Huawei Mate 9 review

O σύντροφός σου

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 28.12.2016

Μέχρι πριν από 2-3 χρόνια ενδεχομένως να ήταν επιστημονική φαντασία αν λέγαμε ότι η Huawei θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις πιο μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες στα κορυφαία πατώματα των smartphones. Τώρα πλέον, στο κλείσιμο του 2016 και στην αυγή του 2017, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά. Η κινέζικη εταιρεία έχοντας αναρριχηθεί δυναμικά από τις χαμηλότερες κατηγορίες, ενίσχυσε τόσο το όνομά της ώστε η παρουσία της στην κορυφή της πυραμίδας των συσκευών να θεωρείται όχι απλά συμπληρωματική αλλά πλήρως ανταγωνιστική. Το Huawei Mate 9 είναι το αποτέλεσμα αυτής της προόδου που έχει κάνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι όταν παρουσιάστηκε η συσκευή πριν από ενάμιση μήνα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν ίσως περισσότερο στην έκδοση του Porsche Design Mate 9. Λογικό σε ένα βαθμό, αφού σε επικοινωνιακό επίπεδο και σ’ αυτό του marketing το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το πιο ενδεικτικό δείγμα των επιθετικών προθέσεων της κινέζικης εταιρείας, όπως είχαμε γράψει και εμείς στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, η «normal» έκδοση είναι εκείνη που καλείται να αποδείξει την αξία της στο πεδίο των πωλήσεων και να κερδίσει την προτίμηση του απαιτητικού καταναλωτή. Και έχει όλα τα φόντα να το καταφέρει… Στις παρακάτω γραμμές (και εικόνες) θα σταθούμε σε τέσσερα κύρια σημεία της συσκευής. Σημεία που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αποτελούν και κύρια κριτήρια αγοράς για την απόκτηση ενός "ακριβού" smartphone.

 

Σημείο πρώτο: ποιότητα κατασκευής

Τα σημάδια τα είχαμε δει ήδη από το Huawei P8, το καλοκαίρι του 2015, συνέχισαν στα επόμενα μοντέλα και στο Mate 9 κορυφώνονται (αν μπορείς βέβαια να πεις ότι υπάρχει κορύφωση σε ένα κλάδο που συνεχώς εξελίσσεται). Τα εξαιρετικά υλικά κατασκευής που έχει χρησιμοποιήσει η Huawei στο νέο της μοντέλο γίνονται αντιληπτά από το πρώτο άγγιγμα της συσκευής. Στιβαρό, με μεταλλικό πλαίσιο, συμπαγές με τα περιθώρια πάνω και κάτω από την οθόνη να έχουνε περιοριστεί κατά 30% σε σχέση με το Mate 8, το Huawei Mate 9 σε κερδίζει πολύ γρήγορα.

Στην μπροστινή επιφάνεια της συσκευής κυριαρχεί η τεράστια οθόνη των 5,9 ιντσών. Εντυπωσιακή και λόγω μεγέθους αλλά και λόγω ποιότητας, προσφέρει Full HD ανάλυση στα 1080p και είναι πραγματικά απολαυστική κατά την θέαση multimedia περιεχομένου.

 

Σημείο δεύτερο: ταχύτητα

Στο αφήγημα της Huawei για το Mate 9, ένα από τα πρώτα σημεία που τονίζονται είναι η σπιρτάδα της συσκευής. Κύριες παράμετροι για τις υψηλές επιδόσεις του τηλεφώνου στο συγκεκριμένο πεδίο είναι ο πολύ ισχυρός οκταπύρηνος επεξεργαστής του Kirin 960, η ενισχυμένη RAM στα 4GB αλλά και μια γεύση από machine learning που έχει ενσωματώσει η Huawei. Αυτός ο νέος αλγόριθμος που έχει προστεθεί προσφέρει στο τηλέφωνο τη δυνατότητα να προβλέπει την επόμενη κίνηση του χρήστη, δίνοντας προτεραιότητα και δεσμεύοντας πόρους για αυτήν. Για παράδειγμα, αν ο κάτοχος του Mate 9 συνηθίζει να ανοίγει κατά σειρά τις social media εφαρμογές του, μετά από λίγο καιρό χρήσης το τηλέφωνο είναι σε θέση να προβλέπει ότι θα ακολουθήσει παρόμοιο μοτίβο κινήσεων, δεσμεύοντας εκ των προτέρων την απαραίτητη επεξεργαστική ισχύ. Όσο αυτή η σχέση μεταξύ χρήστη-συσκευής μεγαλώνει στο χρόνο, τόσο καλύτερη πρόβλεψη μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία της Huawei. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η κινέζικη εταιρεία αποκαλεί σύντροφο (mate) τη συγκεκριμένη συσκευή. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, όλη η διαδικασία πραγματοποιείται στη συσκευή και όχι στο cloud με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και προστασία δεδομένων.

 

Σημείο τρίτο: φωτογραφία

Το Huawei P9, που κυκλοφόρησε μερικούς μήνες νωρίτερα δημιούργησε αίσθηση χάρη στη συνεργασία της κινέζικης εταιρείας με το γνωστό οίκο στο χώρο της φωτογραφίας Leica. Η σχέση των δύο πλευρών συνεχίζεται και στο Mate 9 με ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Η δεύτερης γενιάς διπλή κάμερα της Leica είναι βελτιωμένη σε αρκετά σημεία προς όφελος του ερασιτέχνη φωτογράφου, ενώ σε επίπεδο ανάλυσης η έγχρωμη κάμερα προσφέρει 12MP, με την ασπρόμαυρη να έχει αναβαθμιστεί εντυπωσιακά στα 20MP.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι λήψεις με τη συγκεκριμένη κάμερα να αποτυπώνουν εντυπωσιακή λεπτομέρεια, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω. Στις πολύ καλές επιδόσεις και των δύο καμερών συμβάλλουν ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας και η γρήγορη αυτόματη εστίαση, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας και στις φωτογραφίες που έχει χρησιμοποιηθεί ζουμ.

Όπως και στο P9 έτσι και στο Mate 9 προσφέρεται και εδώ η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας παίζοντας με το βάθος πεδίου (bokeh). Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται, επιλέγοντας το εικονίδιο του διαφράγματος (που θα βρείτε στο άνω μέρος της οθόνης) και είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη λήψη πορτρέτων. Μέσα από αυτό το περιβάλλον, έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το διάφραγμα της λήψης στο επιθυμητό επίπεδο, ώστε να αναδείξετε όσο θέλετε το θέμα της λήψης σας σε σχέση με το background. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός στο δείκτη F τόσο πιο φλου θα είναι το υπόλοιπο κάδρο (εκτός του αντικειμένου που έχετε εστιάσει). Αντίστοιχα, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο πιο καθαρό θα εμφανίζεται το κάδρο. Για τη χρήση του συγκεκριμένου «εφέ» θα χρειαστεί να είστε κοντά στο αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε (max 2-2,5 μέτρα), καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση του ζουμ.

Παραδείγματα φωτογραφιών με το Huawei Mate 9

 

Η μπροστινή κάμερα του Mate 9 έρχεται με ανάλυση 8MP και αρκετά εργαλεία που θα βελτιώσουν περισσότερο τη λειτουργικότητά της αλλά και το αποτέλεσμα των selfie φωτογραφιών. Μία από αυτές είναι ότι σε σκοτεινά περιβάλλοντα το ρόλο του φλας αναλαμβάνει η οθόνη, η οποία κατά τη λήψη «ρίχνει» ένα λευκό φως για να φωτίσει τα πρόσωπά μας.

Το Huawei Mate 9 θα αφήσει ευχαριστημένους και τους φίλους του video. Οι επιδόσεις του σε επίπεδο ανάλυσης φθάνουν το 4Κ, ενώ παρέχονται και πλήθος ακόμα επιλογών: αργή κίνηση, timelapse κλπ. Εκτός όμως από την εικόνα η Huawei έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στον ήχο. Στο Mate 9 υπάρχουν τέσσερα μικρόφωνα που συλλέγουν ήχο, ωστόσο για να περιορίσει τον ήχο που προέρχεται από το περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της εγγραφής video τα μικρόφωνα συλλέγουν ήχο αποκλειστικά από την κατεύθυνση στην οποία εστιάζουμε. Ένα δείγμα και από την ποιότητα λήψης αλλά και από την απομόνωση του ήχου μπορείς να δεις στο παρακάτω video του φίλου Δημήτρη, όπου το Mate 9 έχει καταφέρει να μειώσει το θόρυβο που προέρχεται εκτός της «μουσικής σκηνής».

 

 

Σημείο τέταρτο: αυτονομία

Είναι από τα στοιχεία που κάνουν το Huawei Mate 9 να ξεχωρίζει. Η κινέζικη εταιρεία έχει καταφέρει να ενσωματώσει μια τεράστια μπαταρία 4.000mAh στη συσκευή που έχει ως αποτέλεσμα η αυτονομία της να ξεπερνάει τη μία ημέρα ακόμα και στον πιο απαιτητικό χρήστη. Σε έναν μέσο χρήστη η αυτονομία της συσκευής μπορεί να φθάσει και τις δύο ημέρες σε πραγματικές συνθήκες. Εκτός όμως από την μεγάλη αυτονομία στο Huawei Mate 9 (και το φορτιστή που το συνοδεύει) η εταιρεία έχει ενσωματώσει τεχνολογία γρήγορης φόρτισης που επιτρέπει στη συσκευή να ανακτά ενέργεια μίας ημέρας σε μόλις 20 λεπτά στην πρίζα.

 

Άξιος ανταγωνιστής

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα της αγοράς που η δημοφιλία τους ξεκίνησε από τις ακριβές συσκευές και διοχετεύθηκε προς τα κάτω η Huawei ακολούθησε την αντίστροφη πορεία. Από ένας κατασκευαστής προσιτών συσκευών κατάφερε και αναρριχήθηκε σταδιακά σε όλο και υψηλότερες κατηγορίες. Με το Huawei Mate 9 φιλοδοξεί να κερδίσει και την ανώτερη τιμολογιακή κατηγορία. Το νέο τηλέφωνο είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που αντιπροσωπεύει πλήρως την πρόοδο της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Ναι, τα σχεδόν 700 ευρώ που κοστίζει η συσκευή μπορεί να είναι πολλά για τη σημερινή ελληνική αγορά, όμως είναι μια άκρως ανταγωνιστική τιμή, με βάση τα χαρακτηριστικά της αλλά και το που κυμαίνεται ο ανταγωνισμός. Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που μπορούν να δαπανήσουν το ποσό αυτό για την αγορά κινητού, το Huawei Mate 9 είναι μια πρόταση που πρέπει να δουν πριν επιλέξουν.