Google Pixel: τελικά είναι καλό;

Google Pixel: τελικά είναι καλό;

Συντάκτης: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης @ 25.10.2016

Όπως νομίζω γράψει και στο παρελθόν, παρά την εμπλοκή με τον χώρο της τεχνολογίας από την πλευρά του καταγραφέα και/ή σχολιαστή, δε θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου φανατικό και δη του hardware. Όλο μου το οπλοστάσιο, ούτως ειπείν, αποτελείται από έναν φορητό υπολογιστή τριετίας, ένα έξυπνο τηλέφωνο εξαετίας, μια φωτογραφική μηχανή επιπέδου “enthusiast” τριετίας, δύο DSLR (ή μια δεκαετίας και η άλλη εξαετίας), τρεις σκληρούς δίσκους, μερικά USB sticks και τον απαραίτητο ρούτερ για να συνδέομαι στο Δίκτυο. Από εκεί και ύστερα, όποτε θέλω να δω κάτι, μπορώ να πάω σε κάποιο showroom (ευτυχώς τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι σε ένα μέρος που αφθονούν) ή, αν με ενδιαφέρουν μόνο τα τεχνικά στοιχεία, αρκούμαι σε κάποια παρουσίαση/δοκιμή στο Internet.

Κοιτάζοντας τις κριτικές που κυκλοφόρησαν για το τηλέφωνο Pixel, την πρώτη απόπειρα της Google να μπει στην αγορά με μια συσκευή δικής της παραγωγής, αρχίζω να σκέφτομαι ότι (α) ίσως πρέπει να αναθεωρήσω την τακτική μου και (β) αν ήθελα όντως να αγοράσω ένα Pixel, μάλλον θα πρέπει να αγνοήσω τουλάχιστον αυτά που γράφονται. Διότι το συμπέρασμα που έβγαλα από αυτά που διάβασα σε τρία κείμενα του “The Verge” (εδώ, εδώ και εδώ), ένα του “Wired” (εδώ), ένα του “Gizmondo” (εδώ), ένα του “ArsTechnica” (εδώ) και δύο του “Mashable” (εδώ και εδώ), το Pixel είναι είτε το καλύτερο smartphone που έχει βγει ποτέ, είτε το απόλυτο σκουπίδι, είτε κάτι ενδιάμεσο.

Είμαι εντελώς άσχετος από αυτοκίνητα και πάνε πολλά χρόνια από τότε που είχα ασχοληθεί κάπως με τις μοτοσικλέτες όμως τουλάχιστον στη φωτογραφία, τον χώρο του hardware που παρακολουθώ εξίσου επαγγελματικά και από προσωπικό ενδιαφέρον, τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων δε βλέπει κανείς σχεδόν ποτέ. Ειδικά όταν πρόκειται για μια συσκευή που βρίσκεται στο κορυφαίο κομμάτι της... τροφικής αλυσίδας, όλα τα Μέσα τείνουν να συμφωνήσουν –ακόμα και αν υπάρχουν διαφορές, θα είναι της τάξης του +/- 10% της κλίμακας αξιολόγησης. Αντίθετα, όσο περνάει ο καιρός, βλέπω στα κινητά όλο και περισσότερες εκφάνσεις του ίδιου φαινομένου: τεράστια απόκλιση στις κριτικές και ολοένα και πιο πολωτικές στάσεις. Και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι οι κριτικές αυτές δεν είναι απλώς προϊόν εκτίμησης του εκάστοτε reviewer.

Δεν εννοώ απαραίτητα ότι ο Χ συνάδελφος γράφει καλά για το Pixel και άσχημα για το iPhone (ή το αντίθετο) επειδή το Μέσο στο οποίο γράφει έχει καλές σχέσεις με την Google και κακές με την Apple (ή το αντίθετο): αν παρακολουθεί κανείς συγκεκριμένα Μέσα και συγκεκριμένους γραφιάδες είναι πολύ εύκολο να δει πού βρίσκονται οι σχέσεις τους –επιπλέον τα περισσότερα μεγάλα Μέσα έχουν (γενικά) καταφέρει να τηρήσουν ένα τείχος μεταξύ του εμπορικού και του συντακτικού τους τμήματος και οι μεγάλες εταιρείες δείχνουν (γενικά) να σέβονται την τακτική αυτή. Προφανώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις όμως αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το θρησκευτικό (ή ποδοσφαιρικό: μικρή διαφορά υπάρχει) μέρος: κάποιοι θα γράψουν εξ ορισμού εναντίον της Google σήμερα ή της Apple αύριο επειδή διαφωνούν επί συνόλου με την εταιρεία και με αυτό που αντιπροσωπεύει.

Ομολογώ ότι από μια πλευρά καταλαβαίνω τη θέση αυτή: αν με ρωτήσει κανείς (και ενίοτε και αν δε με ρωτήσει!) θα απαντήσω ότι συμπαθώ την Google και αντιπαθώ την Apple, γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι δύο εταιρείες έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Και θα δικαιολογήσω τη θέση μου λέγοντας ότι από τη στιγμή που έχω τη δυνατότητα να επιλέξω, θα προτιμήσω μια εταιρεία με την οποία συμφωνώ έστω και η συμφωνία μου περιορίζεται μόνο σε ορισμένες λεπτομέρειες. Όμως προσωπικά έχω την πολυτέλεια να το κάνω αυτό σε κείμενα που είναι –κυρίως- τύπου editorial, ήτοι άποψης –αυτοί που το κάνουν μέσα από κείμενα παρουσίασης εξοπλισμού ίσως θα έπρεπε να προσέχουν κάπως περισσότερο.