Συνεχίζει να πιέζει για ενιαίο φορτιστή η Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνεχίζει να πιέζει για ενιαίο φορτιστή η Ευρωπαϊκή Ένωση

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 06.08.2018

Περίπου 51.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων το χρόνο είναι πολλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει εδώ και περίπου μία δεκαετία τους κατασκευαστές κινητών ότι πρέπει να υιοθετήσουν ένα ενιαίο στάνταρ, έτσι ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον.

Μάλιστα, το 2009 σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 14 κατασκευαστές υπέγραψαν ένα εθελοντικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στο οποίο συμφωνούσαν να προχωρήσουν στον απαραίτητο εναρμονισμό μέχρι το 2011 (δείτε τα σχετικά άρθρα που είχαμε γράψει τότε, εδώ και εδώ). Όμως, στην πράξη, επτά χρόνια μετά τον χρονικό ορίζοντα που είχαν θέσει οι ίδιες οι εταιρείες, τα πράγματα παραμένουν πάνω-κάτω ίδια και η Επιτροπή μάλλον δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει στην τύχη τους τα πράγματα.

Όπως διαβάζουμε στο Reuters η Επιτροπή θα προχωρήσει σε έρευνα η οποία θα μελετήσει τα κόστη και τα οφέλη των διαφόρων άλλων επιλογών, με στόχο να αποφασίσει αν υπάρχει η ανάγκη μέτρων δράσης αλλά και να έχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις που έχουν όλες οι επιλογές.