4 λάθη που κάνεις όταν ψωνίζεις online (και πως να τα αποφύγεις)

4 λάθη που κάνεις όταν ψωνίζεις online (και πως να τα αποφύγεις)

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 10.11.2022

Οι online αγορές είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, στο οποίο ο καθένας έχει να πει τη δική του ιστορία. Από χαμένες παραγγελίες, επιπρόσθετες χρεώσεις, μέχρι το συνηθισμένο σοκ που συχνά συνοδεύεται με τη φράση «Άλλο παρήγγειλα, άλλο παρέλαβα»! Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό έχει συμβεί στους περισσότερους, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που το e-commerce έχει εκτοξευθεί και τα e-shops κυριαρχούν.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ωστόσο, προκειμένου να αποφύγεις τέτοιου είδους λάθη πρέπει πρώτα να τα εντοπίσεις. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα λάθη στις online αγορές είναι τα εξής:

 

1)      Πέφτεις «θύμα» αναξιόπιστων σελίδων

Μια από τις συχνότερες παγίδες των online αγορών είναι φυσικά τα αναξιόπιστα e-shop. Είναι ένα από τα πιο συχνά λάθη των καταναλωτών, που έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τα social media. Σίγουρα σου έχει τύχει να σκρολάρεις στην αρχική του Facebook και να εμφανιστεί μια τυχαία σελίδα με συχνά ηχηρούς τίτλους και εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά συχνά τα παραδείγματα απάτης, με λανθασμένες παραγγελίες, επιπρόσθετες χρεώσεις κτλ.

Γι’ αυτό, κάθε φορά που θα επισκεφθείς μια σελίδα που μοιάζει παραπλανητική, με κύριο χαρακτηριστικό τις υπερβολικά χαμηλές τιμές, είναι απαραίτητο αρχικά να επικοινωνήσεις μέσω τηλεφώνου, ώστε να επιβεβαιώσεις πως πρόκειται για ένα υπαρκτό κατάστημα. Φυσικά, είναι εξίσου αναγκαίο να διαβάζεις τις κριτικές προηγούμενων πελατών για την εν λόγω σελίδα, αλλά και να την αναζητήσεις online για να βρεις περισσότερες πληροφορίες.

 

2)      H παγίδα των δωρεάν μεταφορικών

Η μαγική φράση που προκαλεί ενθουσιασμό στους περισσότερους online καταναλωτές είναι μια: Δωρεάν Μεταφορικά! Σκέψου πόσες φορές αυτή η φράση σου έχει κοστίσει ακριβά και σου έχει δημιουργήσει πλασματικές ανάγκες. Σίγουρα πολλές όπως και τα όχι και τόσο χρήσιμα προϊόντα, που πρόσθεσες στο καλάθι για να μην χάσεις την προσφορά των δωρεάν μεταφορικών.

Όπως και σε πολλές άλλες «προσφορές» έτσι και αυτή, υπάρχουν πολλά περιστατικά που δείχνουν ότι αποσκοπεί στην παραπλάνηση των καταναλωτών. Κι αυτό γιατί τα e-shop που δεν χρεώνουν επιπλέον για την αποστολή των προϊόντων έχουν υψηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές. Για παράδειγμα, ένα μπουφάν μπορεί να κοστίζει 50 ευρώ σε ένα e-shop με δωρεάν μεταφορικά και 40 σε ένα άλλο που περιλαμβάνει χρέωση για αποστολή, της τάξης των 3- 4 ευρώ.  

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγεις τέτοιου είδους παγίδες, είναι η σωστή και λεπτομερής έρευνα αγοράς προκειμένου να κάνεις την πιο συμφέρουσα επιλογή. Φυσικά, πάντα με γνώμονα την αξιοπιστία, όπως αναφέραμε παραπάνω.


3)      Κι αν δεν γίνεται να το επιστρέψεις;

Ένα ακόμη λάθος που σχετίζεται με το online shopping είναι οι επιστροφές των προϊόντων. Έχεις παραλάβει τα προϊόντα που παρήγγειλες και για κάποιο λόγο θες κάτι να επιστρέψεις, είτε γιατί είναι ελαττωματικό είτε γιατί  δεν ήταν ακριβώς όπως τα περίμενες. Απόλυτα λογικό, αλλά τι γίνεται στις περιπτώσεις που η επιστροφή δεν υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο e-shop;

Είναι εκείνα τα ψιλά γράμματα σε κάθε σελίδα, που πολλές φορές αγνοείς, παρασυρόμενος από τις προσφορές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια παραγγελία, προτού προχωρήσεις στην πληρωμή, να διαβάσεις αναλυτικά την πολιτική επιστροφών του καταστήματος για να βεβαιωθείς ότι υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής και αντικατάστασης σε πρόπτωση που κάποιο προϊόν δεν πληροί τα κριτήρια που έχεις θέσει.

 

4)      Επιπόλαιες επιλογές λόγω ανυπομονησίας

Όπως και στις παραδοσιακές αγορές από φυσικά καταστήματα, έτσι και οι αντίστοιχες online συχνά γίνονται παρορμητικά λόγω ανυπομονησίας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι λάθος επιλογές να είναι μονόδρομος. Είναι συχνό το φαινόμενο να παρασύρεσαι από την έντονη επιθυμία να αποκτήσεις ένα προϊόν κα να το αγοράζεις βιαστικά χωρίς την απαραίτητη έρευνα αγοράς για προσφορές εκπτώσεις κλπ.

Αυτό που πρέπει κάθε φορά να θυμάσαι είναι η αξία της υπομονής στη διαδικασία των αγορών, προκειμένου να μην έρθει η στιγμή να μετανιώσεις, γιατί βρήκες το αντίστοιχο προϊόν κάπου αλλού, με χαμηλότερη τιμή. Επίσης, εκτός από την έρευνα αγοράς, πρέπει να λαμβάνεις πάντα υπόψιν τους μήνες των εκπτώσεων, αλλά και ενδιάμεσες ημέρες προσφορών όπως πχ η Black Friday που έρχεται σε λίγες ημέρες. Αν για παράδειγμα θέλεις να αγοράσεις μια ηλεκτρική συσκευή, η συγκεκριμένη ημέρα είναι μια καλή ευκαιρία για να βρεις προϊόντα σε αξιόλογες εκπτώσεις.