Oppo Find X5 Pro review

Oppo Find X5 Pro review

Μια κορυφαία πρόταση από κάθε άποψη.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 25.07.2022

Με μια ξεχωριστή συσκευή συνδυάζεται το ντεμπούτο της Oppo στην ελληνική αγορά. Το Oppo Find X5 Pro αποτελεί την κορυφαία πρόταση της νεοεισερχόμενης εταιρείας, ένα smartphone που στα χαρτιά διαθέτει μια εντυπωσιακή πληρότητα στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τελευταίας γενιάς επεξεργαστής, κορυφαίες φωτογραφικές δυνατότητες σε συνεργασία με την Hasselblad με ξεχωριστό επεξεργαστή εικόνας, μεγάλη οθόνη υψηλής ευκρίνειας και μεγάλη μπαταρία με ταχεία φόρτιση 80W αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της συσκευής που θα εκτιμήσουν οι πιο απαιτητικοί χρήστες εκεί έξω.

Στην πρώτη της επαφή με το ελληνικό κοινό το Oppo Find X5 Pro είναι μια τρανή απόδειξη για αυτά που η κινεζική εταιρεία είναι ικανή να προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή. Ακόμα και αν αυτή η επίδειξη κορυφαίων τεχνολογιών και δυνατοτήτων δεν αντικατοπτριστεί άμεσα σε πωλήσεις, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει το brand, τη φήμη της εταιρείας σε βάθος χρόνου. Και αυτό ίσως να είναι πιο σημαντικό.

 

Premium υλικά για ένα premium smartphone

Ασφαλέστερα συμπεράσματα για αυτά που φέρνει στο τραπέζι το Oppo Find X5 Pro βγάλαμε τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της πρώτης μας επαφής με τη ναυαρχίδα της κινεζικής εταιρείας. Συμπεράσματα που συγκλίνουν σε ένα μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες που άφηναν και τα specs, που έτσι κι αλλιώς είχαμε υπόψη.

Η λευκή έκδοση του Oppo Find X5 Pro μοιάζει ιδανική και μάλλον πιο ταιριαστή με το συνολικό σχεδιασμό της συσκευής. Ξεφεύγοντας από το πιο βιομηχανικό design που «επέβαλλε» η Apple το τελευταίο διάστημα και τις σχεδιαστικές προσεγγίσεις που συναντάμε σε άλλες εταιρείες, το Oppo Find X5 Pro αποτελεί ίσως τη μοναδική ναυαρχίδα που επιστρέφει στο aesthetic design, με τις λείες καμπύλες γραμμές να δημιουργούν ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Γυαλί μπροστά, κεραμικό υλικό πίσω και ενδιάμεσά τους ένα πλαίσιο από αλουμίνιο, αποτελεί την τριάδα των κορυφαίων υλικών κατασκευής που έχει χρησιμοποιήσει η Oppo για το Find X5 Pro.  

Σίγουρα η πλάτη είναι εκείνη που κερδίζει τα περισσότερα κολακευτικά σχόλια. Το κεραμικό υλικό, πέρα από τη λεία υφή του, αφήνει μια αίσθηση πολυτέλειας και τονίζει τον premium χαρακτήρα της συσκευής. Σύμφωνα με την Oppo, «για να δημιουργηθεί το κορυφαίο φινίρισμα της συσκευής, το σώμα γυαλίζεται με 14 διαδικασίες για 4,5 ώρες, ώστε να αποτυπωθεί η στιλπνότητα του βότσαλου». Μια διαδικασία φινιρίσματος που δείχνει την έμφαση στη λεπτομέρεια που έδωσε η κινεζική εταιρεία για την κατασκευή του Find X5 Pro.   

Αν κάτι χαλάει αυτό το φουτουριστικό design της συσκευής, αυτό είναι μάλλον οι μεγάλες αναγραφές των brands “Hasselblad” και “Mari Silicon”. Κατανοητό η Oppo να θέλει να τονίσει τις συνεργασίες της ή τον ξεχωριστό επεξεργαστή εικόνας, ωστόσο μοιάζει να είναι too much και κόβει πόντους από το κατά τα άλλα πολύ καθαρό σχεδιασμό του τηλεφώνου.

Εκτός από premium, ολόκληρο το σώμα του Oppo Find X5 Pro είναι και ανθεκτικό. Επιπέδου ΙΡ68, το κορυφαίο smartphone της Oppo εξασφαλίζει αντοχή σε σκόνη και γλυκό νερό έως και 1,5 μέτρο για μισή ώρα.  

 

Μεγαλοπρεπής οθόνη

Η οθόνη του Oppo Find X5 Pro καταλαμβάνει το 93% της μπροστινής επιφάνειας, μια αναλογία που δείχνει ότι η Oppo εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Μεγέθους 6,7 ιντσών, ανάλυσης QHD+ (ή αλλιώς 3216 × 1440 pixels) η AMOLED οθόνη του Find X5 Pro αφήνει μια κορυφαία αίσθηση, με τα ζωντανά χρώματα που προσφέρει, αλλά και τη φωτεινότητά της. Η τελευταία φθάνει έως και τα 1.300 nits, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης έως τα 120Hz. Επιδόσεις ενδεικτικές της εμπειρίας που προσφέρει η οθόνη σε οποιοδήποτε σενάριο χρήσης. Με έντονη ηλιοφάνεια παραμένει παραπάνω από λειτουργική, τα video και οι ταινίες αναπαράγονται ιδανικά, ενώ και όσοι απολαμβάνουν παιχνίδια στο κινητό τους θα μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι.

«Εργοστασιακά» η οθόνη έχει ρυθμιστεί σε FHD+ ανάλυση, που σε επίπεδο χρήσης μάλλον δεν κάνει διαφορά στο μάτι του κατόχου. Επιπλέον, είναι μια απαραίτητη επιλογή που εξοικονομεί μπαταρία.  

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η οθόνη προστατεύεται και από γυαλί Corning Gorilla Glass Victus, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ανθεκτικότητα από γρατζουνιές και πιθανά ατυχήματα.

 

Πλούσια φωτογραφική εμπειρία

Αν για κάτι «φωνάζει» η συσκευή είναι ο φωτογραφικός της χαρακτήρας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν και οι αναγραφές που αναφέραμε προηγουμένως, σε μια λογική καλέσματος του κοινού που δίνει έμφαση σε αυτό τον τομέα. Στο Find X5 Pro κάνει το ντεμπούτο του ο επεξεργαστής εικόνας Mari Silicon της ίδιας της Oppo, φέροντας πιο ισχυρά ΑΙ εργαλεία επεξεργασίας των φωτογραφιών. Στην πράξη, το συγκεκριμένο chip βελτιώνει τη μείωση ψηφιακού θορύβου και την ποιότητα των εικόνων σε χαμηλό φωτισμό. Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία με τη Hasselblad έρχεται από την OnePlus, με την οποία η Oppo πλέον «συστεγάζεται».

Το φωτογραφικό οπλοστάσιο του Oppo Find X5 Pro περιλαμβάνει μια συστοιχία τριών καμερών στην πλάτη και μια ακόμη εμπρόσθια. Ένας ευρυγώνιος και ένας υπερευρυγώνιος φακός, ανάλυσης και οι δύο 50MP και ένας telephoto (13MP) αποτελούν το οπλοστάσιο της πίσω πλευράς, ενώ μπροστά συναντάμε μια κάμερα ανάλυσης 32ΜΡ.

Στην πράξη και με καλό φωτισμό οι πίσω κάμερες αποδίδουν μάλλον θαυμάσια. Ιδιαίτερα η ευρυγώνια και η υπερευρυγώνια, λόγω και των μεγάλων αισθητήρων προσφέρουν εκτός από ωραία έκθεση και ισορροπία λευκού και μεγάλη λεπτομέρεια. Εξίσου ικανοποιημένο θα σε αφήσει και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με το chip Mari Silicon να δείχνει τα δόντια του, ραφινάροντας τα χρώματα και άλλες λεπτομέρειες της λήψης. Η λειτουργία νυχτερινής λήψης ενεργοποιείται και στους τρεις φακούς (ακόμα και στον telephoto, που σπανίως το βλέπουμε στον ανταγωνισμό). Μάλιστα, η διαδικασία λήψης πηγαίνει αυτόματα σε μακρά έκθεση σε χαμηλές φωτιστικά συνθήκες.

Μια ένσταση μόνο είχαμε ως προς τις φωτογραφικές επιδόσεις: ο υπερκορεσμός των χρωμάτων σε αρκετές περιπτώσεις, που λογικά στο εκπαιδευμένο μάτι θα είναι εμφανής. Κατά τα άλλα, το Find X5 Pro μάλλον δικαιολογεί την πρόθεση της Oppo να τοποθετηθεί με μια πρόταση για τους ενθουσιώδεις ερασιτέχνες φωτογράφους.

Οι θετικές εντυπώσεις αφορούν και την ποιότητα των video. Το κορυφαίο Oppo δίνει ζωντανά χρώματα και λεπτομέρειες, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Παραδόξως, με την επιλογή του video η αυτόματη επιλογή είναι ο υπερευρυγώνιος φακός, ενώ δεν παρέχεται η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των φακών κατά τη διάρκεια της λήψης ενός video, μια δυνατότητα που συναντάμε σε άλλες κορυφαίες συσκευές.

Ακολουθούν μερικά δείγματα φωτογραφιών (πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγέθυνση)

    

Powerhouse

Η Oppo φρόντισε να εξοπλίσει τη ναυαρχίδα της με κορυφαίο hardware για κάθε τύπο χρήστη. Η ύπαρξη του επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 1 και των 12GB RAM θα ικανοποιήσουν κάθε heavy users εκεί έξω, ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου μάλλον είναι υπεραρκετά για την πλειονότητα των χρηστών. Είναι περιττό να πούμε ότι τα παραπάνω specs είναι ικανά να προσφέρουν μια ομαλή εμπειρία σε όλο το εύρος χρήσης της συσκευής. Μάλιστα, η Oppo σημειώνει ότι έχει εξοπλίσει τη συσκευή και με ένα νέο σύστημα ψύξης, «που βοηθά το τηλέφωνο παραμένει δροσερό ακόμη και κατά τη διάρκεια εντατικών εργασιών». Στις μέρες που είχαμε στα χέρια μας το Find X5 Pro, δε το νιώσαμε να ανεβάσει θερμοκρασία σε… δυσάρεστα επίπεδα.  

Εξίσου ικανοποιημένος θα αισθανθείς και με τη χωρητικότητα των 5000mAh της μπαταρίας του και της αυτονομίας που προσφέρουν. Για χρήσης μιας τυπικής ημέρας, η αυτονομία ξεπερνάει κατά πολύ τις 24 ώρες. Επιπρόσθετα, η συσκευή υποστηρίζει ταχεία ενσύρματη φόρτιση 80W (πλήρης φόρτιση σε λιγότερο από 50 λεπτά), αλλά και αντίστροφη φόρτιση στα 50W.

 

Συμπέρασμα

Το Oppo Find X5 Pro είναι ένα κορυφαίο (σε όλα) smartphone. Κορυφαίος εξοπλισμός, ωραίο design, επιδόσεις συνδυάζονται σε μια συσκευή που κάθε heavy user θα ήθελε να έχει στην κατοχή του. Ωστόσο, το πιο δύσκολο στοίχημα για την Oppo είναι να πείσει ένα κοινό, που για ακριβά smartphones συνήθως κατευθύνεται σε δύο συγκεκριμένα brands, ότι μπορεί να μπει ανάμεσά τους. Μπορεί να μην το καταφέρει τόσο σύντομα (η εταιρεία μετράει μόλις λίγες μέρες παρουσίας στην ελληνική αγορά) αλλά σίγουρα το Oppo Find X5 Pro είναι ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής για το τι μπορεί να προσφέρει και τι μπορεί να πάρει ο απαιτητικός καταναλωτής επιλέγοντάς την.