Xiaomi Mi 9T Pro review

Ένα από τα καλύτερα «παζάρια» της χρονιάς.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 03.10.2019

Η αλήθεια είναι ότι η Xiaomi μας έχει συνηθίσει σε smartphones, που «κανονικά» θα έπρεπε να κοστίζουν αρκετά ευρώ παραπάνω. Το τελευταίο της μοντέλο, το Mi 9T Pro, αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της πολιτικής της εταιρείας, ίσως το πιο τρανό της χρονιάς. Τι κι αν κοστίζει σχεδόν 500 ευρώ, το Xiaomi Mi 9T αποτελεί το «μεγάλο παζάρι» για το 2019, προσφέροντας χαρακτηριστικά και λειτουργίες που θα συναντούσαμε σε μια συσκευή με πολύ μεγαλύτερη τιμή.

(Μια μικρή παρένθεση… Για την τιμή του Mi 9T Pro θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον πόλεμο τιμών στην Κίνα, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε η συσκευή ως Redmi K20 Pro και αντίπαλο δέος στη Realme. Τότε, ο αρχικός στόχος ήταν να απευθυνθεί στην τοπική αγορά, όπως επίσης και στην Ινδία, σε μια προσπάθεια να ανέβει λίγο η μέση τιμή πώλησης, από τα επίπεδα τιμών που συνήθως απευθυνόταν η εταιρεία. Για τους Ινδούς φίλους της Xiaomi το K20 Pro δεν ήταν αυτό που περίμεναν, συνηθισμένοι σε χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα η κινεζική εταιρεία να στραφεί -αλλάζοντας το όνομα- στην Ευρώπη, για την οποία η τιμή είναι κάτι παραπάνω από αποδεκτή. Τέλος της παρένθεσης…)

 

Εντυπωσιακό portfolio συσκευών

Ξαφνικά, την τελευταία χρονιά, η οικογένεια των smartphones της Xiaomi έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Κάθε σειρά πλέον δείχνει να αναβαθμίζεται ανά εξάμηνο, ενώ η σειρά Mi 9 έχει πλέον τρία μοντέλα, από το πρώτο Mi 9 που παρουσιάστηκε στα τέλη του προηγούμενου Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη, μέχρι το κορυφαίο πλέον μοντέλο της σειράς Mi 9T Pro, που ήρθε τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα και πριν μερικές ημέρες στα χέρια μας στην «φανταχτερή» κόκκινη απόχρωση.

Ίσως αυτή η απόχρωση, με τα «νερά» στην πλάτη, ανάλογα με το φωτισμό του περιβάλλοντος και τη γωνία στην οποία αντανακλάται, να είναι και η μοναδική μου ένσταση στην πρόταση της Xiaomi. Διαφορετική ναι, αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να επιλέξω την πιο «σοβαρή» μαύρη εκδοχή της, που ταιριάζει περισσότερο (πάλι κατά τη γνώμη μου, που δεν είναι απαραίτητο ότι είναι και σωστή) στην ευρωπαϊκή αισθητική.

Όμως αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια σε όλα τα καλούδια που έρχεται να προσφέρει το Xiaomi Mi 9T Pro σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Για παράδειγμα: γράφαμε πριν από μερικές ημέρες για το πόσο απογοητευτήκαμε από την ανάλυση της οθόνης του Mi A3 και με μόλις 220 ευρώ παραπάνω το Mi 9T Pro έρχεται να προσφέρει μια σούπερ απολαυστική επιφάνεια θέασης, 6,4 ιντσών. Τεχνολογίας Super AMOLED, με ανάλυση 1080 x 2340 pixels και αναλογίας 19.5:9, η οθόνη του Mi 9T Pro προσφέρει εντυπωσιακή λεπτομέρεια και πιστότητα χρωμάτων και προστατεύεται από γυαλί Corning Gorilla Glass 5. Η θέαση είναι απερίσπαστη, με πολύ μικρά περιθώρια περιμετρικά του χώρου που καταλαμβάνει, ενώ απουσιάζει και η selfie κάμερα.

Αυτή είναι πλέον κρυμμένη στο εσωτερικό της συσκευής και αναδύεται κάθε φορά που θα την αναζητήσετε στο μενού της κάμερας. Η μικρή λεπτομέρεια του διακριτικού φωτισμού που περιβάλλει τη selfie είναι ακόμα μια πινελιά της ολοκληρωμένης δουλειάς που έχουν κάνει οι άνθρωποι της Xiaomi πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο. Για όσους ανησυχούν για την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης κάμερας, η Xiaomi δηλώνει ότι μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα για τουλάχιστον 300.000 μπες-βγες. Πόσες selfie θα βγάλεις; Περισσότερες; Δύσκολο. Η προσοχή στη λεπτομέρεια των μηχανικών της Xiaomi αναδεικνύεται και από την πρόβλεψη που έχουν κάνει για την προστασία της αναδυόμενης κάμερας σε περίπτωση πτώσης. Το smartphone «αντιλαμβάνεται» ότι πέφτει και η κάμερα «μαζεύεται» αυτόματα στο εσωτερικό της συσκευής.

 

Τρεις κύριες κάμερες

Από τη selfie ας περάσουμε στην τριπλή κύρια κάμερα που συναντάμε στην πλάτη του Xiaomi Mi 9T. Τοποθετημένο κάθετα και κεντρικά στην πλάτη, το σύστημα περιλαμβάνει το συνδυασμό που συναντάμε συνήθως:

-          Στην κορυφή, μία στάνταρ ευρυγώνια, εστιακής απόστασης 26mm, με διάφραγμα f1.8 και ανάλυση φωτογραφιών έως και 48ΜΡ

-          Στο κέντρο μία telephoto, εστιακής απόστασης 53mm, με διάφραγμα f2.4 και ανάλυση φωτογραφιών 8ΜΡ

-          Τελευταία, μία υπερευρυγώνια, εστιακής απόστασης 13mm, με διάφραγμα επίσης f2.4 και ανάλυση φωτογραφιών 13MP

Αναμφίβολα, η καλύτερη ποιότητα έρχεται και από την βασική κάμερα, χάρη και στην τεράστια ανάλυση που προσφέρει. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η Xiaomi βγάζει τη συγκεκριμένη επιλογή ξεχωριστά μέσα στο μενού της κάμερας, με την ένδειξη 48Μ, οπότε δεν χρειάζεται ο χρήστης να την αναζητήσει από τις ρυθμίσεις. Οι λήψεις σ’ αυτήν την ανάλυση δίνουν εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Φυσιολογικά βέβαια το αρχείο τους έχει και μεγάλο μέγεθος, που ξεπερνούσε κάποιες φορές ακόμα και τα 20MB (ανάλυση 8000x6000 pixels). Η επιλογή της μεγάλης ανάλυσης των 48ΜΡ είναι διαθέσιμη (επίσης διακριτά) και στο manual mode. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η στάνταρ κάμερα (by default) τραβάει φωτογραφίες σε ανάλυση 12ΜΡ, συνθέτοντας 4 pixels σε 1.   

Αριστερά, μικρογραφία μίας φωτογραφίας που τραβήξαμε στην ανάλυση των 48ΜΡ. Δεξία μόλις ένα μικρό τμήμα της, στο οποίο μπορείτε να πατήσετε πάνω για να διαπιστώσετε τη λεπτομέρεια που σου δίνει η ανάλυση αυτή.

Σε γενικές γραμμές, οι φωτογραφίες που τραβήξαμε και με τις τρεις κάμερες του Mi 9T Pro έδειξαν ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν. Τα χρώματα είναι πιο ζωντανά, πιο αληθινά θα έλεγα, το δυναμικό εύρος καλύτερο, η υφή των προσώπων πιο φυσιολογική.

Η τριπλή κάμερα προσφέρει και HDR, όπως επίσης και λειτουργίες ΑΙ, αναγνωρίζοντας συγκεκριμένες σκηνές και προσαρμόζοντας αυτόματα τις συνθήκες λήψης. Έχω γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι είμαι κατά κανόνα αντίθετος στη ενεργοποίηση του ΑΙ στην κάμερα, μπορώ να το επαναλάβω και τώρα αφού τα χρώματα συνήθως γίνονται πιο πλακάτα (σα να είναι αυξημένος ο κορεσμός/saturation) από την τεχνητή νοημοσύνη.

H λειτουργία βελτίωσης λήψης κατά τις νυχτερινές ώρες είναι επίσης διαθέσιμη, αποκλειστικά όμως για τη στάνταρ κάμερα της συσκευής.

Στον τομέα του video o κάτοχος του Mi 9T Pro μπορεί να τραβήξει αρχεία ανάλυσης έως 4Κ στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και από τις τρεις κάμερες, ενώ το βίντεο αργής κίνησης στα 960 καρέ το δευτερόλεπτο μπορεί να δώσει ανάλυση έως 1080p (διαθέσιμο μόνο από τη στάνταρ κάμερα).

Για να κλείσω τον κύκλο που άνοιξα πριν, επιστρέφω στη selfie κάμερα, η οποία μπορεί να δώσει φωτογραφίες ανάλυσης 20ΜΡ, με δυνατότητα HDR αλλά και video ανάλυσης 1080p στα 30fps.

 

Υψηλών επιδόσεων εξοπλισμός

Μια ματιά στους πόρους του Xiaomi Mi 9T Pro είναι ικανή να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για τη δύναμη που διαθέτει η συσκευή για να διαχειριστεί κάθε είδους ανάγκη. Ο Qualcomm Snapdragon 855, σε συνδυασμό με τη μνήμη RAM 6GB παρέχουν όλη την απαραίτητη ισχύ για μια απαιτητική καθημερινότητα. Επιπρόσθετα, έρχονται και τα 128GB του ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου, για να καλύψουν και μεγάλες ανάγκες αποθήκευσης (όμως δεν παρέχεται η επιλογή τοποθέτησης κάρτας μνήμης microSD).

Μεταξύ άλλων, ο εξοπλισμός του Xiaomi Mi 9T Pro περιλαμβάνει αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσα στην οθόνη, ραδιόφωνο FM, κλασική υποδοχή ακουστικών 3,5 χιλιοστών, φορτιστή ταχείας φόρτισης 27W αλλά και μεγάλη μπαταρία 4.000mAh, ενώ στο πακέτο αγοράς υπάρχει και μια βασική θήκη προστασίας.