ΗΠΑ: στη μαύρη λίστα οι μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες στον τομέα του ΑΙ

ΗΠΑ: στη μαύρη λίστα οι μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες στον τομέα του ΑΙ

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 08.10.2019

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται με ένα ακόμη επεισόδιο, καθώς οι ΗΠΑ επεκτείνουν τον εμπορικό αποκλεισμό σε 30 περίπου φορείς και εταιρείες από την Κίνα, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και τα μεγαλύτερα κινεζικά ονόματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η νέα «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου περιλαμβάνει συνολικά 28 οργανισμούς, τους οποίους το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου «έκρινε ένοχους» για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειονοτήτων πληθυσμού, όπως η μουσουλμανική κοινότητα των Ουιγούρων. Όπως και στην περίπτωση της Huawei έτσι και στην περίπτωση των νέων ονομάτων που εντάσσονται στην «μαύρη λίστα» του Υπουργείου, οι αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους θα πρέπει να περάσουν από διαδικασία έγκρισης σχετικής αίτησης από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μεταξύ των νέων ονομάτων βρίσκουμε τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες στον τομέα του ΑΙ, όπως οι SenseTime, Megvii και Yitu, ενώ η Hikvision, που επίσης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού σε συστήματα βιντεοπαρακολούθησης. Η αποτίμηση της αξίας των παραπάνω εταιρειών μας δείχνει μια εικόνα για το μέγεθός τους. Ειδικότερα, η αξία της Hikvision προσεγγίζει τα 45 δισ. δολάρια, ενώ εκείνη της SenseTime αποτιμήθηκε πέρυσι στα 4,5 δισ. δολάρια, αποτελώντας και επίσημα τη μεγαλύτερη AI startup στον κόσμο. Megvii και Yitu έχουν μικρότερες αποτιμήσεις, με την πρώτη να κυμαίνεται κοντά στα 750 εκατομμύρια και τη δεύτερη στα 2,5 δισ.

Οι SenseTime, Megvii και Yitu είναι γνωστές για το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που έχουν αναπτύξει. Ωστόσο, μία έρευνα των New York Times τον προηγούμενο Απρίλιο ανέδειξε ότι και οι τρεις εταιρείες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα της κινεζικής κυβέρνησης, που χρησιμοποιούσε τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου προκειμένου να εντοπίσει άτομα που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

Από τις πιο γνωστές αμερικανικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις παραπάνω κινεζικές επιχειρήσεις είναι η Nvidia, που αποτελεί προμηθευτή τόσο της SenseTime όσο και της Megvii αλλά και η Qualcomm, που υπέγραψε πρόσφατα ένα τεράστιο συμβόλαιο με την SenseTime.