iPhone SE (2020) review

Γλυκόπικρη εμπειρία.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 27.05.2020

Τέσσερα χρόνια μετά από την πρώτη προσπάθεια της Apple να προσφέρει στην αγορά ένα προσιτό iPhone η αμερικανική εταιρεία επιστρέφει με τη δεύτερη γενιά αυτής της πρώτης κίνησής της. Το όνομα και το κόστος είναι τα μόνα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δύο αυτές κινήσεις, αφού σε μια εποχή πολύ διαφορετική από το 2016 το νέο iPhone SE κάνει εντελώς διαφορετικούς συμβιβασμούς προκειμένου να πιεστεί προς τα κάτω η τιμή του.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο iPhone SE δεν είχε την εμπορική επιτυχία που θα περίμενε η Apple. Μπορεί η δεύτερη κίνηση να αλλάξει την κατάληξη από ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα; Τα πρώτα σημάδια, τουλάχιστον από την Ελλάδα, δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Το iPhone SE στα χέρια μας

Αυτό το νέο, μικρό iPhone SE ήρθε πριν από λίγες ημέρες στα χέρια μας, από την Cosmote. Η αλήθεια είναι ότι με μια πρώτη ματιά ήταν ένα παράδοξο θέαμα. Σε μια εποχή που οι μεγάλες οθόνες έχουν κατακλύσει την αγορά και τους καταναλωτές ή εμάς τους δημοσιογράφους που είμαστε στην ευχάριστη θέση να δοκιμάζουμε πολλά από αυτά, το θέαμα ενός τηλεφώνου με οθόνη κάτω των 5 ιντσών παραξενεύει. Σε μια πρώτη επίσης ανάγνωση μοιάζει περιοριστικό, όταν έχει συνηθίσει να έχεις στην κατοχή σου (τα τουλάχιστον τρία τελευταία χρόνια) smartphones με οθόνη άνω των 6 ιντσών. Σε μια τραβηγμένη παρομοίωση είναι σαν να έχεις συνηθίσει να οδηγείς ένα μεγάλο sedan και ξαφνικά να μπαίνεις πίσω από το τιμόνι ενός mini. Θα προβληματιστείς αρχικά για το αν μπορείς να βολευτείς σε πιο μικρούς χώρους. Επιστέφοντας στο iPhone SE το ακριβές μέγεθος της οθόνης του φθάνει τις 4,7 ίντσες, με την ανάλυση της να αγγίζει τα 1334x750 pixels και τη φωτεινότητά της στα 625 nits.

Η αλήθεια ότι στο κράτημα το iPhone SE σου θυμίζει προηγούμενες εποχές, όπου το τηλέφωνό σου χώραγε άψογα στο κράτημα της παλάμης σου. Είναι πέρα για πέρα άνετο στο κράτημα και προφανώς είναι εφικτός όλος ο χειρισμός του με το ένα χέρι.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι τόσο μεγάλα περιθώρια περιμετρικά από την οθόνη είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε, από το Σεπτέμβριο του 2017 και το iPhone 8, όταν και η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε το τελευταίο της μοντέλο με το χαρακτηριστικό, επί σειρά ετών, home button. Η λογική λέει ότι λόγω κόστους η Apple δεν απευθύνεται έτσι κι αλλιώς σε όσους επέλεξαν τις μεταγενέστερες προτάσεις της (από το iPhone X και έπειτα), οπότε και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πισωγύρισμα της αμερικανικής εταιρείας.

Στο νέο iPhone SE ιδιαίτερα ευχάριστη εντύπωση κάνουν τα υλικά κατασκευής. Διαφορετικά από το πρώτο SE, που κυριαρχούσε το πλαστικό, στο νέο τα υλικά είναι σαφώς πιο προσεγμένα, με το χαρακτηριστικό αλουμινένιο πλαίσιο και την πιο πολυτελή πλάτη. Στοιχεία που σίγουρα βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα της πρότασης της Apple.

 

Κάμερα

Εκτός της μικρής οθόνης οι ορατοί συμβιβασμοί συμπληρώνονται και από τη μονή κύρια κάμερα. Όπως είχαμε καιρό να αντικρύσουμε μια οθόνη κάτω των 5 ιντσών, περίπου αντίστοιχο χρόνο είχαμε για να πιάσουμε στα χέρια μας μία συσκευή που προσφέρει μόνο μία κάμερα στο χρήστη. Ευρυγώνια, ανάλυσης 12ΜΡ, με διάφραγμα f1.8 η κάμερα του iPhone SE αποδίδει εξαιρετικά σε φωτεινές συνθήκες, με ωραία και ζωντανά χρώματα, ενώ παρά την απουσία αισθητήρα βάθους το αποτέλεσμα είναι εξίσου καλό και στα πορτρέτα. Από την άλλη πλευρά, η απουσία λειτουργίας νυχτερινής λήψης αφαιρεί πόντους από το iPhone SE αφού σε τέτοιες συνθήκες είναι αρκετά εμφανής ο ψηφιακός θόρυβος.

Στον τομέα του video το iPhone SE τα καταφέρνει εξίσου καλά, με τη συσκευή να μπορεί να προσφέρει αρχεία ανάλυσης 4Κ στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, επίδοση που είναι αποτέλεσμα του εξαιρετικού επεξεργαστή με τον οποίο εξοπλίζεται το μοντέλο της Apple. Για τους φίλους του video με budget κάτω των 500 ευρώ μάλλον το iPhone SE είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Επιδόσεις  

Όπως και στο πρώτο iPhone SE έτσι και στο μοντέλο του 2020 η Apple χρησιμοποιεί τον καλύτερο διαθέσιμο επεξεργαστή της. Το νέο μοντέλο διαθέτει το υπερσύγχρονο chip A13 Bionic, που χρησιμοποιούν και τα ακριβά iPhone 11, εξασφαλίζοντας σούπερ ισχύ και κατ’ επέκταση ταχύτητες. Προφανώς είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη αλλά είναι αμφίβολο αν στο κοινό που απευθύνεται η αμερικανική εταιρεία βαραίνει περισσότερο ως κριτήριο απόκτησης από μία μεγαλύτερη οθόνη ή μία δεύτερη κάμερα ή και τα δύο. Μία διαφορετική ποσόστωση σε χαρακτηριστικά ίσως να ήταν προτιμότερη και να έμοιαζε ως λογικότερη. Τουλάχιστον στο δικό μας μάτι.

Τον επεξεργαστή συνοδεύει μια μνήμη RAM στα 3GB, με την παραγόμενη ισχύ να είναι τέτοια που το iPhone SE μπορεί να τα βάλει με τις πιο απαιτητικές εφαρμογές και παιχνίδια. H εμπειρία σ’ αυτό το πεδίο είναι άψογη, όμως και πάλι η μικρή οθόνη έρχεται να μετριάσει τις εντυπώσεις. Αντίστοιχα (και αναμενόμενα) το λειτουργικό που χρησιμοποιεί το νέο μοντέλο είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του iOS.

Τα σκαμπανεβάσματα των εντυπώσεων συνεχίζονται και η μπαταρία είναι ένα ακόμα σημείο που το iPhone SE λειτουργεί περιοριστικά. Με μόλις 1821mAh χωρητικότητα η αυτονομία του νέου μοντέλου περιορίζεται σε περίπου μία ημέρα για ένα μέσο χρήστη, ενώ αν το παρακάνετε θα χρειαστεί μια ακόμα φόρτιση μέσα στο 24ώρο. Αντίστοιχα, ο φορτιστής είναι μόλις στα 5W, πολύ αργός για τα σημερινά δεδομένα, με μοναδικό θετικό στοιχείο σ’ αυτόν τον τομέα την υποστήριξη και της ασύρματης φόρτισης.

Όπως και τα υπόλοιπα τελευταία μοντέλα της Apple έτσι και το προσιτό της υποστηρίζει την υπηρεσία eSIM, που έφερε πρώτη στην Ελλάδα αποκλειστικά η Cosmote. Με την ψηφιακή κάρτα eSIM, που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τη σύνδεσή του, σκανάροντας απλά το QR code που θα προμηθευτεί σε οποιοδήποτε κατάστημα Cosmote ή Γερμανός.

 

Το ταμείο μας

Το iPhone SE (2020) δεν απευθύνεται σε κάποιον ήδη κάτοχο ενός iPhone, μεταγενέστερης έκδοσης από το iPhone 8 και έπειτα. Πιθανολογούμε ότι απευθύνεται περισσότερο είτε σε εκείνους που προχώρησαν πριν από 3-4 χρόνια στην απόκτηση του πρώτου iPhone SE ή σε κάποιους άλλους καινούριους χρήστες, που ενώ το όνομα της Apple ήταν πάντοτε ένα δέλεαρ δεν διέθεταν το απαραίτητο budget για την απόκτηση ενός smartphone της αμερικανικής εταιρείας.

Οι καταναλωτές αυτοί θα κερδίσουν από έναν επεξεργαστή που βάζει κάτω ακόμα και συσκευές πολύ υψηλότερου κόστους και από το video, αφού στα επίπεδα των 500 ευρώ, το iPhone SE προσφέρει την καλύτερη ποιότητα. Μπορούν όλοι αυτοί να κάνουν τα στραβά μάτια στη μικρή οθόνη; Κατά τη γνώμη μας δύσκολα. Όμως αρκετές φορές για τα προϊόντα της Apple το αποτέλεσμα στο ταμείο ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που υποδείκνυε η λογική.