Κάποιες εφαρμογές μπαίνουν στο μάτι ορισμένων κρατικών υπηρεσιών και κυβερνήσεων που κάνουν ό,τι μπορούν για να τις περιορίσουν. Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν κυβερνήσεις χωρών όπως η Αίγυπτος ή η Τουρκία έχουν επιχειρήσει να μπλοκάρουν την πρόσβαση των πολιτών τους στο Twitter και διάφορες άλλες πλατφόρμες, κάποιες φορές με επιτυχία κάποιες φορές όχι και επειδή στον χώρο των συστημάτων επικοινωνίας όταν κόβεις ένα κεφάλι εμφανίζονται πέντε και έξι νέα ο αγώνας αυτός είναι διαρκής και, στο τέλος, άσκοπος.
Αυτό δεν εμπόδισε τη Ρωσία να εξαπολύσει από την περασμένη Τρίτη μια σφοδρή επίθεση εναντίον της εφαρμογής Telegram. Είχε προηγηθεί η απαίτηση των ρωσικών αρχών από τον δημιουργό της υπηρεσίας, τον Ρώσο Πάβελ Ντούροφ, να δώσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης του Telegram. Ο Ντούροφ είπε, βεβαίως, “νιέτ”, η Μόσχα επέμεινε με το πρόσχημα (ή την αφορμή ή την αιτία, πες το όπως θέλεις) της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Ντούροφ επανέλαβε την άρνησή του και το μπαράζ ξεκίνησε με προσπάθειες των αρχών να κλείσουν την πρόσβαση στο Telegram.
Το αποτέλεσμα είναι διασκεδαστικό αν είσαι μακριά από τη Ρωσία, καθώς μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν καταφέρει να επηρεάσουν τη λειτουργία 18 διαφορετικών δικτύων που χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η Amazon και η Google, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να κλείσουν το Telegram.
Όλως τυχαίως (λέμε τώρα) η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως απαγορεύει τη χρήση του Telegram σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες του Ιράν, ενώ ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ έκλεισε τον λογαριασμό που διατηρούσε στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Εκτιμάται ότι περίπου 40 εκατ. Ιρανοί χρησιμοποιούν την υπηρεσία σήμερα και κάτι μας λέει πως η Τεχεράνη θα επιχειρήσει να πετύχει εκεί που η Μόσχα απέτυχε.