Στο γεγονός ότι η ψηφιακή τεχνολογία παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει οριστικά την οικονομική κρίση, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2018 που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με κεντρικό μήνυμα «σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε».
Κυριάκος Μητσοτάκης: η 4η βιομηχανική επανάσταση ανοίγει μια νέα εποχή για τον άνθρωπο
Το digital economy forum 2018 άνοιξε ως επίσημος ομιλητής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι: ‘η 4η βιομηχανική επανάσταση ανοίγει μία τελείως νέα εποχή για τον άνθρωπο. Η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ανοίγει τελείως νέους δρόμους στην καινοτομία και την παραγωγή. Δημιουργεί όμως και τεράστιες νέες προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Η απόσταση ανάμεσα σε αυτούς που προσαρμόζονται και αυτούς που μένουν πίσω μπορεί πια να μεγαλώσει με ραγδαίους ρυθμούς. Πρέπει να έχουμε αίσθηση ότι αυτά που παλιά χρειάζονταν μια γενιά για να γίνουν, τώρα μπορεί να πραγματοποιηθούν σε πέντε χρόνια. Αυτή η ταχύτητα της μετάβασης μπορεί πάντα να δημιουργήσει το άγχος που συνήθως προκαλεί η «αντίσταση σε κάθε αλλαγή»’. Ακόμη, σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται σχέδιο που θα αποτυπώνει μια ξεκάθαρη στρατηγική μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Αυτή απαιτεί συνεκτικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον καινοτομίας, στις εκπαιδευτικές πολιτικές και στις πολιτικές για την αγορά απασχόλησης.
O Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Vice Chairman Europe WITSA
Παράλληλα, τους συνέδρους καλωσόρισε στο digital economy forum 2018 εκ μέρους του ΣΕΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου & Αντιπρόεδρος του WITSA, κύριος Γιάννης Σύρρος. Στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η χώρα μας έχει αναξιοποίητες δυνάμεις και ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, που για να γίνουν εθνικός πλούτος, απαιτούν σχεδιασμό, δημιουργικότητα και καινοτομία, με οργάνωση, συνεννόηση και συνεργασία. Συνέχισε αναφέροντας, ότι: ‘το digital economy forum 2018 έρχεται να αναδείξει τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής οικονομίας. Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η καινοτομία σε όλους τους τομείς, ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουμε στην επιτάχυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους, αλλά και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν στις ψηφιακές υποδομές κάθε τομέα’.
Geoffrey R.Pyatt: στις ΗΠΑ ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της Ελλάδας
O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κύριος Geoffrey R.Pyatt, σημείωσε ότι η δημιουργικότητα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι γεμάτη από επιτυχίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Θεσσαλονίκη που επισκέφθηκε πρόσφατα, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, τόνισε ότι: ‘πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να βρει τον βηματισμό της. Στις ΗΠΑ ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της Ελλάδας. Τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία ελληνικών εταιρειών που θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με αμερικανικές επιχειρήσεις. Τώρα βρισκόμαστε σε σωστή συγκυρία και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να προχωρά. Αυτή είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ανάκαμψη’.
Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κύριος Αλέξανδρος Χαρίτσης, τόνισε ότι για τα ψηφιακά άλματα απαιτούνται πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό, αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και αναπτυξιακό σχέδιο. Ταυτόχρονα, ανέφερε την προκήρυξη δύο προγραμμάτων, την προώθηση συνεργιών ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ τους και την ενίσχυση επιχειρήσεων που προάγουν καινοτόμα προϊόντα.
Έφη Αχτσιόγλου: βασικός παράγοντας του νέου προγράμματός μας η Πληροφορική
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας έχει ως βασικό παράγοντα τον κλάδο της Πληροφορικής και στοχεύει στην μείωση του Brain Drain. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι ‘ο τομέας της Πληροφορικής μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την εργασία. Ψάχνουμε το πως θα μπορέσουμε να αντιστοιχήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τις δεξιότητες που απαιτεί ο κλάδος. Έχουμε προβλέψει την δημιουργία ενός μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών εργασίας, διαμορφώνοντας μια Εθνική ψηφιακή στρατηγική, η οποία αποτελεί την βάση για την ανασύσταση της εθνικής συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες με στόχο την πάταξη του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Ένα βασικό ζήτημα που επεξεργάζεται το Υπουργείο είναι η ψηφιακή αναβάθμιση εργαλείων και υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, όπως το ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα’.
H Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Τέλος, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο ΣΕΠΕ αποτελεί στρατηγικό εταίρο στην μετάβαση στη νέα μεταμνημονιακή εποχή και ότι η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με στόχο τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ουσιαστική μείωση του κόστους για το Δημόσιο. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να τονίσει τα έργα που έχουν υλοποιηθεί όπως: το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που βασίζεται στα ψηφιακά οργανογράμματα, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Αξιολόγησης, την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την έναρξη της υλοποίησης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Ακόμη, την Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων (ΣΗΔΕ), μαζί με Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το G-GLOUD , ένα σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου, που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης, το Υπουργείο έχει επιταχύνει σημαντικά τη δουλειά στον τομέα των Ανοιχτών Δεδομένων (Open Data). Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ‘ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί εθνικό στοίχημα. Αίρει στην πράξη μορφές ανισοτήτων που εμπόδιζαν επί χρόνια τη δίκαιη ανάπτυξη. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση παρέχει εχέγγυα δημοκρατικού ελέγχου, λογοδοσίας και διαφάνειας και απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο είναι η πολιτική βούληση. Και η δική μας βούληση είναι αταλάντευτη’.