Για όσους ψάχνουν να βρουν διαφορές στον τρόπο σκέψης μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων σε θέματα σχετικά με το διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες, το Mobile World Congress της Βαρκελώνης έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία.
Λιγότερο από δύο μήνες πριν τεθούν σε ισχύ στις ΗΠΑ οι νέοι κανόνες για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο Άζι Πάι, πρόεδρος της FCC, της αμερικανικής επιτροπής Τηλεπικοινωνιών υποστήριξε τις θέσεις του από το βήμα του συνεδρίου της Βαρκελώνης. Οι νέοι κανόνες της FCC προκαλούν αντιδράσεις στη διαδικτυακή κοινότητα, αφού καταργούν την αρχή της δικτυακής ουδετερότητας, της λογικής δηλαδή με βάση την οποία δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στο είδος της υπηρεσίας που “κυκλοφορεί” σε ένα δίκτυο. Η επικείμενη κατάργηση στις 23 Απριλίου προκαλεί κινητοποιήσεις που θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Από το ίδιο βήμα του ίδιου συνεδρίου όμως ο επίτροπος για την ενιαία ψηφιακή αγορά της Ε.Ε., ο ‘Αντρους Ανσιπ εξέφρασε -αρκετά κομψά είναι αλήθεια- διαφωνίες με τις θέσεις που προωθεί η FCC. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορούν να συμφωνήσουν στην ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της διαδικτυακής οικονομίας, σχολίασε και πρόσθεσε πως το πώς ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν διαφορετικές θέσεις ως προς το πώς θα διασφαλιστεί αυτή ακριβώς η ελευθερία.
Για την οποία ελευθερία, εκτός από μια μάχη που θα δοθεί στις οθόνες, θα δοθούν αρκετές μάχες και στις αίθουσες των αμερικανικών δικαστηρίων. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης μαζί με τους συναδέλφους του από άλλες 22 Πολιτείες κατέθεσε προσφυγή κατά της επίμαχης απόφασης της FCC και ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πως η απόφαση της επιτροπής ανοίγει τον δρόμο στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη οικονομία, οι Δημοκρατικοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Ενδιαφέροντες καιροί ενόψει