Φτιάξτε μοναδικούς και ευκολομνημόνευτους κωδικούς πρόσβασης

Φτιάξτε μοναδικούς και ευκολομνημόνευτους κωδικούς πρόσβασης

Αυτή την πρακτική και όχι τη συχνή αλλαγή κωδικών προτείνει η Kaspersky Lab.

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 01.02.2019

Δεν ξέρουμε αν το γνωρίζεις αλλά σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, είναι η Ημέρα Αλλαγής Κωδικού Πρόσβασης (ούτε εμείς το γνωρίζαμε, μέχρι που εντοπίσαμε αυτό). Ο λόγος ύπαρξης της ημέρας αυτής είναι για να μας υπενθυμίζει να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς μας, ως μέτρο ασφαλούς διατήρησης των δεδομένων μας.

Όμως, όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωση η Kaspersky Lab, η δημιουργία μοναδικών και ευκολομνημόνευτων κωδικών πρόσβασης είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης από τη συχνή αλλαγή τους.  Βεβαίως η δημιουργία κωδικών που θα είναι ασφαλείς και ευκολομνημόνευτοι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς όλοι μας έχουμε περισσότερους από έναν λογαριασμούς στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη ευπάθεια των κωδικών πρόσβασης είναι η επαναχρησιμοποίησή τους. Όπως έδειξε η πρόσφατη διαρροή περισσότερων από 700 εκατομμυρίων email και εκατομμυρίων μη κρυπτογραφημένων κωδικών πρόσβασης, τα δεδομένα από διαφορετικές παραβιάσεις μπορούν εύκολα να συνδυαστούν και να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις, όπου οι χάκερ χρησιμοποιούν συνδυασμούς email/κωδικών θυμάτων για να παραβιάσουν κι άλλους λογαριασμούς που έχουν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης.


Συμβουλές δημιουργίας μοναδικών κωδικών

Βήμα 1: Δημιουργήστε το δικό σας «σταθερό κομμάτι» (το μέρος του κωδικού πρόσβασης που δεν αλλάζει)

  1. Σκεφτείτε μια φράση, στίχους τραγουδιού, αποσπάσματα από μια ταινία, ομοιοκαταληξία ή κάτι αντίστοιχο που είναι εύκολο να το θυμάστε.
  2. Πάρτε το πρώτο γράμμα από τις πρώτες τρεις έως πέντε λέξεις.
  3. Μεταξύ κάθε γράμματος προσθέστε έναν ειδικό χαρακτήρα: @ / # κ.λπ.

Από εδώ και στο εξής, μπορείτε να βασίσετε όλους τους μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης σας σε αυτή τη σειρά.

Βήμα 2: Προσθέστε τη δύναμη της συσχέτισης

  1. Όταν σκέφτεστε τους διαδικτυακούς λογαριασμούς για τους οποίους χρειάζεστε έναν κωδικό πρόσβασης (Facebook, Twitter, eBay, ιστοσελίδες dating, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, κ.λπ.), καταγράψτε για κάθε έναν από αυτούς την πρώτη λέξη με την οποία τον συνδέεται.
  2. Για παράδειγμα, εάν δημιουργείτε έναν κωδικό πρόσβασης για το Facebook, μπορεί να συσχετίσετε το Facebook με το μπλε χρώμα στο λογότυπο: οπότε μπορείτε απλά να προσθέσετε τη λέξη "μπλε" μετά το σταθερό κομμάτι.

Σύμφωνα με την Kaspersky, o καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία αντίγραφων ασφάλειας ή την εύκολη και αυτόματη πληκτρολόγηση μοναδικών κωδικών είναι μέσω ενός εργαλείου διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, όπως το Kaspersky Password Manager. Το Kaspersky Password Manager είναι μια ασφαλής λύση προστασίας και απομνημόνευσης κωδικών πρόσβασης που σας επιτρέπει να δημιουργείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο, ενώ από εσάς απαιτείται να θυμάστε μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση σε αυτούς. Οι πιο ασφαλείς λύσεις διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου του Kaspersky Password Manager, προσφέρουν ισχυρές λειτουργίες κρυπτογράφησης, οπότε η απειλή για την παραβίαση των δεδομένων σας από τρίτους είναι εξαιρετικά περιορισμένη.