Xiaomi Mi 10 Pro review

Έχει όλο το πακέτο που θέλεις.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 26.04.2020

Η πρόοδος της Xiaomi τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των smartphones είναι πραγματικά αλματώδης. Μέσα σε λίγα χρόνια η εταιρεία κατάφερε να βελτιώνει με γρήγορα βήματα τα προϊόντα της και κατ’ επέκταση την τοποθέτησή της συνολικά ως μάρκα στην αγορά. Ένα ακόμα προϊόν που αντανακλά αυτήν την πρόοδο είναι το Xiami Mi 10 Pro. Μία άκρως ανταγωνιστική πρόταση, με ωραίο design, επιβλητική οθόνη, επιδόσεις και εξαιρετική φωτογραφική εμπειρία. Το Xiaomi Mi 10 Pro θα λέγαμε ότι έχει όλο το πακέτο για να το επιλέξετε.

 

Design και εμφάνιση

H εταιρεία μας έχει δείξει αρκετές φορές μέχρι τώρα ότι μπορεί να φτιάξει εντυπωσιακές προτάσεις, με αποκορύφωμα ίσως το φουτουριστικό Mi MIX Alpha. Στην περίπτωση του Mi 10 Pro κινείται σε μια διαφορετική κατεύθυνση.  Σε ένα χρυσό συμβιβασμό, που μοιράζεται μεταξύ mainstream και μοντέρνου, κάτι που αντανακλάται στην μπροστινή επιφάνεια και στην πλάτη της συσκευής. Η μπροστινή πλευρά είναι η mainstream με την κινεζική εταιρεία να μην έχει προχωρήσει σε κάποια… τομή που θα χάριζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο μάτι. Όμως αν γυρίσεις τη συσκευή στην πλάτη της το μάτι ζωηρεύει. Μοντέρνα χρώματα, που παίζουν με το φως (τουλάχιστον το λευκό που είχαμε στην κατοχή μας), γυαλί με αμμοβολή που εξαφανίζει τις δαχτυλιές που ταλαιπωρούν άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις. Με κάποιο μαγικό τρόπο αυτές οι δύο πλευρές του Xiaomi Mi 10 Pro δένουν μεταξύ τους.

Στην μπροστινή του πλευρά δεσπόζει η επιβλητική οθόνη 6,67 ιντσών, που καταλαμβάνει σχεδόν το 90% της επιφάνειας. Τεχνολογίας Super AMOLED, ανάλυσης 1080 x 2340 pixels, με αναλογία ύψους/πλάτους 19.5:9 και δείκτη πυκνότητας pixel 386 ppi, με υποστήριξη περιεχομένου HDR10+.  Οι παραπάνω προδιαγραφές δημιουργούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την θέαση κάθε είδους περιεχομένου, με την απαραίτητη ζωντάνια και λεπτομέρεια. Σίγουρα κάποιοι θα σταθούν ότι ένα τηλέφωνο της συγκεκριμένης κατηγορίας πρέπει να προσφέρει το κάτι παραπάνω στον τομέα της ανάλυσης (WQHD). Στην πράξη βέβαια ακόμα και στα μοντέλα του ανταγωνισμού που ανεβαίνουν σε αυτό το επίπεδο ανάλυσης δεν ξέρω πόσοι τελικά το χρησιμοποιούν με το φόβο να στεγνώσουν πιο γρήγορα τη μπαταρία.

Η οθόνη του Xiaomi Mi 10 Pro υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz, προσφέροντας ακόμα καλύτερη εμπειρία σε κύλιση στο μενού και ανταπόκριση στις εντολές. Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως σε όλα τα κορυφαία μοντέλα, βρίσκεται στο εσωτερικό της οθόνης και ο μοναδικός περισπασμός είναι η μικρή οπή πάνω αριστερά που φιλοξενεί την ευρυγώνια -και μεγάλης ανάλυσης 20ΜΡ- selfie κάμερα.

 

Υψηλού επιπέδου φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι ένα ακόμη πεδίο στο οποίο η Xiaomi έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο, αφού είναι η αλήθεια ότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι κάμερες των τηλεφώνων της μας έδιναν πλακάτα, υπεροκορεσμένα χρώματα. Αυτό είναι το παρελθόν όμως και η νέα εποχή της Xiaomi δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της φωτογραφίας, με υψηλές αναλύσεις, καλούς αισθητήρες και φακούς. Kυρίως όμως πολλές επιλογές στο χρήστη, μέσα από ένα εύκολο μενού, ακόμα και σε κάποιον που δεν έχει συχνή επαφή με τη φωτογραφία.  

Η διάταξη της πολλαπλής κύριας κάμερας του Xiaomi Mi 10 Pro περιλαμβάνει τη βασική ευρυγώνια, που συνοδεύεται από τον αισθητήρα ISOCELL Bright HMX 108ΜΡ της Samsung, τεχνολογίας Tetracell, δηλαδή με δυνατότητα σύνθεσης 4 pixel σε 1, που δίνει πιο ισορροπημένο φωτισμό, ζωντανά χρώματα και δυναμικό εύρος. Το διάφραγμά της είναι ρυθμισμένο στο f1.69, ενώ εξοπλίζεται με σύστημα αυτόματης εστίασης. Στο μενού της κάμερας η επιλογή λήψης φωτογραφίας στα 108ΜΡ βρίσκεται σε ξεχωριστή επιλογή, όπως το συνηθίζει η Xiaomi σε όλα τα smartphones της με κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης.

Διαφορετικά από αυτό που συνηθίζεται από άλλους κατασκευαστές στην περίπτωση του Xiaomi Mi 10 Pro έχουμε δύο telephoto κάμερες και όχι μία. Η μία δίνει 2x zoom σε ανάλυση 12ΜΡ με την κινεζική εταιρεία να σημειώνει ότι είναι ιδανική για τη λήψη πορτρέτων, ενώ η δεύτερη μας δίνει 5x zoom με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, σε ανάλυση 8ΜΡ. Από την τελευταία και χάρη στην πληροφορία που μπορεί να προσφέρει ο αισθητήρας των 108ΜΡ, παίρνουμε και το υβριδικό zoom που φθάνει έως το 50x zoom. Χάρη στην «πατέντα» αυτή των δύο telephoto φακών ο χρήστης παίρνει άμεσα πιο προοδευτικό zoom (επιλέγοντας απλά τα εικονίδια στην οθόνη). Ωστόσο, στο βωμό των δύο τηλεφακών θυσιάζεται ο αισθητήρας βάθους που απουσιάζει από το camera set up της συσκευής.  

Η τέταρτη κάμερα της παρέας είναι η υπερευρυγώνια, ανάλυσης 20ΜΡ και εστιακής απόστασης 13mm από την οποία όμως απουσιάζει το σύστημα αυτόματης εστίασης.

Επιστρέφοντας στο βασικό μενού της κάμερας δίπλα στην επιλογή της υπερευρυγώνιας συναντάμε και μία πέμπτη επιλογή, αυτή της macro φωτογράφησης, που επιτρέπει τη φωτογράφηση αντικειμένων από πολύ κοντινή απόσταση, έως και μερικά εκατοστά. Η Xiaomi συνήθιζε στα προηγούμενα μοντέλα να προσφέρει ξεχωριστά macro φακό με πολύ μικρή ανάλυση (2ΜΡ) όμως εδώ η λήψη αυτή υλοποιείται μέσα από τη βασική κάμερα και τελικά προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα, χάρη στο μεγαλύτερο διάφραγμα και τη μεγαλύτερη ανάλυση.

Παρακάτω ακολουθούν αρκετές φωτογραφίες με τις 4 κάμερες του Xiaomi Mi 10 Pro. Η μόνη παρέμβαση σε σχέση με τα αρχικά αρχεία είναι η μείωση της ανάλυσης για να μειώσουμε το μεγάλο όγκο των αρχικών αρχείων (πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση).

Φωτογραφίες από το ίδιο σημείο λήψης με την υπερευρυγώνια (αριστερά) και την ευρυγώνια (δεξιά) κάμερα.

Από την υπερευρυγώνια μέχρι τον telephoto 5x zoom.

Δύο ομάδες φωτογραφιών με λήψεις από την υπερευρυγώνια έως την telephoto 2x zoom. Εκτός του μεγέθους του καρέ είναι εμφανείς και οι διαφορές στις προοπτικές που δίνουν οι φακοί.

Λήψεις με τους δύο telephoto φακούς. Αριστέρα με τον 2x και δεξιά με τον 5x.

Τρεις διαφορετικές λήψεις από πολύ κοντινή απόσταση (μερικών εκατοστών) με τη ρύθμιση macro.


Σαν γενικό συμπέρασμα, το camera set up του Xiaomi Mi 10 Pro αποτελεί ένα αξιόπιστο φωτογραφικό σύντροφο του χρήστη, τόσο σε φωτεινές συνθήκες όσο και σε συνθήκες με χαμηλότερο φωτισμό. Εκεί –και όσο σκοτεινιάζει- η κάμερα που ανταποκρίνεται καλύτερα είναι η κύρια ευρυγώνια κάμερα. Επικουρικά βέβαια υπάρχει και η λειτουργία νύχτας.

Στον τομέα του βίντεο το Xiaomi Mi 10 Pro έρχεται με δυνατότητα λήψης αρχείων σε ανάλυση έως 8Κ στα 30fps, το οποίο δίνει πολύ υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας αλλά ταυτόχρονα καταλαμβάνει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Οπότε μάλλον η χρυσή τομή είναι ο «περιορισμός» (αν βέβαια μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι) σε 4Κ ανάλυση στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο.  

 

Πλούσια και ομαλή εμπειρία

Όμως η πλούσια εμπειρία που προσφέρει το Xiaomi Mi 10 Pro δεν περιορίζεται στη φωτογραφία αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα ενός χρήστη. Καρδιά του νέου smartphone είναι το προηγμένο chip Snapdragon 865 (με το Snapdragon X55 5G modem, υποστηρίζοντας και τα νέα γενιάς δίκτυα κινητής τηλεφωνίας) αλλά και η μεγάλη μνήμη RAM των 8GB. Έτσι το τηλέφωνο έχει όλους τους απαραίτητους πόρους για να εκτελέσει με σπιρτάδα και απρόσκοπτα κάθε είδους απαιτητική εφαρμογή και λειτουργία, με την εταιρεία να έχει προσθέσει και ένα νέο σύστημα ψύξης, που συμβάλλει και αυτό στην ομαλή εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο.  

Τα παραπάνω συνοδεύονται από μεγάλο και γρήγορο αποθηκευτικό 256GB. Αν και για τις δικές μας ανάγκες αυτός ο χώρος μοιάζει υπερεπαρκής θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Mi 10 Pro δεν διαθέτει υποδοχή για κάρτα μνήμης. Μια ακόμα ευχάριστη νότα είναι η αυτονομία, με την μπαταρία των 4500mAh να είναι σε θέση να προσφέρει αυτονομία μεγαλύτερη της μίας ημέρας, ακόμα και με ενεργοποιημένο το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης στα 90Hz. Η μπαταρία υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση (50W) αλλά και ασύρματη (30W) ή αντίστροφη φόρτιση, λειτουργίες που πλέον θεωρούνται must για κάθε hi-end μοντέλο.

Συμπερασματικά, το πακέτο του Xiaomi Mi 10 Pro δείχνει πλήρες, με τις όποιες ενστάσεις να επικεντρώνονται σε δύο διαφορετικά σημεία. Η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων της USB Type-C περιορίζεται σε εκείνη του προτύπου USB2.0, ενώ η συσκευή δεν υποστηρίζει υψηλά στάνταρ προστασίας από τη σκόνη και το νερό. Εκεί θα λέγαμε ότι υστερεί σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.  

 

Στο ταμείο;

Η πρόοδος της Xiaomi που ανέφερα στην αρχή αντικατοπτρίζεται και στην τιμή του Xiaomi Mi 10 Pro. Η εποχή που η κινεζική εταιρεία αποτελούσε την προσιτή εναλλακτική των άλλων κατασκευαστών (από ένα αντίστοιχο μονοπάτι κινούνται οι περισσότερες εταιρείες και εξαρτάται από τις ίδιες πόσο πετυχημένα θα γίνει αυτή η πορεία) μένει σιγά-σιγά πίσω και πλέον η Xiaomi θέλει να τοποθετηθεί ισότιμα στο τραπέζι του ανταγωνισμού. Υπό το πρίσμα αυτό της εξελικτικής πορείας η τιμή των 1099 ευρώ του Xiaomi Mi 10 Pro είναι απόλυτα δικαιολογημένη, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τα επίπεδα τιμών στα οποία κινείται ο ανταγωνισμός. Πιθανώς να ξενίζει αλλά η συσκευή διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να τη δικαιολογήσει.