Το 85% των Ελλήνων στο Internet

Το 85% των Ελλήνων στο Internet

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 04.07.2018

Καθολική είναι πλέον η αποδοχή του Internet από τον ελληνικό πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Focus Bari, στην οποία σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (85%) το χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως συχνότητας. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκθεση της εταιρείας, ενώ ακόμα πιο σημαντική είναι η μεταβολή στο χρόνο που δαπανά ο χρήστης στο Internet, ο οποίος έχει φθάσει τα 207 λεπτά (από τα 176 που έδινε η Focus Bari για το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο). Το 53% κάνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 29% των χρηστών αφιερώνει στα social media πάνω από μία ώρα κάθε μέρα.

Για άλλο ένα τρίμηνο η διείσδυση του smartphone παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση, αφού πλέον το 78% του ελληνικού πληθυσμού διαθέτει μία τέτοια συσκευή, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. στην Αθήνα φθάνει το 84%) και την περιφέρεια να ακολουθεί. Ταυτόχρονα, το smartphone αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο μέσο για τη σύνδεση του χρήστη στο Internet (73% ανεξαρτήτως συχνότητας). Μάλιστα στις μικρότερες ηλικίες το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-24, όπου φθάνει στα επίπεδα του 97%. Επιπρόσθετα, θετικούς ρυθμούς καταγράφει και το κατέβασμα εφαρμογών (70% ), με τις εφαρμογές επικοινωνίας να αποτελούν την πιο δημοφιλή κατηγορία και πολύ κοντά να ακολουθούν τα social media.

Σε επίπεδο νοικοκυριών την πιο σημαντική μεταβολή παρατηρούμε στη διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία με βάση το ποσοστό που δίνει η Focus Bari, δείχνει να έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά το 1 εκατομμύριο, αλλά και στη χρήση του smartphone ως μέσο σύνδεσης στο Internet, που δείχνει να είναι αυξημένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αυξάνεται ο αριθμός που έχουν πρόσβαση στο Internet, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση διαπιστώνουμε σε εκείνα που χρησιμοποιούν το tablet ως μέσο πρόσβασης (38%).

 

Μεταβολές σε ετήσια βάση

Συγκρίνοντας τις προηγούμενες εκδόσεις των εκθέσεων Focus on Tech Life reports έχουμε την ευχέρεια να διαπιστώσουμε τις πιο σημαντικές μεταβολές σε ετήσια βάση. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στον παρακάτω πίνακα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει:

-          το κατέβασμα εφαρμογών με το ρυθμό ανάπτυξης να πλησιάζει το 42%

-          το smartphone ως μέσο πρόσβασης στο Internet για το νοικοκυριό (18,27%) και

-          ο μέσος χρόνος σύνδεσης στο Internet (16,94%)

Όμως η σύγκριση σε βάθος χρόνου δίνει και αρνητικές μεταβολές οι οποίες εντοπίζονται στην κατηγορία των παιδιών. Ειδικότερα, εμφανίζεται να έχει μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που έχουν κινητό τηλέφωνο, τόσο στην ηλικία 6-12 ετών, όσο και στην υποκατηγορία της 10-12 ετών.

Πατήστε πάνω στον πίνακα για να τον δείτε σε μεγέθυνση