Ήρθε πάλι εκείνη η στιγμή που σκέφτεσαι ότι πρέπει να αντικαταστήσεις την παλιά σου τηλεόραση και η έρευνα αγοράς σου φαίνεται χάος. Διαφορετικά μεγέθη, τεχνολογίες και οι προσφορές κάθε brand, απαιτούν πολύτιμο χρόνο για ψάξιμο και σύγκριση, που αν δεν τον έχεις, μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος επιλογές.
Λίγες εβδομάδες πριν από το Μουντιάλ, οι ποδοσφαιρόφιλοι ήδη προετοιμάζοονται για να απολαύσουν τους αγώνες στο Κατάρ με την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Και η καλύτερη προετοιμασία για εκείνους που δεν θα βρεθούν δια ζώσης σε ένα (ή και περισσότερα) από τα οκτώ γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ξεκινάει από την τηλεόραση στο σαλόνι του σπιτιού τους. Δεν είναι τυχαίο που κάθε τέτοια διοργάνωση συνδυάζεται από τους καταναλωτές με την απόκτηση μιας καινούριας τηλεόρασης, η οποία θα φέρει με ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια κάθε highlight, κάθε χαμένη ευκαιρία, αλλά και κάθε γκολ με τη μεγαλύτερη δυνατή ζωντάνια. Για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποια τηλεόραση θα αποκτήσουν, για όσους βρίσκονται σε μια μικρή σύγχυση από το overdose πληροφόρησης από τεχνικά χαρακτηριστικά οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα δώσουν ένα …«χέρι βοηθείας»:
1) Ξεκίνα με το budget που θες να διαθέσεις
Τα πάντα ξεκινούν από το budget που είσαι έτοιμος να διαθέσεις. Από τα χρήματα που θέλεις να δαπανήσεις. Αυτά θα καθορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό και την επιλογή σου. Σε κάθε κατηγορία τιμής, σε κάθε όριο που δεν θες να ξεπεράσεις θα βρεις πολλές αξιόλογες επιλογές, σε διάφορα μεγέθη. Χαρακτηριστικά, ακόμα και στις λεγόμενες μεγάλες ίντσες, που πλησιάζουν ή είναι πάνω από τις 70 ίντσες θα βρεις μοντέλα ακόμα και αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ.
Μια συγκυρία που σίγουρα μπορείς να εκμεταλλευτείς είναι οι προσφορές που μοιάζει να έχει υιοθετήσει το σύνολο των αλυσίδων καταστημάτων, προσφέροντας την ευκαιρία απόκτησης μιας τηλεόρασης σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα κανονικά επίπεδα.
2) Συνδύασε το μέγεθος με το δωμάτιο
Ας περάσουμε στο δεύτερο και ίσως ένα από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς τηλεόρασης, που δεν είναι άλλο από το μέγεθος. Όταν έρχεται εκείνη η στιγμή, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε φυσικά μια μεγάλη οθόνη για άνετη προβολή κάθε περιεχομένου: από ταινίες, σειρές και βέβαια αθλητικά γεγονότα.
Με το Παγκόσμιο Κύπελλο προ των πυλών η όποια σκέψη απόκτησης τηλεόρασης αφορά το σαλόνι του σπιτιού, δηλαδή το μεγαλύτερο -κατά κανόνα- χώρο του σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση (ή ενός tv room) τηλεοράσεις ακόμα και μεγαλύτερες των 55 ιντσών είναι ιδανικές. Μην το φοβηθείς. Αντίθετα, αν θέλεις κάποια τηλεόραση για ένα μικρότερο χώρο, θα πρέπει να κατευθυνθείς σε μικρότερα μεγέθη, ακόμα και κάτω από τις 40 ίντσες.
3) LED, OLED ή QLED;
Είναι οι τρεις βασικές τεχνολογίες προβολής των τηλεοράσεων που θα συναντήσεις στις σύγχρονες τηλεοράσεις. Και οι τρεις στηρίζονται στην ίδια αρχή: στην προβολή μέσω λυχνιών LED.
Η τεχνολογία LED αποτελεί θα μπορούσαμε να πούμε τη βάση, την αρχή εξέλιξης και των άλλων δύο τεχνολογιών και πλέον αποτελούν την οικονομικότερη πρόταση τηλεοράσεων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράγουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, αποτελούν και την πλειονότητα των τηλεοράσεων που διατίθενται στην ελληνική αγορά.
Εξέλιξη της τεχνολογίας LED, αποτελούν οι τηλεοράσεις OLED και QLED, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ακόμα καλύτερη εικόνα, με τα πλεονεκτήματά τους να εντοπίζονται κυρίως στην τεχνολογία φωτισμού και στις λειτουργίες διόρθωσης της εικόνας που προσφέρουν. Οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις είναι αρκετά ακριβότερες, από τις απλές LED και αποτελούν τις ναυαρχίδες για κάθε brand που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεοράσεων. Αν σκέφτεσαι ότι δεν αλλάζεις τηλεόραση κάθε χρόνο, οπότε καλό είναι να αποκτήσεις μια που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, είναι σίγουρεο ότι οι τηλεοράσεις OLED και QLED δεν θα σε απογοητεύσουν. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί...
4) Η «μάχη» της ανάλυσης
Μαζί με τις παραπάνω τεχνολογίες προβολής έρχεται και η ανάλυση, ως βασικό συστατικό της εικόνας που θα απολαύσεις. Οι full HD τηλεοράσεις, δηλαδή ανάλυσης 1920 x 1080 pixels, αποτελούν πλέον τη βάση της αγοράς, όπου συναντάμε τις πιο προσιτές προτάσεις. Από εκεί και μετά, η μεγαλύτερη γκάμα τηλεοράσεων της αγοράς προσφέρει ανάλυση 4Κ, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση από τις Full HD (3840 x 2160 pixels), ενώ οι ναυαρχίδες και άρα πιο ακριβές τηλεοράσεις, έρχονται με ανάλυση 8Κ.
Όπως ίσως θα γνωρίζεις (και όπως έχουμε αναφέρει εδώ), το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ θα μεταδοθεί σε ανάλυση full HD, άρα μια τηλεόραση σ' αυτό το επίπεδο αρκεί για να απολαύσεις το ποδοσφαιρικό θέαμα στην μέγιστη ποιότητα προβολής. Από την άλλη πλευρά, επειδή δεν αγοράζεις τηλεόραση μόνο για μια ποδοσφαιρική διοργάνωση, αλλά για να απολαύσεις κάθε είδους περιεχόμενο τα επόμενα χρόνια, η επιλογή μιας τηλεόρασης 4Κ ή και μεγαλύτερης ανάλυσης είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Κάτι που αξίζει ακόμα να γνωρίζεις είναι ότι όσο ανεβαίνεις σε ανάλυση, καλό είναι να ανεβαίνεις και σε μέγεθος (ίντσες), αφού η βελτίωση που προσφέρουν οι μεγαλύτερες αναλύσεις είναι πιο διακριτές και σε μεγαλύτερες επιφάνειες προβολής.
5) Μεγάλο «ΝΑΙ» στο HDR (High Dynamic Range)
Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό κριτήριο που πρέπει να εξετάζετε είναι η τεχνολογία HDR. Οι τηλεοράσεις με τεχνολογία HDR προβάλλουν ακόμη πιο ρεαλιστικές εικόνες με έμφαση στις φωτεινές και πολύ σκούρες σκηνές, ώστε να υπάρχει η (σχεδόν) τέλεια προβολή του περιεχομένου και κατ' επέκταση η καλύτερη εμπειρία θέασης.
Είτε αποκτήσεις μια τηλεόραση για το Μουντιάλ είτε για να απολαμβάνεις κινηματογραφικό περιεχόμενο, η τεχνολογία HDR μάλλον πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.