Νόμιμη η εποπτεία προσωπικών δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες στη Μεγάλη Βρετανία

Νόμιμη η εποπτεία προσωπικών δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες στη Μεγάλη Βρετανία

Συντάκτης: Deasy @ 29.11.2016

Στη νομιμοποίηση της ακραίας επιτήρησης προσωπικών δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες προχώρησε σήμερα και επίσημα η Μεγάλη Βρετανία. Όπως σχολιάζουν τα διεθνή μέσα, με πρώτο και καλύτερο το The Guardian, με το νέο νόμο Investigatory Powers Act, η Μεγάλη Βρετανία μετατρέπεται στο κράτος εκείνο με την πιο αυστηρή νομοθεσία του δυτικού κόσμου σχετικά με τις αρμοδιότητες των μυστικών υπηρεσιών.

Με το Investigatory Powers Act οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφάλειας έχουν πλέον την εξουσία να αποκτούν πρόσβαση στο σύνολο των προσωπικών δεδομένων των υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων των πολιτών ανεξάρτητα από το αν θεωρούνται ύποπτοι ή αν έχουν προχωρήσει σε κάποιο αδίκημα.

Η Υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd υπεραμύνθηκε της ψήφισης του νομοσχεδίου, τη σύνταξη του οποίου είχε υλοποιήσει η σημερινή πρωθυπουργός της χώρας, Theresa May, όταν ήταν στην αντίστοιχη θέση. «Σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε αυξημένες απειλές, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και της ασφάλειας να έχουν τις εξουσίες που χρειάζονται για να κρατήσουν τους κατοίκους της χώρας μας ασφαλείς» ανέφερε σε δηλώσεις η κ. Rudd.

Στην ακριβώς αντίθετη όχθη βρίσκονται οι φορείς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι έσπευσαν να καταγγείλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Jim Killock, εκτελεστικού διευθυντή του Open Rights Group. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον ένα νέο νόμο, ο οποίος αρμόζει περισσότερο σε μια δικτακτορία παρά σε μία δημοκρατία» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι παρέχονται πρωτοφανείς εξουσίες σε ότι αφορά την παρακολούθηση και ανάλυση των επικοινωνιών των πολιτών.

Την ψήφιση του νομοσχεδίου σχολίασε και ο Edward Snowden, οι αποκαλύψεις του οποίου δεν είχαν περιοριστεί μόνο στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά αφορούσαν και τη συνεργασία αυτών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες στη Μεγάλη Βρετανία. Σε μήνυμά του στο Twitter o Snowden σημείωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις νομιμοποίησε την πιο ευρεία μορφή παρακολούθησης στην ιστορία των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου. Ο νέος νόμος ξεπερνάει ακόμα και πολλά απολυταρχικά καθεστώτα».

Το  Investigatory Powers Act πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων και σήμερα εγκρίθηκε από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.