Xiaomi Redmi Note 8T review

Xiaomi Redmi Note 8T review

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 29.11.2019

Με ένα φρέσκο μοντέλο η Xiaomi συμπληρώνει τη σειρά Redmi Note 8 της ελληνικής αγοράς, φέρνοντας αρκετά προηγμένα χαρακτηριστικά σε προσιτή τιμή. Μια κλασική Xiaomi συνταγή, που στη χώρα μας έχει καταφέρει να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία.

Το Xiaomi Redmi Note 8T έχει ως βασικά όπλα το πολλαπλό σύστημα κάμερας, τη μεγάλη οθόνη και τα προσεγμένα υλικά κατασκευής, που ειδικά για την κατηγορία των 200 ευρώ είναι υποδειγματικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εταιρεία παρουσιάζει μια συνεχή πρόοδο στις φωτογραφικές δυνατότητες των συσκευών της, ότι η μεγάλη, άνω των 6 ιντσών, τείνει να καθιερωθεί ως στάνταρ για το σύνολο των συσκευών, τελικά η ποιότητα κατασκευής ίσως είναι και αυτό που εντυπωσιάζει το χρήστη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το Redmi Note 8T φέρει γυάλινο περίβλημα Corning Gorilla Glass 5 σε όλη την επιφάνειά του –μπρος, πίσω- ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη της ποιότητας στα κινητά έως 200 ευρώ αλλά και στο ίδιο το πρεστίζ της Xiaomi.

 

Οθόνη 6,3 ιντσών, fullHD ανάλυσης

Η εικόνα του νέου smartphone της κινεζικής εταιρείας συμπληρώνεται με μια πολύ ωραία οθόνη 6,3 ιντσών. Ανάλυσης 2340 x 1080 pixels (άρα με ratio 19,5:9), με μικρά περιμετρικά bezels και ένα μικρό notch (σταγόνα) κεντρικά στο πάνω μέρος της, για να φιλοξενήσει τη selfie κάμερα, η οθόνη του Redmi Note 8Τ δημιουργεί τις συνθήκες για ένα ιδανικό περιβάλλον θέασης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την τιμή του. H απόδοση των χρωμάτων, η φωτεινότητα, η ευκρίνεια κυμαίνονται σε παραπάνω από καλά επίπεδα, με την εμπειρία να συμπληρώνεται από δυνατότητες παραμετροποίησης, όπως η αλλαγή στη θερμοκρασία του χρώματος ή η λειτουργία ανάγνωσης.

Με τα bezels να έχουν διατηρηθεί μικρά (η αναλογία οθόνης προς το σύνολο της μπροστινής επιφάνειας είναι στο 88,3%) η Xiaomi έχει φέρει τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στην πίσω πλευρά της συσκευής. Ένα ακόμα ευχάριστο στοιχείο είναι ότι παρά το γυαλί στην πλάτη της συσκευής οι αντανακλάσεις που συνήθως παρατηρούνται είναι περιορισμένες, στοιχείο που ίσως να οφείλεται και στο γκρι χρώμα του Redmi Note 8T που είχαμε στην κατοχή μας.  

 

Τετραπλή κάμερα που θυμίζει Note 8 Pro

Ανήκοντας στην ίδια σειρά με το Note 8 Pro το καινούριο 8Τ έρχεται με παρόμοιο σύστημα κύριας κάμερας. Η κάθετη διάταξη των καμερών έχει μετακινηθεί στην αριστερή πλευρά (στο 8 Pro) είναι στο κέντρο, περιλαμβάνοντας συνολικά τέσσερις κάμερες. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο (8 Pro και 8Τ) είναι η μικρότερη ανάλυση της βασικής ευρυγώνιας κάμερας. Από τα 64ΜΡ έχουμε «πέσει» εδώ στα 48ΜΡ, ανάλυση βέβαια που παραμένει υψηλότερη από την πλειοψηφία των συσκευών που κυκλοφορούν στην αγορά.

By default, όπως συμβαίνει σε όλες τις προτάσεις της εταιρείας, η κάμερα χρησιμοποιεί την τεχνολογία pixel binning, συνθέτοντας 4 pixel σε 1, για να προσφέρει μια εικόνα ανάλυσης 12ΜΡ. H επιλογή λήψης στην πλήρη ανάλυση βρίσκεται και πάλι ξεχωριστά, διευκολύνοντας τον χρήστη να εναλλάσσεται όπου χρειάζεται ανάμεσα στις δύο επιλογές.

Η συστοιχία των φακών του Redmi Note 8T περιλαμβάνει επίσης μια υπερευρυγώνια κάμερα ανάλυσης 8ΜΡ, μία macro για φωτογραφίες από πολύ κοντινές αποστάσεις και ανάλυσης 2ΜΡ και ένα ακόμα αισθητήρα βάθους, αντίστοιχης ανάλυσης, που ενεργοποιείται για να προσφέρει το θόλωμα (bokeh) του φόντου.

Αφήνοντας όσο μπορούμε στην άκρη τους αριθμούς και μιλώντας για το αποτέλεσμα που παίρνουμε, η καλύτερη εμπειρία έρχεται σίγουρα από τη βασική ευρυγώνια κάμερα. Ανεξάρτητα από την ανάλυση που θα χρησιμοποιήσουμε η ποιότητα των λήψεων είναι πολύ καλή, αφήνοντας όμορφες εντυπώσεις και με τη ζωντάνια των χρωμάτων και με το δυναμικό εύρος τους. Στην ανάλυση των 48ΜΡ ο χρήστης μπορεί εύκολα να τραβήξει ένα μεγαλύτερο κάδρο από αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει και να κάνει τελικά crop στο σημείο που θέλει, λαμβάνοντας μια εικόνα με καλή ανάλυση, χωρίς ψηφιακό θόρυβο. Από την άλλη πλευρά, τα μεγέθη των αρχείων είναι μεγαλύτερα, γεγονός που μαρτυρά και η μικρή (όχι ενοχλητική παρά ταύτα) χρονοκαθυστέρηση στην αποθήκευσή τους.

Η ποιότητα των υπερευρυγώνιων λήψεων είναι σε άμεση συνάρτηση με το φωτισμό του περιβάλλοντος φωτισμού. Όσο καλύτερο φως έχουμε γύρω μας τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα και αντίστροφα. Τέλος, ο macro φακός, όπως και στο Note 8 Pro, είναι περιοριστικός λόγω της μικρής ανάλυσης των 2ΜΡ. Ναι, μπορείς να έρθεις πιο κοντά στο θέμα αλλά τα 2ΜΡ απλά δεν επαρκούν στις φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αν αποτραβηχτείς λίγα εκατοστά πίσω και τραβήξεις με τη 48άρα ανάλυση (κάνοντας crop στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει), όχι μόνο λόγω της ανάλυσης αλλά και γιατί ο φακός σ’ αυτήν την περίπτωση απορροφάει κατά κανόνα περισσότερο φως και άρα δεν ανεβάζει ψηλά ISO. Όπως είχαμε σχολιάσει και στο Note 8 Pro μόνο στο video o macro φακός έχει κάποια χρησιμότητα.

Για το video ο χρήστης και πάλι μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο των φακών που έχει στη διάθεσή του. Ανάλογα με ποιον θα επιλέξει βέβαια έχει περισσότερες δυνατότητες ή περιορισμούς. Για παράδειγμα στην βασική κάμερα μπορεί να πάρει video ανάλυσης έως 4Κ στα 30fps, ενώ αν επιλέξει το macro φακό οι επιλογές περιορίζονται στην εξής μία: σε ανάλυση 720p.     

Τέλος, η μπροστινή selfie κάμερα προσφέρει ανάλυση 13ΜΡ και όλα τα δημοφιλή για τον καλλωπισμό των πορτρέτων φίλτρα, ενώ προσφέρει και video μέχρι 1080p.

 

Συμπαθητικοί επεξεργαστικοί πόροι

Το Xiaomi Redmi Note 8T έρχεται με το Qualcomm Snapdragon 665 και μνήμη RAM στα 3GB ή στα 4GB. Σίγουρα δεν είναι οι πόροι αυτοί που θα ενθουσιάσουν αλλά για την κατηγορία τιμής κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Ανάλογα με τη RAM κυμαίνεται και ο αποθηκευτικός χώρος. Έτσι η έκδοση με RAM  3GB συνοδεύεται από αποθηκευτικό χώρο 32GB και εκείνη των 4GB από 64GB. H διαφορά τιμής μεταξύ τους (δεν έχουν άλλη διαφορά στα specs) είναι πολύ μικρή, μόλις 30 ευρώ (199 η πρώτη, 229 η δεύτερη), οπότε η μεγαλύτερη επιλογή μάλλον φαντάζει μονόδρομος.  

Το νέο smartphone της Xiaomi έρχεται και με μεγάλη μπαταρία, χωρητικότητας 4000mAh, με ένα ακόμα συν να αποτελεί και ο γρήγορος φορτιστής 18W, που εξασφαλίζει πλήρη φόρτιση (0-100%) σε δύο ώρες.

Συμπερασματικά, πριν από 2 μήνες είχαμε εκφράσει μια μίνι απογοήτευση για ένα άλλο κινητό, το Mi A3, που διατίθεται επίσης στην ίδια τιμή με το Redmi Note 8T (199 ευρώ). Αυτή τη φορά η κινεζική εταιρεία προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση αυτής της κατηγορίας. Ναι, υπάρχουν περιορισμοί αλλά τα καλά χαρακτηριστικά υπερισχύουν και δημιουργούν μια πολύ ελκυστική πρόταση.