Sony Xperia 1 review

Βήματα μπροστά από το παρελθόν.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 14.10.2019

Μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο βαριά ονόματα στις ηλεκτρονικές συσκευές, ωστόσο στο πεδίο των smartphones η Sony δεν κατάφερε ποτέ μέχρι τώρα να παγιωθεί ως ένα μεγάλο όνομα. Η ιαπωνική εταιρεία δεν κατάφερε ποτέ να ανταγωνιστεί σε ρυθμό και χαρακτηριστικά τις προτάσεις από την Κίνα ή την Κορέα και μοιραία σταδιακά αλλά σταθερά έχανε συνεχώς έδαφος. Με το Sony Xperia 1, που παρουσίασε τον προηγούμενο Φεβρουάριο έδειξε να έχει σφυγμό. Όμως όταν η ανακοίνωσή του με την κυκλοφορία του απέχουν αρκετούς μήνες (στην περίπτωση του Xperia 1 ήταν περίπου 4 μήνες κατά μέσο όρο ανάλογα με την περιοχή) τότε ο όποιος παλμός έδειξες να διαθέτεις ως κατασκευαστής χάθηκε στη διαδρομή.

Παρόλα αυτά το Sony Xperia 1 είναι μια πολύ ωραία πρόταση, αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν και με χαρακτηριστικά στα οποία βοήθησε η εμπειρία της «μαμάς Sony» από άλλους τομείς.

 

Ολική μεταμόρφωση

Σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και στα smartphones του 1000ρικου που παρουσίαζε η Sony, το Sony Xperia 1 μοιάζει να είναι εντελώς μεταμορφωμένο. Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, αίσθηση που επιβεβαιώνεται όταν κρατήσεις στο χέρι τη συσκευή, οι σχεδιαστικές γραμμές είναι μοντέρνες και σύγχρονες. Τα bezels περιμετρικά της οθόνης αισθητά μειωμένα, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν όταν ο ανταγωνισμός τείνει να τα εξαλείψει και μια οθόνη που λαμποκοπάει και θα μπορούσε να αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για όλη την αγορά.

Η Sony, επηρεασμένη ίσως και από τον κινηματογραφικό της βραχίονα, έχει εξοπλίσει το Xperia 1 με μια οθόνη αναλογίας 21:9, της ίδιας δηλαδή αναλογίας που χρησιμοποιούν οι κινηματογραφικές ταινίες. Με αυτόν τον τρόπο οι φίλοι των ταινιών μπορούν να απολαύσουν στην οθόνη του Xperia 1 μια εξαιρετικά πλούσια εμπειρία, που εκμεταλλεύεται όλο το διαθέσιμο χώρο για την προβολή του περιεχομένου, χωρίς μαύρες μπάρες, πάνω και κάτω.

Όμορφα, ζωντανά χρώματα, ωραία φωτεινότητα και βαθύ μαύρο αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του OLED πάνελ με το οποίο η Sony έχει εξοπλίσει τη κορυφαίο της μοντέλο. Η ανάλυσή του κορυφαία και φθάνει τα 3840 x 1644 pixel, ενώ το μέγεθός της ανέρχεται στις 6,5 ίντσες.

Η 21:9 αναλογία έχει ως αποτέλεσμα το Xperia 1 να δείχνει (και να είναι) πιο μακρόστενο από άλλες συσκευές του ανταγωνισμού, που ίσως για μια μερίδα χρηστών να δημιουργεί ένα προβληματισμό ως προς το χειρισμό της συσκευής. Για να τον διώξει η ιαπωνική εταιρεία έχει προσθέσει νέα gestures συντομεύσεων, κάποια εκ των οποίων αξιοποιούν και τα πλαϊνά bezels της οθόνης. Για παράδειγμα, για να δείτε το μενού ειδοποιήσεων του Xperia 1 αρκεί η κύλιση του δακτύλου προς τα κάτω ακόμα και στη μέση της οθόνης. Δεν χρειάζεται δηλαδή η κίνηση να ξεκινήσει από την κορυφή της οθόνης, όπως συμβαίνει σε άλλες συσκευές. Αντίστοιχα, με διπλό πάτημα του home button ο χρήστης μπορεί να μειώσει τη διάσταση του βασικού μενού, έτσι ώστε να μπορεί να το διαχειριστεί με το ένα χέρι. Αντίστοιχα, το split screen μπορεί να γίνει με ένα παρατεταμένο πάτημα σε ένα άδειο χώρο της οθόνης, ενώ ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει έτοιμα ζεύγη εφαρμογών που θα τρέχουν ταυτόχρονα πάνω στην οθόνη. Τα «κολπάκια» που έχει προσφέρει η Sony είναι αρκετά και σίγουρα χρήσιμα.

 

Τριπλή κύρια κάμερα

Όταν τον προηγούμενο Φεβρουάριο η Sony παρουσίασε το Xperia 1 υποσχέθηκε μοναδικές εμπειρίες φωτογράφησης και κινηματογράφησης. Η εμπειρία της ιαπωνικής εταιρείας στις κάμερες της επιτρέπει να φέρνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στα τηλέφωνά της. Φέτος, εστίασε σε δύο. Από τη σειρά των φωτογραφικών μηχανών Sony α, φέρνει το Eye Autofocus, τη δυνατότητα δηλαδή της κάμερας να εντοπίζει και να εστιάζει στο ανθρώπινο μάτι, εφόσον έχουμε κάποιο πρόσωπο στο κάδρο μας. Για τους φίλους των πορτρέτων είναι σίγουρα μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που τα ζωντανεύει και αφήνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το Eye Autofocus δουλεύει εξαιρετικά στο Xperia 1, τόσο στη φωτογραφία όσο και στο βίντεο, αφού η κάμερα μπορεί πραγματικά να παρακολουθεί συνεχώς το ανθρώπινο μάτι και να φέρει το αποτέλεσμα που υπόσχεται (πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση για να δείτε το αποτέλεσμα).

Το δεύτερο χαρακτηριστικό απευθύνεται αποκλειστικά στους φίλους του video και έρχεται από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony, με την εφαρμογή Cinema Pro. Η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται ξεχωριστά από την εφαρμογή της κάμερας και επιτρέπει την επαγγελματική διαχείριση της κάμερας, σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους. Επιπλέον, μόνο μέσω της εφαρμογής Cinema Pro είναι δυνατή η εγγραφή video σε 21:9.

Το Sony Xperia 1 έρχεται με το κλασικό πλέον τριπλό σύστημα κύριας κάμερας, τοποθετημένο σε κάθετη διάταξη: στάνταρ ευρυγώνια, υπερευρυγώνια και telephoto. Όλες οι κάμερες δίνουν μέγιστη ανάλυση 12ΜΡ, με την στάνταρ ευρυγώνια να είναι καλύτερη ως προς το διάφραγμα f1.6 αλλά και το μέγεθος του αισθητήρα. Οι υπόλοιπες δύο έρχονται με διάφραγμα f2.4. Επιπλέον, η στάνταρ κάμερα καθώς και η telephoto έχουν οπτικό σταθεροποιητή εικόνας. Από την άλλη πλευρά, τη μπροστινή, λειτουργία μία βασική selfie κάμερα, ανάλυσης 8ΜΡ.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Xperia 1 περιλαμβάνουν τον πολύ ισχυρό επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 855, μια μεγάλη μνήμη RAM 6GB, πλούσιο αποθηκευτικό χώρο στα 128GB, dolby atmos στερεοφωνική απόδοση ήχου, ανθεκτικό σώμα στο νερό και τη σκόνη, καθώς και μπαταρία 3.300mAh. Με την εξαίρεση της μπαταρίας, η αυτονομία της οποίας είναι μέτρια, ιδίως με την οθόνη στη μέγιστη ανάλυση, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά θα ικανοποιήσουν τους χρήστες.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό πρόβλημα για την εμπορική επιτυχία του Xperia 1 είναι αυτό που αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου μας. Η εντελώς διαφορετική αγορά όταν παρουσιάστηκε σε σχέση με εκείνη όταν κυκλοφόρησε. Το Φεβρουάριο απουσίαζε από την αγορά το Samsung Galaxy S10 ή το Note 10, το Ηuawei P30 Pro, η σειρά Μ9 της Xiaomi και αρκετά ακόμη μοντέλα. Όταν κυκλοφόρησε (καθυστερημένα) το Xperia 1 όλα τα παραπάνω μοντέλα διαμόρφωναν μια εντελώς διαφορετική αγορά για τη συσκευή της Sony, με την ιαπωνική εταιρεία να μην αλλάζει έστω την τιμή της για να μπορέσει να ανταγωνιστεί κάπως τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Κατά συνέπεια τα 1000 ευρώ που ζητάει η Sony για το Xperia 1 κρίνονται μάλλον πολλά.