Επιχείρηση καθαίρεσης του Μαρκ Ζάκερμπερκ

Επιχείρηση καθαίρεσης του Μαρκ Ζάκερμπερκ

Συντάκτης: Deasy @ 30.05.2019

Μια κίνηση καθαίρεσης, με μικρές όμως πιθανότητες επιτυχίας, του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Facebook αποτελεί το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης των μετόχων της εταιρείας.

Πρεσβευτής αυτής της κίνησης είναι το επενδυτικό σχήμα Trillium Asset Management και ο αντιπρόεδρός του Jonas Kron, οι οποίοι θεωρούν ότι η διπλή θέση που κατέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, καθώς επίσης και η διάκριση των μετοχών σε δύο κατηγορίες, συνιστούν σημαντικό πρόβλημα για τον έλεγχο της εταιρείας.

Όπως διαβάζουμε σε αμερικανικά Μέσα, ο κ. Jonas Kron έχει ήδη γνωστοποιήσει το μήνυμα που θα διαβάσει στους μετόχους του Facebook, με το οποίο θα ζητήσει την αντικατάσταση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τη θέση του προέδρου, αφού η συγκέντρωση τόσης δύναμης σε ένα πρόσωπο δημιουργεί πρόβλημα στη διαχείριση και τον έλεγχο της εταιρείας από το διοικητικό συμβούλιο. Επιπρόσθετα, ο κ. Jonas Kron θα ζητήσει την παύση της διάκρισης των μετοχών σε δύο διαφορετικές κατηγορίες Α και Β, αφού και πάλι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ διαθέτει το 75% των μετοχών κατηγορίας Β, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη ισχύ στις ψηφοφορίες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα περάσει η κίνηση του Jonas Kron, παρά το γεγονός ότι το σχήμα Trillium Asset Management ελέγχει μετοχές αξίας 3 δισ. δολαρίων. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και το 2017 από ανεξάρτητους επενδυτές, η οποία όμως προσέκρουσε στη δύναμη που έχει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη διαδικασία της ψηφοφορίας.