vivo X80 Pro review

vivo X80 Pro review

H vivo στα καλύτερά της

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 02.08.2022

Μεγάλη οθόνη με ζωντανά χρώματα, ο κορυφαίος επεξεργαστής της Qualcomm, συνεργασία με Zeiss στον τομέα της φωτογραφίας για εντυπωσιακές εικόνες, μπαταρία που διαρκεί όλη μέρα. Σε μια εποχή που κάθε συσκευή με επιδόσεις ναυαρχίδας κοστολογείται σε τετραψήφια νούμερα, η vivo τολμάει και φέρνει τη δική της πρόταση έστω και οριακά κάτω από τα 1000 ευρώ. Το vivo X80 Pro δεν κάνει «εκπτώσεις», δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό. Αντιθέτως, στο στιβαρό σώμα του ο απαιτητικός καταναλωτής θα βρει αρκετούς λόγους για να το αποκτήσει.

Το πρώτο δείγμα της vivo (για την ελληνική αγορά μιλώντας) στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μια πρόταση, που σαφώς «φωνάζει» για τις φωτογραφικές της επιδόσεις (δικαίως θα λέγαμε). Όμως και οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία σε εκείνους που θα την επιλέξουν.

 

Στιβαρή κατασκευή και μια εντυπωσιακή οθόνη

Οι εξαιρετικές εντυπώσεις για το vivo X80 Pro ξεκινούν από την εξωτερική του εμφάνιση, από το κράτημα στο χέρι. Στιβαρό, αυστηρό σχεδιαστικά και ταυτόχρονα μοντέρνο, με ωραία υλικά κατασκευής, το νέο smartphone σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Συνολικά, σε επίπεδο ποιότητας το X80 Pro πλησιάζει το 10, με το συνδυασμό γυαλιού στην μπροστινή επιφάνεια, αλουμίνιο για το σασί και ένα ματ γυαλί που δε μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα στην πλάτη. Σίγουρα είναι μεγάλο, αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Ακόμα και το βάρος του δείχνει ισοκατανεμημένο, παρά τη μεγάλη επιφάνεια που καταλαμβάνει η διάταξη της κάμερας στο άνω μέρος της πίσω πλευράς.

Σχεδιαστικά, αυτή η επιφάνεια αποτελεί και το μεγαλύτερο statement του vivo X80 Pro. Καταλαμβάνοντας σχεδόν το 1/3 της πίσω πλευράς, η vivo δηλώνει (φωνάζει καλύτερα) ότι το νέο της δημιούργημα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια ενός ενθουσιώδους φωτογράφου. Ένα smartphone φτιαγμένο για πολύ όμορφες φωτογραφίες, σε συνεργασία με τον γνωστό οίκο οπτικών Zeiss, όπως υποδηλώνουν και τα λογότυπα.

Με την ενεργοποίηση της συσκευής, τις εντυπώσεις κλέβει η απολαυστική οθόνη. Σε μέγεθος, σε χρώματα, σε ζωντάνια, αλλά και σε specs που ανήκουν στο πιο υψηλό ράφι. Έχουμε και λέμε:  6,78 ίντσες, ανάλυση 3200 × 1440 pixels (WQHD+), τεχνολογία AMOLED, ρυθμός ανανέωσης έως και 120Hz, όλα τα παραπάνω υπόσχονται και θαυμάσια εμπειρία θέασης. Για φωτογραφίες, video, ταινίες και σειρές, αλλά και παιχνίδια, με την απόκρισή της να είναι πάντοτε άριστη. Ακόμα και ο ενσωματωμένος αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, που είναι ενσωματωμένος κάτω από την οθόνη (τετριμμένο πλέον χαρακτηριστικό σε όλες τις ναυαρχίδες), σε κερδίζει λόγω της μεγάλης του επιφάνειας. Μάλλον δεν θα αστοχήσεις ποτέ.

   

Φωτογραφία στο υψηλότερο επίπεδο

Μιλήσαμε πριν επιγραμματικά για το σύστημα φωτογραφίας, τώρα ήρθε η ώρα να το δούμε πιο αναλυτικά. Η πίσω κύρια κάμερα αποτελείται από τέσσερις φακούς: ένας ευρυγώνιος ανάλυσης 50MP, ένας υπερευρυγώνιος 48ΜΡ και δύο telephoto 2x και 5x (περισκοπικός), ανάλυσης 12ΜΡ και 8ΜΡ αντίστοιχα. Ένα πλήρες θεωρητικά σύστημα, που εξασφαλίζει στο χρήστη την ευχέρεια να ικανοποιήσει κάθε φωτογραφικό σενάριο, αξιοποιώντας το φακό της επιλογής του. Ένα πλήρες σύστημα στο οποίο ο οίκος Zeiss έχει βάλει το χεράκι του. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ευρυγώνιου φακού, το εξωτερικό γυάλινο στοιχείο του οποίου έχει δεχτεί την επεξεργασία των «Γερμανών» για τη μείωση του φαινομένου ghosting, ή αλλιώς του «αδέσποτου φωτός» που ταλαιπωρεί αρκετές λήψεις. Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε τη «λεπτοδουλειά» που έριξε η vivo στο τηλέφωνό της. Ο βασικός αισθητήρας διαθέτει σύστημα οπτικής σταθεροποίησης, αυτόματη εστίαση με τη χρήση laser, o υπερευρυγώνιος φακός σύστημα αυτόματης εστίασης PDAF, ενώ είναι και ο φακός που προτείνεται για τις macro λήψεις, ο 2x telephoto διαθέτει σύστημα gimbal για τη σταθεροποίηση, ενώ στον 5x βρίσκουμε επίσης ένα σύστημα σταθεροποίησης OIS και PDAF AF.

Επιπρόσθετα, όλα τα παραπάνω η vivo τα συνοδεύει με ένα αυτόνομο επεξεργαστή εικόνας, το vivo V1+.  

Στην πράξη, το σύστημα φωτογραφίας του vivo X80 Pro εκπληρώνει τις προσδοκίες, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, οι λήψεις δίνουν ζωντανά χρώματα, λεπτομέρεια, διαθέτουν ωραίο δυναμικό εύρος, ενώ ακόμα και όταν τα φώτα… χαμηλώνουν, η ποιότητα παραμένει παραπάνω από ικανοποιητική, χωρίς ενοχλητικό ψηφιακό θόρυβο. Η αλήθεια είναι ότι -ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας- δεν θα νιώσει κάποιος ότι υστερεί ένας φακός έναντι του άλλου στο αποτέλεσμα. Οι λήψεις και από τους τέσσερις φακούς δίνουν εξίσου καλό αποτέλεσμα στη ζωντάνια των χρωμάτων και τη ρεαλιστικότητά τους. Για το χρήστη αυτό σημαίνει ότι έχει πλήρη ευχέρεια και ο φακός που θα χρησιμοποιήσει έγκειται μόνο στη δημιουργικότητά του και στο θέμα που θέλει να φωτογραφίσει. Πολύ καλή είναι και η απόδοση της αυτόματης εστίασης, η οποία δουλεύει πολύ γρήγορα, που μάλλον κάνει αδύνατη τη λήψη ενός ανεστίαστου θέματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι by default ο ευρυγώνιος και υπερευρυγώνιος δίνουν εικόνες στα 12,5ΜP και 12ΜΡ, αντίστοιχα (pixel binning 4:1). Βεβαίως, παρέχεται η δυνατότητα λήψης στην πλήρη ανάλυση των 50ΜΡ και των 48ΜΡ, ωστόσο καλό είναι αυτό να γίνεται σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις, καθώς το μέγεθος των αρχείων είναι πολύ μεγάλο (μπορεί να ξεπεράσουν και τα 20ΜΒ).

Στο μενού του πορτρέτου βρίσκεται και μια ακόμα πτυχή της συνεργασίας με τη Zeiss και συγκεκριμένα μερικά προφίλ λήψης, που ενεργοποιούν συγκεκριμένα φίλτρα για το φαινόμενο bokeh που θα αναδείξουν καλύτερα το πρόσωπο της φωτογραφίας. 

Για τους φίλους των selfies η μπροστινή κάμερα ανάλυσης 32ΜΡ είναι σίγουρα ικανοποιητική, χωρίς όμως να προσφέρει λειτουργία αυτόματης εστίασης.

Περνώντας τώρα στο video, η βασική και η υπερυρυγώνια κάμερα δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Όπως και στις φωτογραφίες έτσι και στο video τα χρώματα είναι εξαιρετικά, όπως και η αντίθεση, ενώ το σύστημα σταθεροποίησης κάνει πολύ καλή δουλειά. Σε επίπεδο ανάλυσης, αυτή μπορεί να φθάσει έως και τα 8Κ, όχι όμως για όλους τους φακούς, αφού στους telephoto περιορίζεται στα 1080p.

(Όλες τις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε με ένα κλικ να τις δείτε σε μεγέθυνση)

Δείγμα λήψεων του ίδιου θέματος από τον υπερευρυγώνιο (αριστερά) στον telephoto 5x (δεξιά).

Φωτογραφίζοντας στη μέγιστη ανάλυση των 50ΜΡ μπορείτε να κάνετε crop στο κυρίως θέμα σας και να πάρετε επίσης μια λήψη εξαιρετικής ποιότητας.

 

Ίδιο θέμα με τον ευρυγώνιο και τον telephoto 2x

Ανώτερο επίπεδο εξοπλισμού

Η απρόσκοπτη εμπειρία με το vivo X80 Pro δεν είναι βέβαια μόνο αποτέλεσμα των φωτογραφικών του δυνατοτήτων, αλλά του συνολικού εξοπλισμού που η κινεζική εταιρεία φρόντισε να δώσει στο smartphone της. Εξοπλισμένο με ένα κορυφαίο επεξεργαστή (Snapdragon 8 Gen 1), άπλετη μνήμη RAM 12GB, το X80 Pro μπορεί να ανταπεξέλθει εξαιρετικά σε κάθε ανάγκη της καθημερινότητας. Η πλοήγηση, η εναλλαγή από εφαρμογή σε εφαρμογή γίνεται ταχύτατα, χωρίς το παραμικρό κόλλημα, ενώ το ίδιο καλά μάλλον θα νιώσουν και εκείνοι που θέλουν να κάνουν ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για gaming.

Ο αποθηκευτικός χώρος του X80 Pro που είχαμε στην κατοχή μας ήταν στα 256GB και μοιάζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των χρηστών, ακόμα και αυτών που έχουν λίγο πιο ψηλά τον πήχη.

Μια μικρή ένσταση ίσως να υπάρχει στον τομέα της αυτονομίας, αφού είτε με λίγο παιχνίδι παραπάνω είτε με την οθόνη ρυθμισμένη στη μέγιστη ανάλυση η μπαταρία μοιάζει να καταναλώνεται πιο γρήγορα. Λογικά θα κρατήσει μια ολόκληρη ημέρα, αλλά όχι παραπάνω από 10-15% για την επόμενη ημέρα. Βέβαια η κατανάλωση αντισταθμίζεται με την ταχεία φόρτιση των 80W με τον ενσύρματο φορτιστή ή την ασύρματη φόρτιση των 50W. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συσκευή υποστηρίζει και αντίστροφη φόρτιση.  

Πλούσιο είναι και το πακέτο αγοράς, σε μια περίοδο μάλιστα που τείνει να μειώνεται το περιεχόμενό του από άλλους κατασκευαστές, περιλαμβάνοντας φορτιστή, σετ ακουστικών, αλλά και μια προστατευτική θήκη.

 

Καταλήγοντας

Το vivo X80 Pro είναι μια κορυφαία ναυαρχίδα, που επιπρόσθετα κοστίζει αρκετά ευρώ λιγότερα από τον ανταγωνισμό. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό ατού της συσκευής. Σε ένα σχεδόν πλήρες πακέτο που προσφέρει το X80 Pro, η κάμερα, η οθόνη και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ήταν μάλλον εκείνα τα στοιχεία που μας δημιούργησαν τη μεγαλύτερη αίσθηση.