Internet χωρίς σταθερό τηλέφωνο: όλες οι επιλογές

Internet χωρίς σταθερό τηλέφωνο: όλες οι επιλογές

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 17.05.2019

Είναι ένα άρθρο που περισσότερο το υποδείξατε εσείς οι αναγνώστες και λιγότερο η δική μας πρωτοβουλία. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, είδαμε ότι είχαμε ένα αρκετά μεγάλο όγκο επισκεπτών στο site που προέρχονταν από τη σελίδα αναζήτησης της Google, ψάχνοντας λύσεις Internet χωρίς σταθερό τηλέφωνο. Οπότε αποφασίσαμε ότι ήταν απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε ένα άρθρο, μία έρευνα για όλες τις επιλογές που προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες.

 

Η έκπληξη

Με την καθαρή έννοια του όρου «Internet χωρίς σταθερό», δηλαδή πρόσβαση στο Internet από σταθερό δίκτυο αλλά χωρίς γραμμή σταθερού τηλεφώνου, η ελληνική αγορά προσφέρει μόλις μία λύση και αυτή σε περιορισμένη κλίμακα. Σε συγκεκριμένες, λίγες είναι η αλήθεια, περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η λύση έρχεται από (ένα άγνωστο στους περισσότερους όνομα) την Inalan, η οποία προσφέρει δύο πακέτα: το inalan.net και το 100inalan.net. Και τα δύο πακέτα προσφέρουν τις ίδιες ταχύτητες -100Mbps download και 100Mbps upload- ωστόσο το πρώτο πακέτο έχει «κόφτη» στο μηνιαίο όγκο δεδομένων. Όπως αναφέρεται στο site της, o “κόφτης” στα οικιακά προγράμματα πέφτει στο 10% του συνολικού όγκου χρήσης του δικτύου (3,5TB Download/ 3,5TB Upload). Η ιδιαιτερότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει και η οικονομική διαφορά στη μηνιαία χρέωση των δύο πακέτων της Inalan. Ειδικότερα, το inalan.net κοστίζει 28 ευρώ το μήνα, ενώ το 100inalan.net κοστίζει 80 ευρώ το μήνα.

Μη φύγετε, οι επιλογές συνεχίζονται...

 

Πακέτα double play, χωρίς ενσωματωμένο χρόνο ομιλίας

Εναλλακτική επιλογή των παραπάνω πακέτων είναι τα πακέτα double play που προσφέρουν οι μεγάλοι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ενσωματωμένος χρόνος ομιλίας. Με πιο απλά λόγια, ο καταναλωτής αποκτάει γραμμή σταθερού τηλεφώνου και χρεώνεται μόνο εφόσον τη χρησιμοποιήσει.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, όλες οι εταιρείες παρέχουν από τουλάχιστον μία επιλογή. Ξεκινώντας από την Cosmote, η οποία βρήκαμε ότι προσφέρει ADSL πακέτο στα 24Mbps. Η χρέωση γι’ αυτό το πακέτο, όπως μάθαμε, κυμαίνεται στα επίπεδα των 23 ευρώ το μήνα για διετές συμβόλαιο. Από την πλευρά της η Nova, προσφέρει αντίστοιχο πακέτο τόσο στα 24Mbps (ADSL) όσο και στα 50Mbps (VDSL), ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Wind. Τέλος, η Vodafone προσφέρει και μια τρίτη επιλογή, ένα ενδιάμεσο πακέτο στα 30Mbps.

Πακέτα double play χωρίς ενσωματωμένο χρόνο ομιλίας

Πακέτα

Cosmote

Nova

Vodafone

Wind

 

Μηνιαία Χρέωση (ευρώ)

Συμβόλαιο

Μηνιαία Χρέωση (ευρώ)

Συμβόλαιο

Μηνιαία Χρέωση (ευρώ)

Συμβόλαιο

Μηνιαία Χρέωση (ευρώ)

Συμβόλαιο

Έως 24Mbps

≈23

24 μήνες

15,75 ή 18,80*

24 μήνες

17,90

24 μήνες

19

24 μήνες

Έως 30Mbps

 

 

 

 

24,90

24 μήνες

 

 

Έως 50Mbps

 

 

29,30

24 μήνες

29,90

24 μήνες

28

24 μήνες

 *Η χρέωση των 15,75 ευρώ ισχύει με την προπληρωμή του συνόλου του συμβολαίου, ενώ η χρέωση των  18,80 ευρώ ισχύει όταν ο χρήστης πληρώνει ανά μήνα το πάγιό του.

 

Πακέτα mobile Internet

Για απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση σε σταθερό δίκτυο ή για περιπτώσεις που η ανάγκη πρόσβασης στο Internet είναι ορισμένου (περιορισμένου) χρόνου, τόσο η Cosmote όσο και η Wind προσφέρουν την εναλλακτική της σύνδεσης μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων πακέτων είναι ότι δεν περιορίζουν το χρήστη σε συγκεκριμένο χώρο, όμως από την άλλη πλευρά παρέχονται με συγκεκριμένο ενσωματωμένο όγκο δεδομένων. Λόγω του τελευταίου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που θα καταναλωθούν τα δεδομένα.  

Η Cosmote προσφέρει δύο επιλογές, το Cosmote 4G Wi-Fi Router και το Cosmote 4G Pocket Wi-Fi. Το 4G Wi-Fi Router χρησιμοποιεί WiFi Router, που συνδέεται στο ηλεκτρικό ρεύμα και διαθέτει θύρες Ethernet επιτρέποντας την πρόσβαση στο Internet μέσω καλωδίου. Από την άλλη πλευρά, το 4G Pocket Wi-Fi είναι μια ακόμα πιο φορητή λύση, αφού δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, όμως δεν παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω καλωδίου. Και οι δύο λύσεις λειτουργούν με τη χρήση κάρτας SIM, η οποία συνδέεται στο 4G δίκτυο της Cosmote.

 

Cosmote 4G Wi-Fi Router

Cosmote 4G Pocket Wi-Fi

Όγκος δεδομένων

2GB/30 ημέρες/10 ευρώ

10GB/30 ημέρες/25 ευρώ

40GB/365 ημέρες/80 ευρώ

Ταχύτητες

Έως 150Mbps

Κόστος εξοπλισμού

149 ευρώ

99 ευρώ

Δωρεάν όγκος δεδομένων

50GB
(12 μήνες)

50GB
(6 μήνες)

Συνδεδεμένες συσκευές

Έως 32

Έως 16

Αντίστοιχη με το Cosmote 4G Wi-Fi Router είναι και η λύση της Wind, SimpleFi, η οποία λειτουργεί με Wi-Fi router που συνδέεται στο ηλεκτρικό ρεύμα και παρέχει πρόσβαση στο Internet και μέσω καλωδίου.


 

Wind SIMPLEFi

Wind SIMPLEFi 2

Κόστος

100 ευρώ/έτος

(50GB χρήσης)

20 ευρώ/μήνα (30GB χρήσης) +35 ευρώ κόστος εξοπλισμού

Πρόσθετα πακέτα

2GB/5 ευρώ

5GB/10 ευρώ

20GB/20 ευρώ

1GB/2 ευρώ

 

Η επιλογή του δορυφορικού Internet

Για τις απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε σταθερά δίκτυα, υπάρχει και η επιλογή του δορυφορικού Internet. Μια επιλογή ακριβή, σε σχέση με τα πακέτα πρόσβασης από σταθερά δίκτυα, η οποία λειτουργεί επιπλέον με το μοντέλου του δωρεάν όγκου δεδομένων. Ειδικότερα, η Cosmote προσφέρει τρία πακέτα δορυφορικού Internet, με ταχύτητες από 15Mbps έως 22Mbps, που ενσωματώνουν όγκο δεδομένων από 10GB έως 150GB κάθε μήνα. Η πρόσβαση στο Internet δεν σταματάει μετά την κατανάλωση του μηνιαίου όγκου δεδομένων, όμως η ταχύτητα περιορίζεται δραστικά στα  256 Kbps. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η νυχτερινή κατανάλωση (01:00-06:00) δεν προσμετράται στο μέγιστο μηνιαίο όριο. Περισσότερες πληροφορίες για τα δορυφορικά πακέτα της Cosmote μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αντίστοιχης λογικής είναι και το πακέτο που προσφέρει η Nova, με ταχύτητα πρόσβασης στο Internet έως 20Mbps. To πακέτο της Nova περιλαμβάνει όγκο δεδομένων 20GB το μήνα, όπως επίσης και απεριόριστη νυχτερινή χρήση (23:00-07:00) που δεν προσμετράται στο μηνιαίο όριο. Όπως και στην περίπτωση των πακέτων της Cosmote έτσι και εδώ η πρόσβαση στο Internet δεν σταματάει μετά την κατανάλωση του μηνιαίου ορίου, όμως πέφτει η ταχύτητα στα 256 Kbps. Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πακέτο μπορείτε να βρείτε εδώ.