Ένας δημοσιογράφος είναι ένας χρήστης που βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει. Άρα, χρειάζεται μία υπολογιστική συσκευή που να είναι αρκετά ελαφριά ώστε να μπορεί να τη μεταφέρει παντού, εύκολα και γρήγορα. Και επειδή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γράφουμε και κείμενα χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο, ενώ η οθόνη είναι πρακτικό να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Βέβαια, χρειάζεται να κάνεις και συμβιβασμούς και εκεί είναι που τελικώς καταλήγεις ότι μία από τις καλύτερες λύσεις είναι ένα Windows tablet με πληκτρολόγιο, το οποίο μπορεί εύκολα να συνδεθεί και να αποσυνδεθεί από το tablet. Όπως συμβαίνει με το Bitmore WTab 1001, το οποίο έχει ένα επιπλέον προσόν: είναι αρκετά προσιτό. Και με 200 ευρώ παίρνεις ουσιαστικά έναν φορητό υπολογιστή που γίνεται ανά πάσα στιγμή και tablet και μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και με ικανοποιητικές επιδόσεις δεύτερο μηχάνημα.
Η εμπειρία της χρήσης
Έχοντας περάσει αρκετές ημέρες με το WTab 1001 μπορώ να πω με σιγουριά ότι ανταποκρίνεται απόλυτα στην άποψη ότι προσφέρει μία εξαιρετική σχέση τιμής – απόδοσης. Σίγουρα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν είναι κορυφαία, αλλά είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες που έχει ένας χρήστης, όπως είμαι εγώ, που θέλει όταν βρίσκεται εκτός γραφείου ή σπιτιού να έχει στη διάθεση του ένα μηχάνημα που ανοίγει γρήγορα (λόγω Windows 8.1), που έχει μία καλή οθόνη (10,1 ίντσες) και δεν θα σε «προδώσει» όταν ανοίξεις Word, Skype, Facebook και browser την ίδια στιγμή. Και επίσης, θα μπορείς να δεις και καμία ταινία αν βρεις χρόνο ή είσαι στο αεροπλάνο ή στο τρένο. Αν περιμένεις να κάνεις video editing, τότε έχεις πάρει λάθος μηχάνημα.
Η οθόνη των 10,1 ιντσών προσφέρει ανάλυση 1280x800 pixels. Δεν είναι εντυπωσιακή αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Ο επεξεργαστής είναι Intel Atom που «τρέχει» έως τα 1,8 GHz και η μνήμη είναι στο 1 GB, αν και θα τη θέλαμε να είναι τουλάχιστον στα 2 GB που θα βοηθούσε σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργίας όλου του μηχανήματος.
Τα 32 GB που είναι ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης (SSD) μοιάζουν λίγα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μηχάνημα που προορίζεται για …δεύτερο. Άρα, αποθηκεύεις στο cloud ή σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης για να κάνεις πιο εύκολο τον συγχρονισμό των αρχείων με το βασικό υπολογιστικό μηχάνημα σου. Και τα 32 GB δεν είναι και λίγα, αν σκεφτεί κανείς τον ανταγωνισμό από Android tablets.
Το WTab 1001 έχει δύο κάμερες με σχετικά μικρή ανάλυση (2 megapixel πίσω, 0,3 megapixel πίσω) αλλά αυτό είναι πρόβλημα μόνο όσον αφορά στις video κλήσεις, καθώς συνεχίζει να μου φαίνεται ακατανόητο γιατί κάποιος πρέπει να τραβά φωτογραφίες με το tablet του.
Όσον αφορά τη μπαταρία του WTab 1001, καταφέραμε να βγάλουμε μία ημέρα χρήσης χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Επίδοση ικανοποιητική αν και η χρήση που κάναμε δεν ήταν από εκείνες που φέρνουν τα tablets στα όρια τους, αλλά ήταν στα επίπεδα που συνήθως κάνουν οι χρήστες που έχουν ένα δεύτερο μηχάνημα συνεχώς μαζί τους και είναι για πολλές ώρες εκτός γραφείου ή σπιτιού.
Σχεδιασμός και πληκτρολόγιο
Το μεγάλο πλεονέκτημα του WTab 1001 είναι ότι έχει αποσπώμενο πληκτρολόγιο. Το τραβάς και έχεις ένα tablet, το κουμπώνεις και έχεις έναν μικρό και εξαιρετικά πρακτικό φορητό υπολογιστή. Το πληκτρολόγιο είναι αρκετά καλό και θέλει λίγο χρόνο να το συνηθίσεις αλλά από εκεί και πέρα τη δουλειά που θες θα την κάνεις χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα.
Αυτό που δεν με βόλεψε είναι το σημείο που είναι τοποθετημένα τα πλήκτρα και ιδίως αυτό που χρησιμοποιείς για να ανοίξεις το μηχάνημα που είναι σε ένα σημείο που χρειάζεσαι χρόνο για να το συνηθίσεις. Επίσης, σε αρκετούς δεν θα αρέσει το γεγονός ότι για τη φόρτιση απαιτεί τον δικό του φορτιστή καθώς υπάρχει μία ειδική στρογγυλή θύρα. Σε άλλα αντίστοιχα μηχανήματα (Windows και Android) έχουμε δει να χρησιμοποιείται η θύρα microUSB για τη φόρτιση που σημαίνει ότι πρακτικά μπορείς να χρησιμοποιείς το φορτιστή του smartphone σου. Από την άλλη πλευρά, όμως, με αυτό τον τρόπο είναι ελεύθερη η μοναδική θύρα που έχει το WTab 1001 για να συνδέσεις άλλες συσκευές. Οπότε, υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα σε αυτή την προσέγγιση.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανονική USB θύρα, είναι μειονέκτημα αν προσεγγίζεις το WTab 1001 ως φορητό υπολογιστή. Αλλά, ως tablet είναι κάτι αναμενόμενο. Προσωπικά, θα ήθελα να είχε και μία θύρα USB αλλά έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε κάτι τέτοιο. Χωρίς μάλιστα να σημαίνει ότι τη χρειάστηκα και τόσο αυτή την επιπλέον θύρα, δεδομένου ότι το mouse συνδέθηκε μέσω Bluetooth, εκτύπωση έκανε μέσω WiFi και αποθήκευε έγγραφα και αρχεία στο cloud. Το γεγονός ότι μαζί με το μηχάνημα παίρνεις ένα χρόνο στο Office365 και 1 TB στο OneDrive είναι δύο στοιχεία που σου λύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χέρια σου.
Να το πάρω;
Αν χρειάζεσαι ένα δεύτερο μηχάνημα για όταν είσαι εκτός γραφείου/σπιτιού και τα οικονομικά σου δεδομένα σε περιορίζουν, το Bitmore WTab 1001 είναι μία εξαιρετική πρόταση. Στην διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών ανταποκρίνεται χωρίς πρόβλημα και η ύπαρξη του πληκτρολογίου που είναι και αποσπώμενο αυξάνει σημαντικά την ευχρηστία. Με δεδομένο ότι η τιμή είναι στα 199 ευρώ, πρόκειται για μία πολύ καλή επιλογή με βάση τη σχέση τιμής – απόδοσης.