Ο βασιλιάς της σκόνης, ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Ο βασιλιάς της σκόνης, ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Συντάκτης: Νίκος Μουμούρης @ 26.04.2024

Ένας μη επιστήμονας, γνωστός για τις αναρτήσεις του κατά την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, δημοσιεύει στο Facebook μη επιστημονικά ερωτήματα για την προέλευση της σκόνης που αποτέλεσε το μετεωρολογικό θέμα των προηγούμενων ημερών.

Λίγες ημέρες μετά, αρθρογράφος μας καλεί να κάνουμε ένα πείραμα "για να δείτε πώς ο ανορθολογισμός έχει πλεονέκτημα στην ανακύκλωση των ιδεών του: πόσα αποτελέσματα βγάζει το Google για τις θεωρίες Πετράκου - Παπαθωμά και πόσες για επιστήμονες που εξηγούν τεκμηριωμένα το μετεωρολογικό φαινόμενο που μετέτρεψε την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας σε μετα-αποκαλυπτικό τοπίο".Challenge accepted, που λέμε και στο χωριό όταν καθόμαστε κάτω από τις ελιές να προσφαΐσουμε.

Πρώτη προσπάθεια αναζήτησης με αφρικανική σκόνη και σε εισαγωγικά για να συμμαζέψουμε λίγο τον κύριο Google. Στα πρώτα 100 αποτελέσματα το όνομα του κ. Πετράκου εμφανίζεται έξι φορές. Η πρώτη εμφάνιση πολύ χαμηλά, μετά το 40ο αποτέλεσμα. Μπορεί να ήταν η ώρα, μπορεί ο browser, λίγο το κρασί, λίγο τα λόγια του παπά, δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερο. Στην πλειονότητά τους τα αποτελέσματα οδηγούν είτε σε καταγραφές (η ποσότητα της σκόνης, πού κινήθηκε το νέφος της σκόνης) είτε σε χρηστικά θέματα (πώς να καθαρίσεις το αναπνευστικό σου από τη σκόνη, τι ζημιά μπορεί να κάνει η σκόνη κ.τ.λ.). Βεβαίως τα αποτελέσματα μπορεί να αλλάζουν οπότε αν θέλεις δοκιμάζεις και εσύ.

Δεύτερη προσπάθεια και ολίγον τι ζουμερότερη, θείε Γούγλη πες μας σε παρακαλώ τις βρίσκεις αν σου δώσω τις λέξεις Πετράκος και σκόνη. 

Ναι, φυσικά, ο θείος Γούγλης επιστρέφει ουκ ολίγα δημοσιεύματα αναφερόμενα στις ανόθευτες και αυθεντικές απόψεις του κ. Πετράκου. Ναι, μόνο που ένα τεράστιο κατεβατό αποτελεσμάτων προέρχεται από ειδησεογραφικά sites και στην πλειονότητά τους το ύφος είναι "κοίτα τι είπε πάλι ο Πετράκος". Δηλαδή, όλοι αυτοί οι επαγγελματίες στον χώρο της ενημέρωσης θεώρησαν ότι οι αναρτήσεις ενός ανθρώπου που ίσως κάποιοι πουν ότι έχουν τόση σχέση με τον ορθολογισμό όσο ένα χρυσόψαρο με το ποδηλατικό downhill, πρέπει να διαδοθούν ώστε να ενημερωθούν άπαντες.

Διότι, το θέμα έχει κριθεί ότι πουλάει και όταν το θέμα κρίνεται ότι πουλάει, γράφονται πράγματα που δημοσιεύονται για να γίνονται κλικς και τα κλικς γίνονται σελιδοπροβολές και οι σελιδοπροβολές γίνονται φραγκάκια.

Μία παρένθεση. Στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, η βρετανική Ofcom που έχει και τις αρμοδιότητες του δικού μας ΕΣΡ προειδοποίησε τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας να μη δίνουν βήμα σε συνωμοσιολόγους και να μην αναμεταδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό, απειλώντας τους παραβάτες με πρόστιμα. Κλείνει η παρένθεση.

Το δε (σαθρό ούτως ή άλλως) επιχείρημα της υψηλής δημοτικότητας δημοσίων προσώπων που από κάποια ευτυχή για τους ίδιους (μάλλον ατυχέστατη για τους υπόλοιπους) συγκυρία έγιναν γνωστοί σε κάθε άκρη του μικρού αυτού τόπου ενδέχεται να είναι και πλαστό. Αν δεις λίγο κάτω από την επιφάνεια θα δεις ότι σε ένα πολύ πυκνό δίκτυο αντιεμβολιαστών και συνωμοσιολόγων υπάρχει μια αξιόλογη μεγάλη (από στατιστικής πλευράς) ποσότητα λογαριασμών που θεωρούν σωτήρες τους κυρίους Πούτιν και Τραμπ και μπορούν με αξιοθαύμαστη μαεστρία να χρησιμοποιήσουν στην ίδια πρόταση λέξεις όπως "παιδεραστές", "αδενοχρώμιο", "πιτσαρία", "οι αλήτες που μας κυβερνάνε".

Οπότε, botom line, που λέμε και στο χωριό όταν σηκωνόμαστε από το διάλειμμα για να ξαναπιάσουμε δουλειά στον ελαιώνα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τόση δημοσιότητα;

#stopmakingstupidpeoplefamous...