Το Betamax αποστρατεύεται

Το Betamax αποστρατεύεται

Συντάκτης: Deasy @ 11.11.2015

Υπήρξε μια εποχή, που μοιάζει από τότε να έχουν περάσει αιώνες, που “beta” δεν σήμαινε το κοντά στο τελικό προϊόν λογισμικό. Ήταν μια εποχή που έλαβε χώρα μια μεγάλη μάχη, αυτή μεταξύ του Betamax (“beta” για τους φίλους) και του VHS, που έληξε με την επικράτηση του δεύτερου.

Σε πάμε για λίγο στο 1973 όταν η Sony παρουσιάζει το πρώτο βίντεο για οικιακή χρήση με το σύνθημα “δες ό,τι θέλεις όποτε θέλεις” και μαζί παρουσιάζει και το format εγγραφής, Betamax. Λίγο αργότερα εμφανίζεται στο προσκήνιο η JVC με μια δική της πρόταση, το VHS. Διαφορετικά format, διαφορετικές κασέτες και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το VHS επικράτησε αρκετά εύκολα, καθώς οι κασέτες του υποστήριζαν έως και 2 ώρες εγγραφής, ενώ το Betamax είχε… κόφτη στη μία ώρα. Η τεχνολογία της Sony περιορίστηκε στον χώρο των επαγγελματιών της εικόνας και πρακτικά ουδέποτε ξεμύτισε από εκεί, αφήνοντας στο VHS την τεράστια αγορά των οικιακών καταναλωτών. Πάντως η μάχη ήταν ιστορική και μπορεί να άφησε την Sony με πληγωμένο το γόητρό της αλλά όταν πολλά χρόνια αργότερα το Blu-ray της ιαπωνικής εταιρείας βρήκε αντίπαλό του το HD-DVD, το… έκανε μια χαψιά. Ίσως το στραπάτσο του Betamax να λειτούργησε ως δίδαγμα, τελικά.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά, καθώς η Sony ανακοίνωσε πως τον Μάρτιο του 2016 σταματά την πώληση κασετών Betamax στην μοναδική αγορά που φαίνεται να υπήρχε ακόμα σχετικό ενδιαφέρον - αυτή της Ιαπωνίας. Αν υπήρχαν οπαδοί του VHS θα πανηγύριζαν…