Samsung Galaxy S23 Ultra review

Samsung Galaxy S23 Ultra review

Σημείο αναφοράς

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 13.03.2023

Στον… γαλαξία των smartphones της Samsung το Galaxy S23 Ultra είναι για το 2023 το πιο φωτεινό αστέρι. Η ποιότητα κατασκευής, η εντυπωσιακή (για ακόμα μια φορά) οθόνη, οι προηγμένες φωτογραφικές δυνατότητες, ο υπερπλούσιος εξοπλισμός και βέβαια η γραφίδα S-Pen, καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί δημιουργούν μια ξεχωριστή συσκευή που δικαιολογημένα έχει στρέψει όλα τα φώτα του ενδιαφέροντος πάνω της.

Με το Galaxy S23 Ultra η Samsung καταφέρνει για μια ακόμα φορά να δημιουργήσει ένα smartphone που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την τρέχουσα χρονιά. Η κορεατική εταιρεία καταφέρνει για μια ακόμα φορά να χτίσει πάνω στην παράδοση της σειράς Galaxy S και να προσφέρει μια συσκευή υψηλών αξιώσεων και προδιαγραφών.

 

Αισθητά βελτιωμένο

Σε σχέση με το κορυφαίο μοντέλο της προηγούμενης γενιάς (Galaxy S22 Ultra) η Samsung προσφέρει στην αγορά μια συσκευή αισθητά βελτιωμένη. Οι αναβαθμίσεις καλύπτουν σχεδόν όλα τα επιμέρους σημεία και τα κριτήρια αγοράς πάνω στα οποία ο χρήστης βασίζεται για την επιλογή του και συνολικά όλες αυτές οι βελτιώσεις δημιουργούν ένα smartphone ανώτερο της προηγούμενης γενιάς.

Φέτος η κορεατική εταιρεία καταφέρνει να διαγράψει και τις όποιες ενστάσεις για τη χρήση διαφορετικού επεξεργαστή από τη μία γεωγραφική περιοχή στην άλλη, αφού το Samsung Galaxy S22 Ultra (αλλά και όλα τα μοντέλα της σειράς) έρχεται σε όλες τις αγορές με την κορυφαία επιλογή, τον Snapdragon 8 Gen 2, ο οποίος υπόσχεται υψηλού επιπέδου εμπειρία. Εξίσου θετική αποδεικνύεται και η εμπειρία με την αυτονομία της συσκευής. Παρά το γεγονός ότι η ονομαστική χωρητικότητα της μπαταρίας παρέμεινε ίδια (5000mAh και στο S22 Ultra), διαπιστώσαμε ότι σε καθημερινό επίπεδο το Galaxy S23 Ultra μπορεί να σου προσφέρει αρκετές περισσότερες ώρες μακριά από το φορτιστή. Η μεγαλύτερη αυτονομία μοιάζει να συνδέεται με τη βελτιωμένη επεξεργαστική ισχύ και την custom ενσωμάτωση του Snapdragon 8 Gen 2 πάνω στις ανάγκες του τηλεφώνου, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι ενεργειακοί πόροι.

 

Καθηλωτική οθόνη 6,8 ιντσών

Η σειρά Galaxy S ανέκαθεν ξεχώριζε για την ποιότητα κατασκευής της, με την Ultra έκδοση να αποτελεί την κορυφαία έκφανσή της. Χωρίς υπερβολή, το Samsung Galaxy S23 Ultra ξεχειλίζει από ποιότητα και ο premium χαρακτήρας του στο σύνολο της εξωτερικής του επιφάνειας. Η αίσθηση στο χέρι είναι απίστευτα όμορφη, πείθοντας τον χρήστη ότι κρατάει μια ξεχωριστή συσκευή που θα τον συντροφεύει για τους πολλούς, επόμενους μήνες. Το Armor Aluminum πλαίσιο της συσκευής και το γυαλί Gorilla Glass Victus 2 πείθουν και τον πλέον δύσπιστο για την προσοχή που έχει δώσει η κορεατική εταιρεία στα υψηλά standard ποιότητας. Μαζί και ο δείκτης ανθεκτικότητας, με το Galaxy S23 Ultra να υποστηρίζει το υψηλότερο standard IP68.

Με την παράδοση και την τεχνογνωσία που έχει η Samsung στις τεχνολογίες απεικόνισης μάλλον δεν τίθεται ποτέ ερώτημα για την ποιότητα της οθόνης των smartphones της. Πόσο μάλλον για τα κορυφαία μοντέλα της.

Το Samsung Galaxy S23 Ultra δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφισβήτηση. Σε επίπεδο αριθμών και χαρακτηριστικών, αλλά και στην πράξη η οθόνη του είναι μάλλον το σημείο αναφοράς για όλη την αγορά. Μεγέθους 6,8 ιντσών, ανάλυσης 3088 x 1440 pixels, μέγιστης φωτεινότητας 1750 nits, ρυθμός ανανέωσης έως 120Hz, η Dynamic AMOLED 2X οθόνη του Galaxy S23 Ultra προσφέρει καθηλωτική εμπειρία, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που παρακολουθεί ο χρήστης. Λεπτομέρεια και ζωντάνια χρωμάτων στο υψηλότερο επίπεδο, το ίδιο και το δυναμικό εύρος, με τη θέαση περιεχομένου, video και φωτογραφιών, να είναι πραγματικά απολαυστική. Όποιος συνηθίζει να καταναλώνει video περιεχόμενο από το smartphone του είμαστε βέβαιοι ότι θα απολαύσει κάθε τέτοια στιγμή με το Galaxy S23 Ultra. Μέρα ή νύχτα, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

 

Ένα πλήρες φωτογραφικό εργαλείο

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την έμφαση που έχει δώσει η Samsung στις φωτογραφικές δυνατότητες της συσκευής. Τόσο η παράδοση της σειράς Galaxy S όσο και η εμφάνιση της συσκευής με την επιβλητική διάταξη των καμερών στην πίσω πλευρά υποδεικνύουν ότι ένας ερασιτέχνης φωτογράφος θα πάρει από το Galaxy S23 Ultra ένα πλήρες πακέτο επιλογών για στατικές λήψεις και video.

Το Samsung Galaxy S23 Ultra έρχεται με πέντε συνολικά κάμερες, οι τέσσερις εκ των οποίων φιλοξενούνται στην πίσω πλευρά της συσκευής, προσφέροντας επιλογές για κάθε ανάγκη και φωτογραφικό σενάριο. Προφανώς, η κύρια ευρυγώνια κάμερα με τον ολοκαίνουριο αισθητήρα των 200ΜΡ είναι αυτή που κεντρίζει άμεσα το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι μόνη της. Συνοδεύεται από έναν υπερευρυγώνιο φακό 12ΜΡ και δύο telephoto φακούς οπτικού zoom 3x και 10x αντίστοιχα, ανάλυσης 10ΜΡ. Για όσους θέλουν να… βλέπουν ακόμα πιο μακριά η συσκευή υποστηρίζει ψηφιακό zoom έως 100x.

Συγκρίνοντάς το με την προηγούμενη γενιά (το Galaxy S22 Ultra) συναντάμε μια τρομακτική αύξηση της ανάλυσης στην κύρια ευρυγώνια (από τα 108ΜΡ στα 200ΜΡ), χάρη στον καινούριο αισθητήρα, με τις άλλες κάμερες να παραμένουν ίδιες σε επίπεδο αριθμών. Βεβαίως και εδώ by default η κάμερα είναι ρυθμισμένη να προσφέρει φωτογραφίες χαμηλότερης ανάλυσης (pixel binning - η τεχνική συνδυασμού πολλαπλών γειτονικών pixels για τη δημιουργία ενός super pixel), όμως μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες ακόμα και στη μέγιστη ανάλυση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι ο όγκος του αρχείου ανεβαίνει ακόμα και σε επίπεδα πάνω από 40ΜΒ, οπότε είναι θέμα πόσο γρήγορα θέλετε να γεμίσετε την αποθηκευτικό χώρο αν χρησιμοποιείτε συχνά τη συγκεκριμένη επιλογή.  

Σε επίπεδο ποιότητας, το Galaxy S23 Ultra χαρίζει πολύ ωραίες φωτογραφίες, ζωντανά χρώματα και λεπτομέρεια και βέβαια τη δυνατότητα επιλογής τεσσάρων διαφορετικών φακών/επιλογών που καλούνται να εξυπηρετήσουν διαφορετικά σενάρια λήψεων.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση

Από τον υπερευρυγώνιο στον telephoto 3x. H ποιότητα διατηρείται πολύ καλή και στις τρεις λήψεις.

Το Galaxy S23 Ultra έρχεται με βελτιωμένη λειτουργία νυχτερινής λήψης, η οποία έχει μια τάση να υπερφωτίζει το καρέ. Η δεύτερη φωτογραφία έχει γίνει με off το night mode και βλέπουμε ότι διατηρεί σε πιο φυσιολογικό επίπεδο τις φωτιστικές συνθήκες.Η χρήση της λειτουργίας night mode θέλει να πειραματιστείτε έτσι ώστε να μάθετε πότε και που αξίζει να τη χρησιμοποιείτε.

Εκτός του hardware η Samsung αναβάθμισε σημαντικά και το software. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της εφαρμογής Expert RAW που φέρνει μια πλειάδα επιπλέον χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων διαχείρισης των φωτογραφιών. Το Expert RAW απευθύνεται σε πιο έμπειρους φωτογράφους, με τα ασυμπίεστα RAW αρχεία να προσφέρουν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, περισσότερες λεπτομέρειες σε φωτεινές και σκοτεινές περιοχές μιας φωτογραφίας και βέβαια περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας μέσα από το Adobe Lightroom.

Έκανε τη νύχτα, μέρα. Η πρώτη φωτογραφία έχει γίνει μέσω του Expert RAW με αυτόματες ρυθμίσεις και είχε ως αποτέλεσμα τον υπερφωτισμό της εικόνας μας. Στη δεύτερη λήψη το μόνο που αλλάξαμε ήταν το ISO, το κατεβάσαμε από τα 3200 στα 400 με αποτέλεσμα να μας φέρει πιο φυσικό αποτέλεσμα.Και οι δύο λήψεις έγιναν με τρίποδο γιατί ο χρόνος έκθεσης ήταν μισό δευτερόλεπτο.

Βελτιωμένη είναι και η λειτουργία νυχτερινής λήψης, ενώ μέσω της εφαρμογής Expert RAW η Samsung υπόσχεται και δυνατότητες αστροφωτογράφισης, σε όσους αρέσει να φωτογραφίζουν το νυχτερινό ουρανό. Προφανώς για αυτές τις λήψεις θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε από τα φώτα της πόλης και να αναζητήσετε σημεία χωρίς φωτορύπανση. Η εφαρμογή αστροφωτογράφησης προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης της έκθεσης σε έως και 4 λεπτά, όπως επίσης και έναν οδηγό που σας δείχνει σε ποια άστρα/πλανήτες είναι στραμμένη η κάμερα.

Για τους φίλους του video το Samsung Galaxy S23 Ultra υποστηρίζει όλες τις αναλύσεις μέχρι τα 8Κ στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, ικανοποιώντας όλα τα γούστα και ανάγκες, με την ποιότητα των χρωμάτων να κυμαίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

 

Κορυφαία απόδοση

Αυτό που είναι εντυπωσιακό με το Galaxy S23 Ultra είναι ότι μπορεί να διαχειριστεί με ευκολία ακόμα και τις εφαρμογές υψηλότερων απαιτήσεων. Ακόμα και με τα RAW αρχεία ή τις φωτογραφίες ανάλυσης 200ΜΡ ή με τα μεγάλα video στην 8Κ ανάλυση η εμπειρία του χρήστη δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο. Ακόμα και η θερμοκρασία της συσκευής δεν παρουσίαζε αισθητές μεταβολές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα παιχνίδια, ενώ βέβαια η υπόλοιπη καθημερινότητα του χρήστη δεν μοιάζει να καταβάλλει καθόλου το Galaxy S23 Ultra.

Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των ισχυρών επεξεργαστικών πόρων που κρύβει στο εσωτερικό του το Galaxy S23 Ultra. Μιλήσαμε νωρίτερα για το κέρδος στην μπαταρία από τον customed στις απαιτήσεις του Galaxy, Snapdragon 8 Gen 2, ο οποίος συνοδεύεται -τουλάχιστον στο μοντέλο που είχαμε στη διάθεση- μας και με 12GB μνήμης RAM. Αυτός ο συνδυασμός είναι ικανός να φέρει σε πέρας κάθε απαίτηση του χρήστη.

Αναβάθμιση έχουμε και στον αποθηκευτικό χώρο, αφού η έκδοση με τα 128GB παύει να υφίσταται στο κορυφαίο μοντέλο της σειράς. Οι επιλογές ξεκινούν από τα 256GB (όσα ήταν και στο μοντέλο που είχαμε στην κατοχή μας) και φθάνουν και μέχρι το 1ΤΒ.

Στο Galaxy S23 Ultra δεν λείπει κάτι που θα ήθελε (αλλά δεν θα έβρισκε) ένας χρήστης υψηλών απαιτήσεων. Η συσκευή είναι πλήρης, προσφέρει όλα τα εργαλεία, τις τεχνολογίες και το software που μπορεί να έχει κάποιος ανάγκη. Το Samsung DeX εξακολουθεί να δουλεύει καλά όταν το χρειάζεστε, το One UI 5.1 software της Samsung προσφέρει πολλές χρήσιμες δυνατότητες παραμετροποίησης. Από την άλλη πλευρά, τα διπλά ηχεία έρχονται να συμπληρώσουν την άψογη εικόνα με ένα πλούσιο και βαθύ ήχο στα video που θα παρακολουθήσετε.

Και βεβαίως, το Samsung Galaxy S23 Ultra έρχεται με ενσωματωμένο το S-Pen. Για μια ακόμα φορά έχουν εμπλουτιστεί οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η γραφίδα στο χρήστη, αναβαθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τη συσκευή,

 

Το συμπέρασμά μας

Το Samsung Galaxy S23 Ultra δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ότι αποτελεί την κορυφαία επιλογή της Samsung και ίσως και ολόκληρης της Android αγοράς, αν και βέβαια δεν έχουμε δει ακόμα συσκευές που παρουσιάστηκαν στο Mobile World Congress.

Με την απόκτησή του ο καταναλωτής παίρνει μια συσκευή που αποτελεί υπόδειγμα ποιότητας, πληρότητας στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Μια συσκευή από το πιο υψηλό ράφι, με αντίστοιχα υψηλό κόστος αγοράς. Για αυτό και το Galaxy S23 Ultra δεν είναι για όλους. Μετρήστε τις ανάγκες σας για να δείτε αν πραγματικά αξίζει τον κόπο να δαπανήσετε τα σχεδόν 1450 ευρώ, από τα οποία ξεκινάει το κόστος απόκτησης της ναυαρχίδας της Samsung.