vivo Y01 review

vivo Y01 review

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 01.07.2022

Μπορεί ένα smartphone να είναι προσιτό και να προσφέρει το μέγιστο βαθμό ικανοποίησης στον καταναλωτή; Η vivo επιχειρεί να δώσει απάντηση στο γρίφο με τη δική της πρόταση για την entry level κατηγορία με το vivo Y01. Μια πρόταση με περιορισμένη τιμή πώλησης και τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς για τον υποψήφιο αγοραστή. Το καταφέρνει; Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση μετά από την εμπειρία που είχαμε μαζί του τις προηγούμενες ημέρες.

 

Κριτήριο πρώτο: τιμή

Το κόστος απόκτησης αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια αγοράς για τον καταναλωτή. Ακόμα και στα smartphones που θα τα βρούμε σε ανώτερα στρώματα της αγοράς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μια έκπτωση στην τιμή τους (μικρή ή μεγάλη) μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στις πωλήσεις τους.

Το vivo Y01 διατίθεται στην αγορά με τιμή σχεδόν 140 ευρώ, κόστος αρκετά ανταγωνιστικό, που μάλλον το φέρνει κοντά στις ανάγκες τόσο του νεανικού κοινού που δεν μπορεί να δαπανήσει ένα μεγάλο budget για μια συσκευή όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες, που θέλουν μια πρόταση για βασικές ανάγκες. Οι πρώτοι, ίσως πιο απαιτητικοί, θα ικανοποιηθούν από λειτουργίες στον τομέα της ψυχαγωγίας, αλλά και την αυτονομία. Οι δεύτεροι γιατί θα έχουν στα χέρια τους μια συσκευή που θα τους διευκολύνει σε καθημερινές ενέργειες, όπως η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα κ.α.

 

Μίνιμαλ και μοντέρνο design

Όσον αφορά το design, βλέπουμε ότι κυριαρχεί το μίνιμαλ στοιχείο όπως στο Y76 και το Y33s και ταιριάζει απόλυτα σε όσους αγαπούν την απλότητα. Είναι ένα αρκετά ελαφρύ και λεπτό smartphone με πάχος 8,28 χιλιοστών, βάρος μόλις 178 γραμμάρια, αλλά και καμπύλες γωνίες. Η μπλε απόχρωση που είχαμε στα χέρια μας προσδίδει μια εναλλακτική νότα και σίγουρα απευθύνεται στους πιο τολμηρούς χρωματικά, που θέλουν κάτι διαφορετικό από το mainstream μαύρο στις συσκευές. Η πλάτη της συσκευής είναι ματ, με τη διάταξη της κύριας κάμερας να ξεχωρίζει στην επιφάνειά της.

Επιστρέφοντας στην μπροστινή όψη του Y01, αυτή κυριαρχείται από την οθόνη οθόνη Halo FullView ανάλυσης HD+(1600×720 pixels). Το μέγεθός της σίγουρα εντυπωσιάζει, αφού οι 6,51 ίντσες στέκονται πολύ παραπάνω από τις απαιτήσεις που έχει ο καταναλωτής αυτής της κατηγορίας. Τεχνολογίας IPS, η οθόνη προσφέρει όμορφα χρώματα και υψηλή ευκρίνεια στη διάρκεια της ημέρας. Η περιήγηση είναι άνετη, χωρίς όμως να περιμένετε το ρυθμό ανανέωσης που μπορούν να προσφέρουν αρκετά ακριβότερα κινητά. Όπως και στο Y33s, η οθόνη του Y01 έρχεται με «Λειτουργία Προστασίας Ματιών», φιλτράροντας το μπλε φως ώστε να μην νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα, ακόμη και μετά από μεγάλο χρόνο χρήσης.

 

Ικανοποιητικές λήψεις με ζωντανά χρώματα

Οι συμβιβασμοί της κατηγορίας είναι μάλλον πιο ορατοί στον τομέα της κάμερας. Το vivo Y01 έρχεται αποκλειστικά με μια κύρια κάμερα, ανάλυσης 13ΜΡ, μη προσφέροντας το εύρος των επιλογών που συναντάμε αν επιλέξουμε μια ακριβότερη πρόταση. Με πλούσιο φως το αποτέλεσμα είναι σχετικά καλό, ωστόσο -όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό- οι φωτογραφίες χάνουν σε λεπτομέρεια, ιδιαίτερα όταν έχετε ένα πλούσιο σε θέματα κάδρο. Εξίσου αναμενόμενη είναι η αδυναμία της κάμερας και με λίγο φως, καθώς απουσιάζει και η λειτουργία night mode, ενώ το LED φλας δεν μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερη βελτίωση, ιδιαίτερα σε θέματα που βρίσκονται σε απόσταση τριών ή και περισσότερων μέτρων. Η vivo μοιάζει να έχει επενδύσει περισσότερο σε φωτογράφιση πορτραίτου ή παρέας, εξοπλίζοντας το Υ01 με λειτουργίες beauty που βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη, η εμπρόσθια κάμερα στα 5MP θα σας αφήσει αρκετά ευχαριστημένους, αφού μπορείτε να τραβήξετε καθαρές selfie σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, ενώ τα φίλτρα συμπληρώνουν και ενισχύουν το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, τη νύχτα η οθόνη φωτίζεται αυτόματα βελτιώνοντας σε ένα βαθμό τη φωτογραφία, ακόμη και αν βρίσκεστε σε σημείο με ελάχιστο φωτισμό.

 

Καινοτόμες λειτουργίες που ξεχωρίζουν

Όσον αφορά το περιβάλλον χρήσης, το Y01 περιλαμβάνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά, μοναδικά θα έλεγε κανείς για την κατηγορία στην οποία ανήκει αλλά και τη χαμηλή τιμή του. Αρχικά, μέσω της λειτουργίας Easy Share μπορείτε να στέλνετε αλλά και να λαμβάνετε πολύ γρήγορα αρχεία με κάποιο άλλο κινητό τηλέφωνο, μέσα από ένα απλό σκανάρισμα του QR code που εμφανίζεται.

Ακόμη, η λειτουργία «κλωνοποίηση τηλεφώνου» σας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρετε αρχεία από την παλιά σας συσκευή, ώστε να μην χάνετε τίποτα στη διαδικασία της αλλαγής. Επίσης, η λειτουργία iManager «βάζει σε τάξη» το smartphone μέσω της εκκαθάρισης από άχρηστα αρχεία και παράλληλο έλεγχο για ιούς που μπορούν να βλάψουν τη συσκευή.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια οικονομική συσκευή, σε επίπεδο ενέργειας σημειώνει αρκετά υψηλές επιδόσεις που βρίσκονται αρκετά κοντά σε αυτές του Y76 και Υ33s. Αν είστε συνεχώς στο δρόμο λόγω δουλειάς και γενικά δεν έχετε χρόνο για φόρτιση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.  Tο εν λόγω smartphone λόγω των 5.000mAh χωρητικότητας μπαταρίας που έχει, λειτουργεί μέχρι και δύο μέρες με μια φόρτιση. Αν ενεργοποιήσετε μάλιστα και την λειτουργία Battery Saver, η συσκευή ελέγχει αυτομάτως την ενέργεια που καταναλώνουν οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνά, για ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας.

Συμπερασματικά, το vivo Y01 έρχεται με τους αναμενόμενους συμβιβασμούς της κατηγορίας, αλλά και μερικές λειτουργίες έκπληξη που βελτιώνουν την καθημερινή εμπειρία. Αν λοιπόν αναζητάτε κάτι οικονομικό, το vivo Y01 είναι μια καλή επιλογή.