αντιρρήσεις εκφράζονται ακόμα και εκ των έσω.
Ο διευθυντής της αστυνομίας της Βόρειας Ουαλίας επέκρινε την εφαρμογή του μέτρου, τονίζοντας τον ορατό κίνδυνο της λανθασμένης ταυτοποίησης. Ειδικοί τονίζουν πως οι τεχνολογίες αυτές τα πάνε πολύ καλά όταν χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο αλλά δεν αποδίδουν τα ίδια αποτελέσματα στο πραγματικό πεδίο. Ίσως γιατί καλούνται να απομονώσουν και να ταυτοποιήσουν πολλά πρόσωπα ταυτόχρονα, ίσως γιατί οι πραγματικές συνθήκες με τον καιρό ή την… τσίκνα από τα λουκάνικα να θολώνουν την κρίση των αλγορίθμων. Η τεχνολογία βεβαίως σταδιακά θα εξελίσσεται αλλά το ερώτημα που διατυπώνεται όλο και πιο δυνατά είναι απλό: Θέλουμε;