Τέλος η περιαγωγή εντός ΕΕ από 15 Ιουνίου

Τέλος η περιαγωγή εντός ΕΕ από 15 Ιουνίου

Καιρός ήταν

Συντάκτης: Deasy @ 13.06.2017

(το συγκεκριμένο κείμενο ανανεώθηκε με νέο άρθρο στις 14 Ιουνίου)

Μπορεί σε άλλα πράγματα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι σε θέση να κάνει τα κράτη-μέλη της να συμφωνήσουν αλλά στην περιαγωγή τα κατάφερε και αν είσαι από τους ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα από την απαισιόδοξη οπτική γωνία, μπορείς εδώ να πεις πως όλη η ιστορία με την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής πήρε κοντά μια δεκαετία για το αίσιο τέλος.

Δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί και αν έχεις όρεξη να διαβάζεις μπορείς να πας μέχρι το site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απ’ όπου θα διαπιστώσεις πως οι πρώτες προτάσεις για τη ρύθμιση της περιαγωγής τέθηκαν το 2006, ναι 11 χρόνια πριν.

Ελπίζουμε αυτό να είναι ένα διδακτικό παράδειγμα για το πόσο προβληματική (ή, αν θέλετε, χρονοβόρα) είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Όμως η στιγμή ήρθε και από τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουνίου καταργούνται οι έξτρα χρεώσεις για κλήσεις στην Ε.Ε.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Εντελώς απλά, δεν θα χρεώνεσαι για κλήση που δέχεσαι στο κινητό σου τηλέφωνο για όσο διάστημα βρίσκεσαι σε χώρα της Ε.Ε. και επίσης σε Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν. Για τις κλήσεις που θα πραγματοποιείς εσύ από το τηλέφωνό σου προς άλλους αριθμούς καλύτερα από εμάς (και οποιονδήποτε άλλο) θα σου τα πει η εταιρεία με την οποία συνεργάζεσαι. Ακολούθησε, λοιπόν, το κατάλληλο link από αυτά που ακολουθούν, διάβασε προσεκτικά και αν έχεις απορίες επικοινώνησέ με το δίκτυό σου.

Αν βρίσκεσαι σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας στις οποίες “μπαίνει” το σήμα δικτύων γειτονικών χωρών θα πρέπει να έχεις υπόψιν πως από πλευράς χερσαίων συνόρων η μόνη άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. είναι η Βουλγαρία, στην οποία βεβαίως επίσης καταργούνται οι χρεώσεις περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου. Για όλες τις υπόλοιπες χώρες ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, οπότε αν βρίσκεσαι για παράδειγμα κάπου μεταξύ Χίου και Τουρκίας, δες ποιο δίκτυο σε εξυπηρετεί πριν απαντήσεις για να μην έχεις μετά δυσάρεστες εκπλήξεις.

Επίσης, έχε υπόψιν σου πως υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για να αποφεύγεται η κατάχρηση και πως και για αυτό θα σε ενημερώσουν από το δίκτυό σου, εάν φυσικά ρωτήσεις.

Αν είσαι στην Cosmote πάτησε εδώ

Αν είσαι στην Vodafone πάτησε εδώ

Αν είσαι στην Wind πάτησε εδώ

Αν είσαι στην Cyta πάτησε εδώ

Πριν φύγεις, διάβασε σε αυτό το αναλυτικό factsheet πώς περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάργηση της περιαγωγής και τα οφέλη της για τους καταναλωτές.