Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να διαπιστώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας ότι το iPhone 12 λειτουργεί υπερβαίνοντας τα καθορισμένα όρια ακτινοβολίας. Σχεδόν αυτομάτως οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θέτουν τη συσκευή υπό εξέταση.
Στην Apple δεν έδειξε να ιδρώνει το αυτί τους, άλλωστε η παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου έχει σταματήσει εδώ και καιρό και θα το βρείτε είτε από κάποιο κατάστημα με απόθεμα είτε ως μεταχειρισμένο.
Βεβαίως μετά την είδηση για τη λειτουργία πέραν των ορίων ακτινοβολίας θα περίμενε κανείς μία ευρύτερη κινητοποίηση, τουλάχιστον για το σύνολο των τηλεφώνων της εταιρείας που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Γιατί ό,τι συνέβη με το iPhone 12 να μην ισχύει, για παράδειγμα, με το 13 ή το 14. Ή, ίσως, το 15, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες.
Η βραδύτητα των γαλλικών αρχών ίσως να είναι ενδεικτική της βραδύτητας με την οποία κινούνται γενικώς οι ευρωπαϊκές αρχές. Οι οποίες, μιας και βρισκόμαστε στο σύμπαν της Apple, δείχνουν πολύ ικανοποιημένες για την υιοθέτηση του USB-C ως θύρας φόρτισης και επικοινωνίας στο νέο iPhone 15. Εν μέρει οι Ευρωπαίοι και οι θιασώτες της ευρωπαϊκής ρύθμισης έχουν έναν λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι, μόλις πριν από λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό με τον οποίο το USB-C γίνεται υποχρεωτικά θύρα φόρτισης και ανταλλαγής δεδομένων για μια σειρά συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των smartphones.
Βεβαίως οι θιασώτες (και οι χειριστές των σχετικών λιβανιστηριών) ξεχνούν να πουν ότι πήρε στην Ευρώπη γύρω στα 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Θα πείτε, τι είναι 14 χρόνια, αν ένα παιδί γεννήθηκε το 2009 δεν έχει ακόμα δικαίωμα ψήφου αλλά μπορεί να απολαμβάνει τη συμβατότητα που δίνει η καθιέρωση ενός τύπου θύρας στα smartphones. Σωστά, είναι ένα κατόρθωμα και αυτό. Μόνο που μέχρι να νομοθετήσει η Ευρώπη, η βιομηχανία είχε ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην υιοθέτηση του USB-C, τουλάχιστον στα smartphones που από τις ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μάλλον τον μικρότερο κύκλο ζωής. Τουλάχιστον για το σύμπαν των Android συσκευών το USB-C έχει γίνει πια ντε φάκτο πρότυπο. Η Apple πολύ γκρίνιαξε για τη νομοθέτηση και μάλλον ήταν η μόνη που γκρίνιαξε, αλλά στο iPhone 15 πήρε την εκδίκησή της, καθώς ο τρόπος υλοποίησης του USB-C γίνεται με έναν τρόπο που καθιστά τη μετάδοση δεδομένων πιο αργή σε σχέση με τα Android smartphones. Μικρό το κακό, θα πεις, πόσοι συνδέουν ενσύρματα το smartphone τους με μια άλλη συσκευή, αλλά δείχνει τον τρόπο σκέψης εκεί στο Κουπερτίνο και στο φουτουριστικό κτίριο που στεγάζει τα στελέχη της Apple και τις ιδέες τους.
Ναι, αν νιώθεις πως μας κοροϊδεύουν και λίγο, έχεις δίκιο. Αν νιώθεις πως οι εξπέρ της νομοθέτησης παρουσιάζουν για κατόρθωμά τους κάτι που τελικά έκαναν οι κατασκευαστές μόνοι τους πάλι θα έχεις δίκιο. Ελπίζουμε μόνο να μην έχεις και iPhone 12 και αρχίζει να σε τρώει η ανησυχία...