Ο υπουργός και η στοχοποίηση του ψηφιακού κόσμου

Ο υπουργός και η στοχοποίηση του ψηφιακού κόσμου

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 11.07.2018

Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν είναι η τελευταία φορά που ο ψηφιακός κόσμος στοχοποιείται από τους πολιτικούς για ό,τι κακό συμβαίνει σε αυτό τον τόπο.

Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός πετάει ένα πυροτέχνημα, το οποίο ναι μεν είναι εντυπωσιακό αλλά δεν είναι βέβαιο πως αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου εμφανίστηκε στη πρωινή εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί” του Σπύρου Χαριτάτου στο Epsilon TV όπου αφού αναφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής έπιασε και το θέμα της βίας με αφορμή την αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή στην Αργυρούπολη.

Λέει, λοιπόν, ο υπουργός Παιδείας στον διάλογό του με τον δημοσιογράφο:

Δεν μπορεί καποιος γονιός να παίρνει παιχνίδι βίντεο στο παιδί του όπου σε δέκα λεπτά σκοτώνονται δέκα άτομα στο βιντεοπαιχνίδι και μετά να κατηγορεί την κοινωνία ότι φταίει η βία.

Σχολιάζει-ρωτάει ο δημοσιογράφος: Γιατί αυτό που παράγει σπίτι του θα το βρει έξω

Και απαντά ο υπουργός: Θα το βρει, θα το βρει από το παιδί του

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

Η σύνδεση των video-games με τη βία δεν είναι κάτι το νέο. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως τηλεοπτικές διαφημίσεις που προέτρεπαν τους γονείς να μην επιλέγουν για χριστουγεννιάτικα δώρα παιχνίδια που αναπαριστάνουν τον πόλεμο, με το σκεπτικό πως τα “παιχνίδια ειρήνης” θα προάγουν έναν κόσμο ειρήνης. Με αυτό το σκεπτικό όσοι έπαιζαν με στρατιωτάκια κρατούνται αυτή τη στιγμή σε πτέρυγες ύψιστης ασφάλειας ως μακελάρηδες. Στο διπλανό κελί έχουν έρθει οι νεφορεμένοι, οι παίκτες του Grand Theft Auto ή του Call of Duty.

Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τον εθισμό στο παιχνίδι, όπως κάθε είδους εθισμός έχει φυσικά τα προβλήματά του, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι πως αυτός ο εθισμός είναι αποτέλεσμα του παιχνιδιού και, σημαντικότερο, πόσο βέβαιοι είμαστε πως η βία είναι αποτέλεσμα ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού; Γιατί να μην είναι αποτέλεσμα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης ή της μουσικής.

Αν υποθέσουμε πως ο κ. Γαβρόγλου έχει δίκιο είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει εμφανιστεί κάποιος που να λέει πως τον ενέπνευσε ο αθλητισμός εξαιτίας ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Επίσης είναι παράδοξο, αν δεχτούμε πως όσα λέει ο κ. υπουργός έχουν μία βάση, πώς γίνεται και ενώ τα τελευταία χρόνια σαρώνει το Assassin’s Creed δεν έχουμε γεμίσει μουλωχτούς μαχαιροβγάλτες.

Φυσικά κάτι δεν πάει καλά στη συλλογιστική του υπουργού. Το κακό είναι πως αυτή η συλλογιστική έρχεται στο τέλος να απαξιώσει την τεχνολογία και να δημιουργήσει τεχνοφοβικούς πολίτες. Δεν αποκλείται όμως αυτό να είναι το ζητούμενο.