Ο Πούτιν θεσπίζει την υποχρεωτική εγκατάσταση ρωσικού software σε ηλεκτρονικές συσκευές

Ο Πούτιν θεσπίζει την υποχρεωτική εγκατάσταση ρωσικού software σε ηλεκτρονικές συσκευές

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 03.12.2019

Στην Κίνα τελειοποιούν όπως φαίνεται τις τεχνικές αναγνώρισης προσώπου, στη Ρωσία εισάγουν την υποχρεωτική εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών και όλοι είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα με εσάνς Μεγάλου Αδελφού.

Σύμφωνα λοιπόν με νόμο που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2020 όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στη Ρωσία θα πρέπει να διαθέτουν προεγκατεστημένες εφαρμογές που θα έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία.

Ο νόμος υποτίθεται πως θα βοηθήσει τις ρωσικές εταιρείες να δουν στα μάτια τους ξένους ανταγωνιστές, ενώ οι χρήστες δεν θα μπαίνουν στον κόπο να εγκαθιστούν εφαρμογές με την αγορά μιας νέας συσκευής. Βεβαίως η τοπική αγορά κυριαρχείται από τους γνωστούς κατασκευαστές Apple, Samsung και Huawei, όπως σημειώνει και το Reuters, ενώ πολλοί γκρινιάζουν πως της εισαγωγής του νόμου δεν προηγήθηκε διαβούλευση.

Η Ρωσία, παρατηρεί το Reuters, έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση έναντι του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα υποχρεώνει τις εταιρείες που λειτουργούν υπηρεσίες μηνυμάτων να παραδώσουν στις αρχές τα κλειδιά κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να αποθηκεύουν δεδομένα σε servers που βρίσκονται εντός της ρωσικής επικράτειας.