Τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης ζητάει ο επικεφαλής της Google

Τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης ζητάει ο επικεφαλής της Google

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 20.01.2020

Ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν μπορεί να μείνει χωρίς κανονισμούς λειτουργίας χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ο επικεφαλής της Alphabet/Google, Sundar Pichai σε σημερινό άρθρο που υπογράφει ο ίδιος στους Financial Times.

Αφού παραθέτει τρία καλά παραδείγματα ΑΙ projects που δουλεύει η Google αυτό το διάστημα, ο Sundar Pichai σημειώνει ότι η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα στα οποία οι αρετές της τεχνολογίας δεν είναι πάντα το ζητούμενο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη σύμφωνα με τον ίδιο με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης (που προκαλούν και περισσότερα ατυχήματα) αλλά και το Internet (που έκανε πιο εύκολη την εξάπλωση της παραπληροφόρησης).

Αυτά τα παραδείγματα, όπως προσθέτει μας διδάσκουν ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και η τεχνητή νοημοσύνη, που ακόμα δεν είναι στην ακμή της, μας το έχει αποδείξει ήδη σε περιπτώσεις, όπως το deepfake βίντεο ή οι κακές λύσεις αναγνώρισης προσώπου. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο θεωρεί ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες προκλήσεις, που δεν θα μπορέσει να τις λύσει μόνη της μια εταιρεία ή ακόμα και ένας ολόκληρος κλάδος.

Για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κάνουν ήδη τις πρώτες ρυθμιστικές προσπάθειες για την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο για να καταλήξουμε σε κάποια παγκόσμια πρότυπα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με τις βασικές αξίες που θα πρέπει να πρεσβεύει η τεχνητή νοημοσύνη. Εταιρείες, όπως η Google, που δημιουργούν ΑΙ λύσεις δεν μπορούν να αφήνουν αυτό το ζήτημα στην ευχέρεια της αγοράς για να αποφασίσουν πως θα χρησιμοποιηθούν αλλά είναι καθήκον όλων να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία αξιοποιείται για καλό και είναι διαθέσιμη σε όλους.

«Στο μυαλό μου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ρυθμιστεί» σημειώνει στο κείμενό του, προσθέτοντας ότι «το μόνο ερωτηματικό που υπάρχει είναι πως θα γίνει η προσέγγιση σε αυτό θέμα».  

 Η ίδια η Google πριν δύο χρόνια δημοσίευσε τους δικούς της κώδικες αξιών πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, όμως αυτές οι αρχές δεν μπορούν να μείνουν στο χαρτί και η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειές της να τις ενσωματώνει στις λύσεις που αναπτύσσει και ταυτόχρονα ο συγκεκριμένος κώδικας είναι ελεύθερα διαθέσιμος σε όποιον θέλει να τον χρησιμοποιήσει. Όμως η προσπάθεια της Google αλλά και άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούν κατευθυντήριες γραμμές δεν αρκούν. Χρειάζεται και ο σχετικός κανονισμός από την πλευρά της πολιτικής, με τον κ. Pichai να σημειώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χρειάζεται αυτό να γίνει από το μηδέν, σημειώνοντας ότι ο κανονισμός GDPR της ΕΕ είναι μια ισχυρή βάση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για τον ίδιο χρειάζεται μια αναλογική προσέγγιση στον κανονισμό που θα εξισορροπεί τις πιθανές ζημιές, θα παράσχει μια ευρεία καθοδήγηση και θα επιτρέπει την προσαρμοσμένη εφαρμογή σε διάφορους τομείς.

«Το AI έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δισεκατομμύρια ζωές και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αποτύχει να το κάνει. Διασφαλίζοντας ότι αναπτύσσεται υπεύθυνα με τρόπο που ωφελεί όλους, μπορούμε να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές να πιστεύουν στη δύναμη της τεχνολογίας όσο και εγώ» καταλήγει ο επικεφαλής της Google.