Wiko ufeel review

Ένα φρέσκο smartphone για το νεανικό κοινό

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 20.07.2017

Το πιο φρέσκο όνομα των smartphones της ελληνικής αγοράς είναι η γαλλική Wiko. Η γαλλική εταιρεία με μόλις πέντε χρόνια ιστορίας στο χώρο έκανε το ντεμπούτο της και στην ελληνική αγορά πριν από περίπου δύο μήνες. Η αρχή έγινε με επτά συσκευές, όχι λίγες για ξεκίνημα, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι απευθύνονται στο νεανικό κοινό. Εκεί έχει στοχεύσει η Wiko, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη γενιά καταναλωτών μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα έξω από τα καθιερωμένα (ονόματα της αγοράς).

 

Wiko ufeel: η πρώτη εικόνα

Όλα τα smartphones της γαλλικής εταιρείας (μέχρι στιγμής) κοστίζουν μέχρι 199 ευρώ. Σ’ αυτό το ανώτερο όριο τιμής βρίσκεται το Wiko ufeel, το οποίο είχαμε στη διάθεσή μας για μερικές μέρες. Ένα μοντέρνο τηλέφωνο, που χωρίς να σε εντυπωσιάζει (άλλωστε πόσες συσκευές το κάνουν πλέον;) σε ψήνει. Θα σου αρέσουν οι λιτές σχεδιαστικές γραμμές του αλλά και το πίσω κάλυμμα στο χρώμα του ψαμμίτη. Θα το νιώσεις καλά στο χέρι σου όταν το κρατήσεις, χάρη στο βολικό του μέγεθος. Αυτό που δεν θα σου αρέσει είναι το by default wallpaper της οθόνης, που γρήγορα θα το αλλάξεις. Μπορεί να δείχνει νεανικό (δεν είμαι σίγουρος), να είναι πολύχρωμο (σίγουρα), όμως οι επιλογές του μενού με αυτό το φόντο είναι δυσδιάκριτες. Ωστόσο αυτό είναι πολύ μικρό ζήτημα, που πολύ εύκολα λύνεται.

Η οθόνη του Wiko ufeel έχει μέγεθος 5 ίντσες, προσφέροντας ανάλυση HD (1280x720 pixel) και προστατεύεται με καμπύλο γυαλί 2.5D σε χτυπήματα και γρατζουνιές. Το περιεχόμενο αποδίδεται καλά στο χώρο που σου δίνει, ενώ η υψηλή φωτεινότητά της θα σου επιτρέψει να τη χρησιμοποιείς άνετα και σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.

Αρκούν τα παραπάνω να αναδείξουν το νεανικό χαρακτήρα της συσκευής; Όχι βέβαια. Ο χαρακτήρας αυτός γίνεται πιο αντιληπτός ρίχνοντας μια πιο αναλυτική ματιά στο μενού του ufeel.

 

Wiko ufeel: μια προσωπική σχέση

Το νεανικό κοινό είναι αναμφίβολα πιο εξοικειωμένο στη χρήση καινούριων εφαρμογών. Είναι πιο ενημερωμένο σε ζητήματα ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Ζητάει έξυπνες συντομεύσεις που θα του προσφέρουν πιο γρήγορα αυτό που ζητάει. Αν είναι και προεγκατεστημένες στη συσκευή του και δεν χρειάζεται να ανατρέχει στο Play Store για να τις κατεβάσει ακόμα καλύτερα. Τέτοιες λύσεις έρχεται να προσφέρει το νέο smartphone της Wiko. Και είναι αρκετές, δεν είναι μόνο μία.

Η πιο ξεχωριστή από όλες είναι αναμφίβολα η δυνατότητα ρύθμισης 5 διαφορετικών δακτυλικών αποτυπωμάτων, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να ξεκλειδώνει άμεσα μια εφαρμογή της συσκευής. Καλείς πιο συχνά από όλους το/τη σύντροφό σου, ρυθμίζεις ένα συγκεκριμένο δακτυλικό αποτύπωμα έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ακολουθήσεις τα συνηθισμένα βήματα: ξεκλείδωμα συσκευής, άνοιγμα πρόσφατων κλήσεων, κλήση. Απλά τοποθετείς το δάχτυλό σου στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Χρησιμοποιείς την κάμερα πολύ συχνά; Ανοίγεις Facebook ή Instagram αρκετές φορές μέσα στην ημέρα; Ομοίως, μπορείς να αντιστοιχήσεις κάποια άλλα από τα 5 δακτυλικά αποτυπώματα που έχεις στη διάθεσή σου.

Όμως, οι διαφορετικές επιλογές δεν σταματούν εδώ. Στο Wiko ufeel θα βρεις προεγκατεστημένο flie explorer. Phone Assist για τη διαχείριση ισχύος αλλά και των ρυθμίσεων εφαρμογών. Δυνατότητα ρύθμισης επιπέδων ασφαλείας για συγκεκριμένες εφαρμογές (π.χ. μπορείς να προσθέσεις ένα κωδικό για τα μηνύματα ή για τις φωτογραφίες). MyApps για την εμφάνιση αλφαβητικού καταλόγου των διαθέσιμων εφαρμογών. Προεγκατεστημένη λύση προστασίας 360 Security και αρκετά ακόμη.

Ακολουθούν μερικά screenshots από το μενού του Wiko ufeel για να αποκτήσεις μια εικόνα


Εξοπλισμός

Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω και σε επίπεδο αριθμών ο τετραπύρηνος επεξεργαστής του Wiko δεν προδιαθέτει για «υψηλές πτήσεις». Στην πράξη βέβαια τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα και ενδεχομένως το ρόλο της παίζει η αρκετά μεγάλη (για την κατηγορία) RAM των 3GB, με αποτέλεσμα το ufeel να διαθέτει και την απαραίτητη σπιρτάδα αλλά και την απαραίτητη ισχύ για τη διαχείριση γρήγορου multitasking αλλά και απαιτητικών εφαρμογών.

Προχωρώντας στις φωτογραφικές επιδόσεις του νέου smartphone αυτές υποστηρίζονται από μία κύρια κάμερα ανάλυσης 13MP με αισθητήρα της Sony και μία μπροστινή 5MP με φλας.  Το μενού περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από ρυθμίσεις και επιλογές: νυχτερινή λήψη, χειροκίνητο χειρισμό, HDR, Panorama και αρκετές ακόμη, ενώ βεβαίως στα πορτραίτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σειρά από φίλτρα που ρετουσάρουν το αποτέλεσμα σε σημεία όπως τα μάτια, το δέρμα κ.α.

Στην μπροστινή κάμερα η λειτουργία που ξεχωρίζει είναι η «ευρυγώνια selfie» που είναι ιδανική είτε αν θέλετε να χωρέσετε πολλά πρόσωπα στη φωτογραφία ή ακόμα περισσότερο φόντο ώστε να αναδείξετε το σημείο στο οποίο βρίσκεστε. Η λειτουργία της είναι απλή και θυμίζει την πανοραμική λήψη. Βασικά αυτό είναι αλλά με άλλο όνομα: πατάς το κουμπί λήψης και «στρίβεις» το κινητό σε μια γωνία έως και 100 μοιρών για να ολοκληρωθεί η φωτογραφία.  

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, το Wiko ufeel διαθέτει δυνατότητα υποδοχής δύο καρτών SIM, αποθηκευτικό χώρο 16GB με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας microSD έως 64GB, ραδιόφωνο, υποστήριξη 4G κ.α.

 

Καταλήγοντας

Το όριο των 199 ευρώ στην ελληνική αγορά είναι αρκετά σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη ότι το 70% των συσκευών που πωλούνται στη χώρα μας δεν ξεπερνούν αυτήν την τιμή. Ως αποτέλεσμα, συγκεντρώνει και αρκετό ανταγωνισμό, αφού ο καταναλωτής μπορεί να βρει αρκετές εως πολλές προτάσεις σ' αυτά τα τιμολογιακά επίπεδα. Το Wiko ufeel είναι σίγουρα μια ελκυστική πρόταση, με κύριο σημείο διαφοροποίησης το software. Αρκεί αυτό για το κοινό που στοχεύει; Αν λάβουμε υπόψη την πορεία της γαλλικής εταιρείας σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Ιταλία κλπ.) ίσως αυτή η συνταγή να αποδειχτεί πετυχημένη και στην Ελλάδα.