Ποδόσφαιρο: από το VAR στο AI για τo οφσάιντ

Ποδόσφαιρο: από το VAR στο AI για τo οφσάιντ

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 14.02.2020

Η είσοδος του VAR στο ποδόσφαιρο τα δύο τελευταία χρόνια έχει σηκώσει πολύ κουβέντα. Από τη μία πλευρά όλοι παραδέχονται ότι έχει βοηθήσει τους διαιτητές στις αποφάσεις τους. Από την άλλη όμως οι καθυστερήσεις αρκετών λεπτών από τον έλεγχο των φάσεων έχει ως αποτέλεσμα να παγώνει το παιχνίδι, κάτι που δεν αρέσει σε κανένα ποδοσφαιρόφιλο. Χαρακτηριστικές είναι κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το VAR είναι ο λόγος που δεν πανηγυρίζει πλέον τα γκολ της ομάδας του», αφού σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται να περιμένει για αρκετά λεπτά την «απόφαση» του συστήματος.

Αυτό ενδέχεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, με το VAR να αντικαθίσταται από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις αποφάσεις του οφσάιντ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Forbes, το σύστημα δοκιμάστηκε ανεπίσημα στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Κατάρ. Πως λειτουργεί; Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, το νέο σύστημα παρακολουθεί τα άκρα όλων των παιχτών που συμμετέχουν σε μία φάση (έως και 20) ανιχνεύοντας ποιο είναι αυτό που είναι πιο κοντά στη γραμμή του τέρματος. Λειτουργεί ημι-αυτόματα, τη στιγμή που παίζεται η μπάλα και καθορίζει τη γραμμή του οφσάιντ.

Σύμφωνα με το διευθυντή τεχνολογίας και καινοτομίας της FIFA, Johannes Holzmüller, οι δοκιμές ήταν ελπιδοφόρες και η FIFA είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας να μειώσει το χρόνο και να αυξήσει την ακρίβεια των αποφάσεων. Όμως ταυτόχρονα ήταν μόλις οι πρώτες δοκιμές και το επόμενο βήμα είναι να βελτιωθεί η τεχνολογία ώστε να φθάσει σε ένα σημείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επιπλέον, η ακρίβειά του θα πρέπει να δοκιμαστεί από τρίτες εταιρείες και ερευνητικούς φορείς έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση για την υιοθέτησή του, όταν και εάν γίνει αυτή.

 

Φωτογραφία: James West, Flickr