Ψηφιακά πιστοποιητικά για την εγγραφή νέων μαθητών

Ψηφιακά πιστοποιητικά για την εγγραφή νέων μαθητών

Συντάκτης: Deasy @ 31.03.2016

Μεταρρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, προκειμένου γονείς και μαθητές να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουπλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο ετήσιο συνέδριο «Έξυπνες Πόλεις-Ψηφιακοί Πολίτες».

. Ο κύριος Κουρουμπλής σημείωσε πως κάθε χρόνο απαιτούνται 600.000 πιστοποιητικά που προορίζονται για την εκπαίδευση, κάθε ένα από τα οποία δαπανά πολύτιμο χρόνο δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον με την δράση αυτή, οι γονείς θα είναι σε θέση να εγγράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία, χωρίς την προσκόμιση έντυπου πιστοποιητικού, προερχόμενο από τα κατά τόπους δημοτολόγια.

Επίσης, Στόχος είναι η εκκαθάριση του δημοτολογίου και η οργάνωση ενός  μητρώου πολιτών μέσα στο 2016, το οποίο θα αποτελέσει και την βάση ενοποίησης των 280 μητρώων του δημοσίου. «Θα φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο ώστε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να απελευθερώσει το κράτος και τη δομή του" τόνισε ο υπουργός. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως μέσα στο 2016 αναμένεται , η διασύνδεση 15 βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, ώστε να γίνει το θεμέλιο για άλλες βάσεις δεδομένων.

Ο κύριος  Κουρουμπλής αναφέρθηκε  στο παράδειγμα της Εσθονίας, όπου «σε μια φαινομενικά μικρή χώρα μπορεί κανείς μόνο με την πρόσβαση και μόνο, σε έναν τηλεφωνικό αριθμό, να γίνεται «ηλεκτρονικός κάτοικος» της, εξασφαλίζοντας έδρα για την επιχείρησή του εκεί, ενώ ταυτόχρονα διαμένει στην Ελλάδα».

Τέλος ο υπουργός σημείωσε πως «στόχος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι να καταστεί ο πολίτης «κοινωνός» και μέσω αυτής να είναι σε θέση να λύνει καθημερινά προβλήματα αλλά και  να ασκεί έλεγχο στην εξουσία».