Back to school: 5 χρήσιμα tips για να οργανώσετε τις αγορές σας

Back to school: 5 χρήσιμα tips για να οργανώσετε τις αγορές σας

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 05.09.2022

Ο Σεπτέμβρης έφτασε ξανά και η ανεμελιά του καλοκαιριού δίνει τη σκυτάλη στην οργάνωση, τις υποχρεώσεις αλλά και τα νέα ξεκινήματα. Ιδιαίτερα για τους μαθητές, φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικούς, ο μήνας της επιστροφής ,όπως αποκαλείται από πολλούς,  τους επαναφέρει κατά κάποιο τρόπο σε τάξη κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Φυσικά, από τα σχέδια εν όψει την έναρξης της σχολικής- ακαδημαϊκής χρονιάς δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι αγορές. Πρόκειται άλλωστε για την περίοδο εκείνη που οι περισσότεροι προσπαθούν να οργανωθούν, ώστε η νέα σεζόν να τους βρει ανανεωμένους και με τα κατάλληλα εφόδια, είτε πρόκειται για νέα σχολικά είδη, είτε για μεγαλύτερες αγορές, όπως ένα λάπτοπ ή τάμπλετ.  

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό βήμα πριν από κάθε αγορά είναι η οργάνωση και η έρευνα, ώστε αφενός να διαλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα κι αφετέρου να μην υπερβείτε κατά πολύ το κόστος. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχετε αυτό είναι οι εξής:


1)      Εν αρχή  ην η… καταγραφή!

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Πριν δημιουργήσετε τη λίστα με τις αγορές που θέλετε να πραγματοποιήσετε, είναι απαραίτητη η εκκαθάριση παλιών αντικειμένων αλλά και η καταγραφή των ελλείψεων. Από τετράδια, γραφική ύλη, τσάντες κλπ μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και gadget, είναι σημαντικό να κάνετε ένα διαχωρισμό σε αυτά που χρησιμοποιείτε και αντίθετα σε όσα για κάποιους λόγους δεν σας καλύπτουν πια και θέλετε πχ να τα δωρίσετε. Έτσι, θα αποφύγετε τυχόν άσκοπες αγορές και θα δημιουργήσετε μια λίστα αρκετά κοντά στις πραγματικές σας ανάγκες.


2)       Λίστα: το must have των αγορών

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό βήμα είναι φυσικά η λίστα αγορών. Αφού λοιπόν κάνετε τον απαραίτητο διαχωρισμό, ξεκινήστε αμέσως με την καταγραφή του τι θέλετε να αγοράσετε και το budget που σκοπεύετε να διαθέσετε για κάθε αγορά. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ευκολότερη η μετέπειτα έρευνα στα καταστήματα, καθώς η τιμή είναι το πρώτο κριτήριο που θέτουμε τις περισσότερες φορές. Αν για παράδειγμα, θέλετε να αγοράσετε μια τσάντα στην τιμή των 50 ευρώ, θα την αναζητάτε και στα ανάλογα καταστήματα, με γνώμονα πάντα τη σχέση ποιότητας – τιμής.


3)      Γίνε ο «κυνηγός» των εκπτώσεων

Όπως είναι λογικό,  το κόστος των αγορών απασχολεί κάθε καταναλωτή, μιας και διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο ενόψει της ακρίβειας. Έτσι, είναι αναγκαίο να κάνετε τη σωστή έρευνα για προσφορές κι εκπτώσεις που τρέχουν την φθινοπωρινή περίοδο, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο. Τα περισσότερα καταστήματα, ουσιαστικά προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό το κύμα αγορών και καθιερώνουν δεκαήμερα προσφορών ή εκπτώσεις σε συγκεκριμένα είδη.


4)      ΝΑΙ στο online shopping!

Ένας ακόμη τρόπος για να κάνετε έξυπνες αγορές είναι το online shopping. Πλέον, βλέπουμε ότι τα eshop αυξάνονται ραγδαία και οι τιμές τους είναι πολλές φορές αρκετά χαμηλότερες από τα φυσικά καταστήματα. Σε ορισμένα online βιβλιοπωλεία μάλιστα, μπορείτε να βρείτε σχολικά ήδη σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν θα κερδίσετε χρήματα αλλά και χρόνο, αφού ομολογουμένως οι online αγορές είναι πιο άμεσες. 

 

5)      Αγορές βήμα- βήμα

Τέλος, ένα αρκετά χρήσιμο tip είναι να βάζετε τις σωστές προτεραιότητες και να μην πραγματοποιείτε βιαστικές αγορές, που πολύ πιθανόν να μετανιώσετε σύντομα. Μπορείτε για παράδειγμα να ταξινομήσετε κάθε αγορά ανάλογα με την περίοδο που θα σας είναι χρήσιμη και φυσικά βάσει του διαθέσιμου budget κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν σπουδάζετε και θέλετε να αντικαταστήσετε το παλιό σας λάπτοπ, αλλά προέχουν άλλα είδη, μπορείτε να το αγοράσετε όταν πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής, όπου σίγουρα θα χρειαστεί να το χρησιμοποιείτε περισσότερες ώρες.  

Οι Back to school προσφορές έχουν ήδη ξεκινήσει, το κουδούνι του σχολείου θα χτυπήσει την επόμενη εβδομάδα, είναι χρήσιμο λοιπόν να ολοκληρώσεις όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα παραπάνω βήματα.

Καλές αγορές!